Lahodný domáci chlieb s úžasne chrumkavou kôrkou.
Dedinský recept s netradičnou a zaujímavou technikou prípravy a pečenia.
Jednoduchý recept na chutný domáci chlieb z youtube kanála Peri’nin sihirli Mutfağı.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
1 kg chlebovej múky (10 šálok)
700 ml vody (3 a 1/2 pohára)
1 balenie sušeného droždia (10 g) alebo čerstvé droždie
2 ČL soli
Postup:
Do misky nasypeme múku.
Pridáme soľ a v strede urobíme jamku.
Do stredu nalejeme teplú vodu.
Pridáme droždie a zamiešame.
Postupným pridávaním vody vypracujeme vláčne cesto.
Rukou vymiesime hladké a lepkavé cesto.
Cesto vymiesime na pomúčenom stole.
Preložíme ho do misky, prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 20 minút na teplom mieste.
Po uplynutí doby vytlačíme z cesta vzduch.
Opäť prekryjeme fóliou a necháme kysnúť 20 minút.
Po dvadsiatich minútach posypeme cesto múkou a vytlačíme vzduch.
Z cesta vytvarujeme guľu a rozdelíme na tri časti.
Cesto vyformujeme a položíme na pech vystlaný papierom na pečenie.
Prekryjeme ďalším plechom a necháme 10 minút kysnúť.
Cesto potrieme vodou, vytvarujeme rukou a do stredu spravíme prstom dierku (viď video).
Prekryjeme ďalším plechom a vložíme do predhriatej rúry na 220°C.
Po desiatich minútach pečenia chlieb odkryjeme a pečieme ďalších 15 minút.
Po upečení chlieb prekryjeme utierkou a necháme 5 minút odpočívať.
Môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: