Nie každý deň máme v chladničke túto surovinu.
Ak ju už ale prinesiete z obchodu, nikdy z nej nevyhadzujte túto časť – ukazuje sa, že práve kôstka tohoto plodu je doslova záchrana p
Nové štúdia ukazujú, že kôstka z avokáda obsahuje veľa cenných látok.
Mnohí ju však bez rozmýšľania vyhodia.
A to je veľká chyba!
Ako uvádza portál mitrucoscaseros, kôstka z avokáda je okrem iného aj cenným hnojivom pre izbové, balkónové a záhradné rastliny.
Bio odpad je často tým najcennejším hnojivom, ktoré je užitočné pre rastliny a zároveň šetrí peniaze.
Stále viac záhradkárov používa na hnojenie svojich rastlín kôstku z avokáda, ktorá je bohatá na živiny.
Kôstka z avokáda dokáže liečiť a vyživovať všetky rastliny.
Ako ju využiť na hnojenie?
Skúsení záhradkári odporúčajú kôstku z avokáda najskôr dobre umyť vodou a potom vysušiť.
Potom je najlepšie ju ručne nastrúhať na jemnom strúhadle.
Táto kôstka je bohatá na minerálne soli a vitamíny, výborná pre balkónové a záhradné rastliny.
Keď máte kôstku nastrúhanú, stačí ju zmiešať priamo s pôdou.
Alternatívne sa môže zriediť vodou, nechať cez noc lúhovať a potom prefiltrovať, aby ste získali ešte účinnejší roztok.
Okrem toho môžete kombinovať avokádovú kôstku s banánovými alebo cibuľovými šupkami.
Vlastnosti avokádovej kôstky
Kôstky z avokáda by sa nikdy nemali vyhadzovať.
Vo všeobecnosti sa používa len dužina avokáda, avšak keď spoznáte výhody kôstky, budete ľutovať, že ste ju na hnojenie rastlín nepoužívali už skôr.
Veľké semeno nachádzajúce sa v strede plodu má vysoký obsah esenciálnych mastných kyselín, fytosterolov a aminokyselín.
Na rýchle nastrúhanie jednoducho odstráňte ochrannú vrstvu, ktorá ho obklopuje, a nechajte uschnúť.
Nastrúhané semienko avokáda sa stáva hnojivom pre rastliny bohaté na vitamíny a esenciálne minerálne soli, ktoré im veľmi prospieva.
Z toho dôvodu nevyužívajte avokádo len v kuchyni, ale aj v záhrade.
Veľa šťastia!