Lahodné, na povrchu chrumkavé a vo vnútri nadýchané, vyprážané dieravé „langoše“ Crispelle, ktoré sú skutočným symbolom Talianskej Kalábrie.
Tradícia hovorí, že sa pripravujú na deň Nepoškvrneného počatia, na Štedrý večer, na Silvestra, ale po ochutnaní si určite nájdete zámienku ich pripraviť aj v ktorýkoľvek iný deň v roku.
Vynikajúci recept na výnimočné kalábrijské šišky z youtube kanála Tutti a Tavola.
Potrebujeme:
400 g múky hladkej
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
300 ml vody
10 g soli
6 g – 8 g čerstvého pivovarského alebo 4 g sušeného droždia
rastlinný olej na vysmážanie
ančovičky v oleji (alebo syr, salámu…)
kryštálový cukor pre sladkú verziu
Postup:
Do hlbokej misy preosejeme múku.
Do stredu urobíme jamku a pridáme droždie.
Postupne pridávame mierne teplú vodu.
Vymiešame.
Pridáme soľ.
Dve minúty poriadne miešame.
Misku s cestom prekryjeme a necháme kysnúť asi 3 hodiny.
Cesto by malo strojnásobiť svoj objem.
Na panvici zohrejeme veľké množstvo oleja.
Cesto a ruky naolejujeme.
Z cesta vytvarujeme kruh a vložíme ho do horúceho oleja v panvici.
Cesto vysmažíme z oboch strán do zlatista.
Do cesta môžeme pridať aj ančovičky alebo iné prísady podľa chuti.
Cesto vysmažíme z oboch strán do zlatista.
Ak si prajete crispelle sladké (ako šišky), môžete ich obaliť v kryštálovom cukre.
Prípadne ich môžeme obaliť aj vo vanilkovom cukre.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: