Tieto zemiakové placky ma naučila moja teta z Ukrajiny.
Sú veľmi chutné, náplň si môžete meniť podľa svojej chuti a čo je halvné, nie sú také mastné, ako klasické zemiakové placky.
Nám po vianočnom hodovaní dobre padla bezmäsitá náplň zo šampiňńov.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Okrem tejto plnky však môžete zvoliť aj syrovú, mäsovú, kapustovú alebo mrkvovú plnku.
Je to len na vás.
Potrebujeme:
1 kg zemiaky
2 ks list bobkový
1 ks vajce
50 g múka hladká
1 – 2 KL soľ
podľa chuti korenie čierne
Náplň:
250 g šampiňóny
1 ks cibuľa
soľ
olej alebo bravčová masť
Na obalenie:
Hladká múka
Voliteňé:
Ako náplň môžete použiť kapustu s cibuľkou, údenú papriku alebo mleté mäso, alebo syr.
Postup:
Najprv si očistíme a umyjeme zemiaky.
Zemiaky v hrnci zalejeme vodou a postavíme na plameň.
Soľ nepridávame.
Keď voda zovrie, pridáme 2 – 3 bobkové listy.
Necháme variť domäkka.
Zemiaky zlejeme a necháme úplne vychladnúť.
Pokiaľ zemiaky chladnú, pripravíme si náplň.
Náplň:
Už som ochutnala, vajíčkovú, syrovú (nastrúhaný syr podľa chuti), kapustovú (čerstvo nastrúhaná biela kapusta s mrkvou opražená na cibuľke a doplnená lyžičkou paradajkovej pasty/pretlaku) či mäsovú (restované mleté mäso).
Najviac nám ale chutí táto jednoduchá šampiňónová.
Špamiňónová planka:
Šampiňóny si nakrájame nadrobno.
Rovnako nakrájame aj cibuľku.
Na panvici si podusíme šampiňóny na cibuľke a osolíme.
Po vychladnutí zemiaky roztlačíme pučidlom.
Pridáme vajce, soľ a čierne korenie (podľa chuti) a na záver do nich prisypeme 50 gramov hladkej múky.
Dosku si vysypeme malým množstvom múky.
Zo zemiakového cesta odoberáme kúsky, z ktorých formujeme placky.
Potrebné je len dodržať správny oválny tvar, ktorý udrží náplň.
Tá sa položí do stredu cesta a zabalí do cesta.
Hotovú placku, ešte jemne obalíme v múke.
Cesto sa celkom dosť lepí na ruky.
Ostáva už len dať naše zemiakové placky na panvicu s malým množstvom oleja alebo maste.
Opekáme, kým nemajú chrumkavú kôrku.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)