Fantastický domáci chlebík s chrumkavou kôrkou a mäkučkou striedkou môžete pripraviť len zo 4 ingrediencií. Nie je to skutočne žiadna veda, stačí len dodržať postup a chlebík sa nemôže nepodariť. U mňa najlepší recept na domáci chlebík, aký som vyskúšala!
Potrebujeme:
3 šálky chlebovej múky (T 650)
1,5 šálky vlažnej vody
½ lyžičky sušeného droždia
1,5 lyžičky soli
Voliteľné
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Rascu alebo iné semienka na posypanie
Poznámka – 1 šálka = 250 ml
Postup:
Cesto je najlepšie pripraviť večer a pracovať s ním až na druhý deň. Podľa mojich skúseností je vtedy chlebík najlepší a aj s cestom sa skvele pracuje. Nezabúdajte, že cesto má redšiu konzistenciu oproti klasickému cestu.
V miske zmiešame všetky suché prísady, pridáme vodu, zmiešame a prikryjeme fóliou. Necháme kysnúť 12 hodín.
Na druhý deň cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a poprekladáme tak, aby sme získali tvar bochníka. Potom necháme ešte 30-60 minút odpočívať.
Medzitým si zahrejeme rúru na teplotu 230 stupňov.
Pripravíme si liatinový hrniec (alebo zapekaciu misu – musí však mať pokrievku) a vložíme ho prázdny na 20 minút do rúry vyhriať.
Do vyhriateho hrnca opatrne vložíme papier na pečenie a cesto. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme 30 minút. Po uplynutí tohto času zložíme pokrievku a odkrytý chlieb pečieme ešte 20 minút.
Potom chlebík z hrnca vyklopíme, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.
Našla som pre vás aj video s prípravou chlebíka podľa tohto skvelého receptu. Ako môžete vidieť, pán pred pečením urobil na chlebíku niekoľko zárezov nožnicami. Stojí to za pokus, nabudúce vyskúšam aj ja.