plny-hrniec_transparent_negativ.png

Spomeňte si na to, keď budete zajtra variť vývar, alebo vyprážať rezne: 27 trikov od profíkov, ktorí sa varením živia!

Každá hostiteľka sníva, že na sviatky pripraví dokonalé jedlá pre celú rodinu. Vyprážaná ryba, šalát a koláče – to všetko môžte pripraviť s ľahkosťou, ako skutočný profík. Neváhajte a skúste ich.

Triky do kuchyne

Ak chcete, aby kotlety boli jemné, nechajte ich asi hodinu namočené  v zmesi octu a slnečnicového oleja (pomer 1: 1).

triky v kuchyni

Pre šťavnaté fašírky by mali byť do mleté mäsa pridané orestovaná a surová cibuľa v rovnakom pomere. Šťavnatosť docielíte pridaním nastrúhaného  surového zemiaku.

triky v kuchyni

Pena na povrchu polievky nevznikne vtedy, keď ešte so zamrznutým mäsom hrniec prikryjeme. Ak sme mäso rozmrazili, penu zozbierame ešte počas varenia. Ľahšie to pôjde vtedy, keď do hrnca prilejeme pohár studenej vody.

triky v kuchyni

Krajšiu farbu polievky docielime tak, že dáme vývar variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu. Ak náhodou robíme hovädziu polievku, vhodíme do nej pred dokončením pár sušených hríbov a pred servírovaním ich vyberieme. Polievka bude mať na príjemný hnedý odtieň.

Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi. Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť. Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme. Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko. Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Majonéza, z ktorej nepribeeriete

Zdravšia a napriek tomu veľmi chutná. Vyskúšajte domáci recept na majonézu trochu inak. Určite vám zachutí, je výborná do všetkých šalátov.

Potrebujeme:

2 vajcia uvarené natvrdo

200  ml kyslej smotany alebo biely jogurt

1 kopcovitú lyžičku horčice

2 lyžice octu alebo citrónovej šťavy

¼ lyžičky čierneho mletého korenia

Štipku soli a cukru (naozaj len trošku)

Postup:

Z varených vajec použijeme len žĺtky (bielky môžeme použiť napríklad na obložený chlebík). Žĺtky popučíme vidličkou a premiešame, pridáme horčicu, soľ a mleté korenie. Napokon pridáme aj štipku cukru na vyrovnanie chutí. Premiešame a do hmoty po lyžiciach vmiešame kyslú smotanu. Nakoniec postupne – po kvapkách pridávame ocot alebo citrónovú šťavu.  Zmes je dobré nakoniec rozmixovať ručných mixérom – získame tak hladkú nadýchanú konzistenciu bez hrudiek.

Vyprážajte fašírky pri vysokej teplote počas prvej minúty. Potom trochu znížte teplotu, za 5-6 minút obráťte  a znova pečte ešte 30 sekúnd.

triky v kuchyni

Aby sa ryba počas smaženia nerozpadla a a mala chutnú kôrku, dobre ju osušte papierovou utierkou a okamžite ju soľte.

triky v kuchyni

Zmiešané nastrúhané zemiaky s malým množstvom mlieka, aby sa nestmavli.

triky v kuchyni

Staré zemiaky sa odporúča variť takto: pri varení pridajte 1 lyžičku jablkový ocot, 2 strúčiky cesnaku a bobkový list.

triky v kuchyni

Kysnuté cesto bude mäkké, ak pridáte jemne nastrúhaný varený zemiak.

triky v kuchyni

Karfiol má často v ružičkách drobné mušky a chrobáčiky. Pred varením ho namočte do dobre osolenej vody – všetci obyvatelia z neho vyjdu von.

Keď varíte karfiol, do vody dajte vždy aj lyžičku jedlej sódy. Karfiol si nielen zachová farbu a počas varenia sa zbavíte jeho typického zápachu, ale bude chutnejší, perfektne pripravený na smaženie, alebo zapekanie. Verte mi, že ide o výborný karfiolový nápad!

Piškóta je lahodnejšia, ak do nej zapichnete pár cestovín (penne).

triky v kuchyni

Stáva sa vám, že vám cesto niekedy jednoducho nevykysne? Problém je v droždí, aj keď je ešte v záruke, nemusí byť vôbec čerstvé. Spravte si pred prípravou kvásku malý experiment. Namočte droždie do misky s vodou. Ak droždie vypláva, znamená to, že už nie je čerstvé a vo vnútri má vzduchové bublinky a cesto vám nevykysne. Ak klesne na dno, je čerstvé! Droždie, ktoré vypláva použite na prípravu skvelého domáceho hnojiva na kvety.

Zemiaky nevyklíčia

Nechcete, aby zemiaky vyklíčili? Stačí, ak medzi ne vložíte obyčajné jablko. Vydržia omnoho dlhšie v takom stave, ako ste ich kúpili, či vykopali v záhrade.

Najlepšia praženica

Chcete, aby bola omeleta zakaždým dokonale nadýchaná? Stačí, ak na každé 3 vajcia dáte pol lyžičky jedlej sódy.

Vymeňte hladkú múku za polohrubú a do rozšľahaných vajec kvapnite aj trochu piva. odporúča sa tiež obaliť 2x vo vajíčkovo pivnej zmesi a strúhanke.

Fazuľa nestmavne, keď ju uvaríte v otovorenom hrnci bez pokrievky.

triky v kuchyni

Pridajte slnečnicový olej do šalátu až potom, čo ste ho osoleli a okorenili.

triky v kuchyni

Ak chcete, aby bol vývar číry, skúste trik kuchárov – vložte doň škrupinku z vajíčka (samozrejme musí byť perfektne čistá).

triky v kuchyni

Staré a tvrdé kuracie kúsky  sa rýchlejšie varia, ak ich po 20 minútach pečenia dáte na 5 minút do studenej vody.

triky v kuchyni

Ak chcete odstrániť nepríjemný zápach pri vyprážaní rýb, nakrájajte pár kúskov surových zemiakov do slnečnicovho oleja.

triky v kuchyni

Ak potrebujete rýchlo ochladiť kompót , vložte do stredu veľkú nádobu a dajte do nej ľadovú vodu a soľ.

triky v kuchyni

Najlepšie recepty na dnes