Púpavové kvety sa používajú na rôzne účely a najznámejší je asi púpavový med.
Varením kvetov a pridaním cukru a citróna získate sirup, ktorý slúži ako výborné sladidlo počas celého roka.
Ľudia zvyknú vyrábať aj púpavový macerát a púpavový ocot.
Čerstvé kvety sa dajú použiť aj do šalátov
Púpavové listy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Listy sa konzumujú čerstvé a zbierajú sa na začiatku jari pred kvitnutím.
Používajú sa na prípravu šalátov a pripravujú sa tým istým spôsobom, ako šalát.
Zbierajte ich tam, kde je čistá príroda, ďaleko od ciest a na miestach, kde sa nepoužívajú pesticídy.
Používajte ich, kým sú čerstvé, dobre ich umyte, dochuťte olejom a citrónovou šťavou.
Čerstvé listy púpavy sú osviežujúcim šalátom a výborným zdrojom vitamínov A, C a K, nechýbajú ani vitamíny E a B.
Púpavové listy vám dodajú minerály vrátane vápnika, horčíka, draslíka a železa.
Listy púpavy môžu byť trochu horké a varenie môže trochu pomôcť zlepšiť ich chuť.
Koreň púpavy
Koreň púpavy je takisto jedlý, ak ako aj kvety, či listy.
Zvyčajne sa suší a pripravuje sa z neho čaj.
Pražený a mletý koreň sa používa ako náhrada kávy alebo doplnok kávy.
V podstate sa koreň púpavy dá pripraviť ako iná koreňová zelenina.
Koreň púpavy je bohatý na inulín.
Obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá dobre pôsobí na vyprázdňovanie čriev a udržiavanie prospešných baktérií v tráviacom trakte.
Najzaujímavejší je liečivý účinok koreňa púpavy.
Lieči a dodáva vitamíny
V nasledujúcich riadkoch uvedieme iba zopár dôvodov, prečo by ste mali púpave dať šancu a vpustiť ju do svojho života.
Ak vám v záhradke rastú jej žlté kvety, utekajte si ju rýchlo natrhať.
Mala by radšej skončiť vo vašom košíku, než pod kosačkou.
Púpava a jej účinky na zdravie
Na prvý pohľad pekný kvet, ale táto liečivá bylina má množstvo pozitív na organizmus a preto ju určite nepodceňte.
Silná podpora obranyschopnosti, účinná prevencia vzniku chrípky, nádchy, rakoviny
Antiseptické a detoxikačné účinky
Podporuje trávenie, metabolizmus, odkysľuje organizmus, stolicu
Močopudné účinky, odvodňuje, prečisťuje a podporuje obličky a močové cesty
Podporuje hojenie pokožky, poranení a kožných chorôb, dezinfikuje rany
Podporuje a prečisťuje pečeň, preventívne chráni proti chorobám pečene
Podporuje tvorbu červených krviniek, okysličuje krv, prečisťuje krv, prevencia a liečenie Anémie
Podporuje aj tvorbu kostného tkaniva, kombinácia vápnika a vitamínov
Odstraňuje migrény, bolesti brucha a aj kĺbov a svalov
Kedy zbierať púpavu?
Najlepší čas na zbieranie púpavy je práve teraz – na jar a začiatkom leta.
To však neplatí pre korene, tie by sa mali zbierať v auguste a septembri, prípadne skoro na jar – v apríli, na začiatku mája.
Prečo si pripraviť púpavový olej a ako ho používať?
Púpavový olej sa ako liek používa celé stáročia.
Dnes sa naň však zabúda a vytlačili ho moderné metódy liečby a chemické prípravky.
Je však načase, aby sme si tento nenápadný liečivý zázrak pripomenuli.
Účinky púpavového oleja
Má schopnosť rýchlo zmierňovať opuch a zápal.
Masáž týmto olejom vedie k hlbokému uvoľneniu svalov a zmierneniu napätia.
Vyživuje pokožku a vytvára ochrannú vrstvu (obzvlášť prospešný je pre popraskanú a suchú pokožku).
Zmierňuje bolesť a jeho protizápalové vlastnosti sú prospešné pri liečbe artritídy a DNY.
Vyrobte si svoj púpavový olej
Potrebujeme:
Púpavové kvety
Základný olej (olivový, mandľový, hroznový alebo iný rastliný olej)
Sklenenú uzatvárateľnú nádobu
Sito
Fľašu
Postup:
Vyberte si slnečný deň, alebo aspoň počkajte, kým sa ranná rosa odparí.
Nazbierajte zdravé, nepoškodené kvety púpavy.
Stačí, ak pohár naplníte do polovice.
Púpavové hlávky odložte na utierku a nechajte odstáť 24 hodín.
Púpava obsahuje veľa vody, potrebuje preto čas, aby sa čo najviac tekutiny odparilo.
Kvety sa zmenšia, preto myslite na to, že ich treba natrhať o niečo viac.
Potom púpavu vložíme do pohára a pridáme toľko oleja, aby ste púpavu celkom pokryli.
Premiešame a nádobu uzavrieme.
Nádobu umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte odležať 2 týždne. 2 týždne na vylúhovanie púpavy celkom stačia, dlhší čas by mohol viesť k rozvoju plesni.
Aby ste vzniku plesni počas lúhovania zabránili uistite sa, že viečko aj pohár boli pred pridaním púpavy a oleja celkom suché.
Potom púpavu sceďte a udržiavajte na chladnom, tmavom mieste.
Púpavový olej vám vydrží celý rok.
Používajte na jemné masírovanie a liečivé obklady na boľavé kĺby a svaly.
Vynikajúci je aj pri svalovej horúčke, na stuhnutý krk a pri bolestivých svalových kŕčoch. Poslúži vám tiež ako perfektný prostriedok na hydratáciu a ošetrenie suchej pokožky.
Ďalšie recepty z púpavy
Čaj: Do šálky vložíme 4 g sušených koreňov či listov púpavy, zalejeme vriacou vodou, necháme 5 minút lúhovať a čaj je hotový. Ešte lepšou alternatívou sú čerstvé korene a listy tejto liečivej bylinky (korene púpavy sú účinnejšie).
Dávkovaním ako aj dobou lúhovania môžeme ovplyvňovať množstvo účinných látok v čaji, takže alternatívou môže byť i vyššia dávka (8 a viac gramov), pričom lúhujeme kratšiu dobu (25 sekúnd) a môžeme zalievať viacero krát. Takto môžeme popíjať čaj z jednej dávky po celý deň a čaj bude mať vďaka kratšiemu lúhovaniu sviežu a plnú chuť.
Čaj môžeme piť 5 až 10 krát denne.
Anémia: zmiešajte 3 lyžice púpavových kvetov a 3 lyžice pľúcnika. Pridajte 2 lyžice žihľavových listov a 1 lyžicu paliny. Všetko zalejte litrom vriacej vody a 50 ml čistého alkoholu. Roztok pite denne pred spaním.
Zápcha a nadúvanie: 1 šálku kvetov púpavy zalejte pohárom vody a varte pri nízkej teplote asi 15 minút. Odvar nechajte lúhovať pol hodiny, tri až štyrikrát za deň skonzumujte jednu polievkovú lyžicu.
Hormonálna nerovnováha: 1 trojlitrový zaváraninový pohár naplňte teplou vodou a zhruba do polovice dajte púpavové kvety. Pridajte 1 kg cukru a dobre premiešajte. Nechajte odstáť na okne po dobu asi troch týždňov, takto získaný elixír si potom pridávajte namiesto sladidla do čaju alebo do kávy.
Kožné ochorenia: 1 lyžicu drvených púpavových koreňov zalejte šálkou horúcej vody. Následne varte na miernom ohni zhruba 15 minút. Odvar ochlaďte a preceďte cez sitko, potom ho pite každý deň 15 minút pred jedlom.
Maska na vlasy: 1 lyžicu čerstvo nasekaných púpavových listov zalejte 200 ml vriacej vody. Keď odvar ochladne, ešte mierne teplý ho vmasírujte ku korienkom vlasov a následne aplikujte po celej dĺžke vlasov. Vlasy neoplachujte, len si ich zabaľte do uteráka a nechajte pôsobiť 30 minút. Masku následne umyte teplou vodou. Takto si posilníte a zregenerujete vlasy, ktoré sa vám prestanú mastiť.
Džem z púpavy: Potrebujete asi pol kila púpavových kvetov, ktoré dôkladne umyte a namočte na jeden deň do studenej vody, vodu môžete 2-3 krát vymeniť za čerstvú. Potom zlejte vodu a púpavu zalejte v hrnci litrom studenej vody, priveďte do varu a varte asi 10 minút. Vývar zlejte vývar do iného hrnca a poriadne doň vyžmýkajte kvety. Pridajte kilo cukru a šťavu z dvoch citrónov. Varte na miernom ohni asi hodinu a nechajte vychladnúť. Nalejte do zaváraninových pohárov a dôkladne utesnite. Aak máte slabú imunitu, pridávajte púpavový džem do koláčov alebo na palacinky.
Viac informácií sa dozviete v priloženom videu.
Veľa zdravia!