Nový recept na pesto zo žihľavy, rebríčka a púpavy.
Takéto pesto je ideálnym doplnkom k cestovinám, navyše je veľmi zdravé a chutné.
Odporúčame recept vyskúšať, ak máte prístup k takýmto bylinkám.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Postupujte podľa tohto receptu z portálu smaker.
Pesto s púpavy, žihľavy a rebríčka
Ingrediencie:
3 hrste mladých listov žihľavy
2 hrste listov rebríčka
2 hrste púpavových listov
asi 2 polievkové lyžice syra nastrúhaného na stredne veľkom strúhadle
1 polievková lyžica slnečnicových semienok
2 strúčiky cesnaku
asi 100 ml olivového oleja
soľ podľa chuti
Postup:
Bylinky je najlepšie zbierať čo najďalej od ciest a mesta.
Púpavové listy dáme do misky, pridáme asi 1 lyžičku soli a zalejeme studenou vodou (asi 1 liter).
Necháme asi 60 minút stáť.
Potom opláchnite a sceďte v cedníka.
Žihľavu a rebríček tiež opláchneme pod tečúcou studenou vodou a scedíme.
Takto pripravené bylinky nakrájame na menšie kúsky a dáme do mixéra (ak máme veľký mixér nemusíme krájať).
Pridajte cesnak, olivový olej a rozmixujte mixérom (zmiešajte).
K rozmixovanej hmote pridajte syr a slnečnicové semiačka.
Chvíľu miešajte.
Ochutnajte a dochuťte soľou.
Chvíľku premiešajte a pesto je hotové.
Takto pripravené pesto pridávame do horúcich cestovín a dôkladne premiešame.
Púpavové pesto
Blahodárne účinky tejto jarnej rastlinky poznali už naši predkovia a každú jar z nej pripravovali voňavý čaj, med alebo sirup.
Ak chcete aj vy čerpať z ich múdrosti a okúsiť na vlastnej koži zázračné účinky púpavy, vyskúšajte tento rýchly a zdravý recept.
Skôr, ako začnete z jeho prípravou prezradíme vám, prečo je púpava pre naše zdravie také prospešná.
Púpava je bohatou zásobárňou vitamínu C, vďaka čomu posilní vašu imunitu a pomôže bojovať proti vírusom a infekciám.
Pitie púpavového čaju je tiež vynikajúcu prírodný prostriedok na regeneráciu pečene a prospieva tiež pacientom trpiacim ochorením obličiek a opakovanými zápalmi močového mechúra.
Púpavové listy však pomáhajú aj kostiam a kĺbom.
Prikladanie listov na bolestivé miesta zmierňuje bolesti.
Púpava je tiež silným antioxidantom, ktorý odstraňuje z tela škodlivé látky.
Púpavový čaj, med alebo sirup je tiež overeným prostriedkom proti únave a jarnej apatii.
Potrebujeme:
hrsť mladých listov púpavy – dôkladne umytých
4-5 lyžíc olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice píniových alebo kešu orechov
soľ
Postup:
Všetky ingrediencie spolu rozdrvíme v mažiari a skladujeme v uzatvárateľnom sklenenom pohári na chladnom mieste.
Pesto je vynikajúce s čerstvým pečivom alebo ako dip k mäsu či domácim snackom.
Dobrú chuť!