Keď idem sadiť rajčiny, toto pridávam do každej jamky: Rastliny NEOCHOREJÚ a rodia oveľa viac!

[mashshare]

Najkrajší pohľad pre každého pestovateľa je pohľad na krásne zdravé dozrievajúce plody. 

 

 

Či už sú to paradajky, paprika, uhorky, baklažány, či iná zelenina, pocit je vždy rovnaký.

Na druhej strane sa však môže stať, že naše plodiny napadnú škodcovia alebo choroby a pripravia nás o vytúženú úrodu.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Aj pri ekologickom pestovaní je dôležité svoje rastliny chrániť, akurát že nepoužijete chemický postrek, ale prírodné prostriedky, ako je tento z YouTube kanála Výroba ovocia a zeleniny.

Nechceme predsa, aby nám plody začali hniť.

Ak svoje rastliny posilníte a doplníte im dôležité minerály, ktoré posilnia ich obranyschopnosť, máte vyhraté.

 

 

Asi už tušíte, že ide o vápnik.

Ak ho rastliny nemajú, na spodku plodov sa začne objavovať hniloba, ktorá nám môže zničiť úrodu.

 

 

Pritom vápnik sa dá doplniť veľmi ľahko a nepotrebujete ani utrácať zbytočné peniaze.

Stačí, ak použijete tento odpad z kuchyne. 

Vápnik je dobré pridať do pôdy už v čase výsadby, ešte pred začiatkom kvitnutia. 

 

 

Príprava výživy s vysokým obsahom vápnika

Ak ste tipovali, že pre tento účel použijeme vaječné škrupiny, tipovali ste správne.

Zoberieme si teda škrupiny z použitých vajíčok.

Dôkladne ich umyjeme a osušíme.

 

 

Potom, keď sú úplne suché, ich pomocou kávového mlynčeka rozomelieme na prášok. 

Vaječná škrupina obsahuje 90 % vápnika a je prírodným zdrojom aj ďalším minerálov ako je fosfor, železo, meď, mangán, chróm, horčík, či bielkoviny. 

 

 

Keďže sa vápnik z pôdy vyplavovaním stráca, vedie to k postupnému zvyšovaniu kyslosti pôdy.

Vápnik viaže kyseliny z pôdy a zvyšuje tiež odolnosť voči suchu.

 

 

Umožňuje lepšie vstrebávanie mikroelementov a zvyšuje úrodu vysadených plodín. 

Medzi zeleninu, ktorá najviac potrebuje vápnik pre zdravý rast, patria paradajky, paprika a baklažán.

Pri nedostatku tohto minerálu dochádza na plodoch k fyziologickej zmene, ktorú poznáme ako vrcholovú hnilobu. 

Rastliny sa pomalšie vyvíjajú a koreňový systém je slabý. 

Pri výsadbe paradajok preto pridajte do každej jamky na sadenicu aj 1 lyžicu pomletých vaječných škrupín. 

 

 

Ak vaječné škrupiny zmiešate s kávovou usadeninou, získate fantastické hnojivo pre vaše izbové rastliny. 

 

 

Vaječné škrupiny môžete pridávať aj do kompostu, pretože sa rýchlo rozkladajú, obohatia kompost o dôležité minerály a tiež pomôžu mikroorganizmom kompost lepšie spracovať. 

Ak máte vaječných škrupín veľa, dajú sa použiť aj ako mulč okolo rastlín.

 

 

Sú tiež výborným základom na pestovanie semien. 

Stačí ak ich umyjete a sterilizujete v rúre pri teplote 200 °C po dobu 30 minút. 

 

 

Potom urobte na spodku dierku na odtok prebytočnej vody.

Následne ju naplníte substrátom a zasejete semienka, ktoré dobre zavlažte. 

Keď sa objavia sadeničky, zasaďte ich do pôdy aj so škrupinkou.

 

 

Tá sa časom rozpadne a dodá rastline potrebné živiny. 

Viac informácií sa dozviete v priloženom videu TU.

Veľa šťastia!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
[mashshare]
Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste v článku chybu?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.