Strúhaná zelenina a ovocie na šalát sú spoľahlivým doplnkom obeda, či večere.
Tieto suroviny by ste však nikdy nemali strúhať na kovovom strúhadle.
Toto je dôvod!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Ako uvádza portál mojegotowanie, tieto potraviny by ste nemali nikdy strúhať na kovovom strúhadle.
Strúhaná cvikla, mrkva alebo kapustový šalát sú len niektoré z obľúbených doplnkov k bravčovému či mletému mäsu.
Ak chceme, aby boli zdravé, mali by sme pamätať na niekoľko pravidiel.
Zabudnite na strúhanie jablka na kovovom strúhadle – môže sa to prejaviť na vašom zdraví.
Tieto ingrediencie nestrúhajte na kovovom strúhadle
Toto sú kľúčové produkty, ktoré by nemali prísť do kontaktu s kovovým povrchom čepelí:
jablká
citrusy
paradajky
V prípade kyselín obsiahnutých v jablkách: jablčnej, vínnej a citrónovej by sme nemali dopustiť kontakt s kovom.
Strácame tým enzýmy a vitamíny.
Pripravený šalát sa stáva bezcenným a zbavený najdôležitejších živín.
V prípade hliníkového strúhadla zabudnite na strúhanie paradajok na ňom.
Kyselina v nich obsiahnutá veľmi silno reaguje s kovom a vytvára škodlivé prostredie pre naše telo.
Dobrým riešením bude sklenené alebo plastové strúhadlo.
Ako často mám meniť strúhadlo?
Vymeňte strúhadlo každé 3-4 roky.
Toto je optimálny čas na udržanie čepelí v dobrom stave.
Nedovoľte, aby sa objavila hrdza, a čo je horšie, nepoužívajme ho, keď sa už objaví.
Zakaždým ho umyte pridaním prostriedku na umývanie riadu alebo octového roztoku.
Zbavíte sa tak zvyškov zeleniny či ovocia a nedôjde k hromadeniu baktérií a plesní.
Ak sú čepele strúhadla tupé, stačí použiť brúsny papier.
Ten s menšou stupňovitosťou použite niekoľkonásobným pretretím.
Nakoniec ten s väčším, na brúsenie a leštenie povrchu.
Po spracovaní dôkladne opláchnite.
Udrží sa tak dlhšie v lepšom stave.