Mám výborný recept na tradičné fašiangové jedlo – šišky a to podľa starého receptu tety Marušky.
Tieto šišky sú veľmi jemné a lahodné – zaručene nadýchané.
Zakaždým majú taký úspech, že miznú ešte teplé a nestihnú ani len vychladnúť.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
A prezradím vám aj starý trik so špáradlami, ktorý má prekvapivý význam.
Určite ho využijete (ielen) pri pečení šišiek.
Potrebujete:
250 g hladkej múky špeciál
250 g hladkej múky
1 biocitrón na kôru
200 ml mlieka
25 g kryštálového cukru
20 g droždia
25 g masla
1 lyžica oleja
2 žĺtky
2 lyžice rumu
štipka soli
Ďalej:
4 špáradlá na praženie
Na ozdobu:
marhuľový lekvár
slivkový lekvár
Na posypanie:
práškový cukor
Postup:
Múku preosejeme do misky.
Do múky nastrúhame citrónovú kôru.
Pripravíme si kvások:
V miske s vlažným mliekom a trochou cukru rozmiešame droždie.
Maslo roztopíme, pridáme lyžicu oleja.
Postupne pridávame žĺtky, rum, zvyšný cukor aj štipku soli.
Jemne vyšľáme.
Kvások a žĺtkovú zmes nakoniec pridáme k múke a vypracujeme vláčne cesto.
Necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto zľahka vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1,5 cm.
Pokračovanie článku aj trik so špáradlami nájdete na druhej strane.