Babičkin recept zo žihľavy, rebríčka a púpavových listov: Pripravte si ho teraz a vychutnávajte aj celý rok!

[mashshare]

Nový recept na pesto zo žihľavy, rebríčka a púpavy.

Takéto pesto je ideálnym doplnkom k cestovinám, navyše je veľmi zdravé a chutné.

Odporúčame recept vyskúšať, ak máte prístup k takýmto bylinkám.

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Postupujte podľa tohto receptu z portálu smaker.

Pesto s púpavy, žihľavy a rebríčka

 

 

Ingrediencie:

3 hrste mladých listov žihľavy

2 hrste listov rebríčka

2 hrste púpavových listov

asi 2 polievkové lyžice syra nastrúhaného na stredne veľkom strúhadle

 

 

1 polievková lyžica slnečnicových semienok

2 strúčiky cesnaku

asi 100 ml olivového oleja

soľ podľa chuti

Postup:

Bylinky je najlepšie zbierať čo najďalej od ciest a mesta.

Púpavové listy dáme do misky, pridáme asi 1 lyžičku soli a zalejeme studenou vodou (asi 1 liter).

 

 

Necháme asi 60 minút stáť.

Potom opláchnite a sceďte v cedníka.

Žihľavu a rebríček tiež opláchneme pod tečúcou studenou vodou a scedíme.

Takto pripravené bylinky nakrájame na menšie kúsky a dáme do mixéra (ak máme veľký mixér nemusíme krájať).

Pridajte cesnak, olivový olej a rozmixujte mixérom (zmiešajte).

K rozmixovanej hmote pridajte syr a slnečnicové semiačka.

 

 

Chvíľu miešajte.

Ochutnajte a dochuťte soľou. 

Chvíľku premiešajte a pesto je hotové.

Takto pripravené pesto pridávame do horúcich cestovín a dôkladne premiešame.

 

 

Púpavové pesto

Blahodárne účinky tejto jarnej rastlinky poznali už naši predkovia a každú jar z nej pripravovali voňavý čaj, med alebo sirup.

Ak chcete aj vy čerpať z ich múdrosti a okúsiť na vlastnej koži zázračné účinky púpavy, vyskúšajte tento rýchly a zdravý recept.

Skôr, ako začnete z jeho prípravou prezradíme vám, prečo je púpava pre naše zdravie také prospešná.

Púpava je bohatou zásobárňou vitamínu C, vďaka čomu posilní vašu imunitu a pomôže bojovať proti vírusom a infekciám.

 

 

Pitie púpavového čaju je tiež vynikajúcu prírodný prostriedok na regeneráciu pečene a prospieva tiež pacientom trpiacim ochorením obličiek a opakovanými zápalmi močového mechúra.

Púpavové listy však pomáhajú aj kostiam a kĺbom.

Prikladanie listov na bolestivé miesta zmierňuje bolesti.

Púpava je tiež silným antioxidantom, ktorý odstraňuje z tela škodlivé látky.

Púpavový čaj, med alebo sirup je tiež overeným prostriedkom proti únave a jarnej apatii.

 

 

Potrebujeme:

hrsť mladých listov púpavy – dôkladne umytých

4-5 lyžíc olivového oleja

2 strúčiky cesnaku

2 lyžice píniových alebo kešu orechov

soľ

 

 

Postup:

Všetky ingrediencie spolu rozdrvíme v mažiari a skladujeme v uzatvárateľnom sklenenom pohári na chladnom mieste.

 

 

Pesto je vynikajúce s čerstvým pečivom alebo ako dip k mäsu či domácim snackom.

Dobrú chuť!

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes