Domáce halušky sú obľúbeným jedlom v mnohých rodinách.
Každá skúsená gazdinka už má väčšinou svoj overený recept, podľa ktorého postupuje.
Ale niekedy stačí pridať jednu surovinu a tá posunie celé jedlo na ešte vyššiu úroveň.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Nechajte si poradiť a stavte na odporúčanie z portálu smakosze.
Pridajte do cesta na halušky túto jednu prísadu a budú ešte lahodnejšie.
Halušky budú ešte lepšie a jemnejšie, keď k nim pridáte trochu krupice.
Zmäknú a každý ich bude jesť s ešte väčšou chuťou.
Halušky sú nenáročné jedlo, ktoré sa pripravuje len z 3 surovín a soli.
Ak však okrem zemiakov, múky, vajec a soli pridáte trochu krupice, budú také jemné, ako nikdy predtým.
Halušky sa dajú pripraviť aj z mladých zemiakov, uvarených v šupke, ba dokonca aj z varených zemiakov, ktoré nám ostali z predchádzajúceho dňa.
Vďaka tomu zemiaky nikdy nevyjdú nazmar.
Zemiaky musia byť dobre uvarené a vychladnuté, až potom môžeme pripraviť cesto na halušky.
Na halušky si pripravíme oškvarky zo slaniny a kto má rád, môže pridať aj osmaženú cibuľku.
Najaromatickejšia a chuťovo najvýraznejšia je údená slanina, ktorú najskôr opražíme na troche masti, potom pridáme nakrájanú cibuľu a pár minút restujeme.
Škvarky sa dokonale snúbia s jemnou chuťou zemiakových halušiek a dodajú im tú správnu vôňu, aj chuť.
Halušky s prídavkom krupice sú lahodné a úžasne jemné.
Potrebujeme:
450 g zemiakov
1 vajce
4 PL hladkej múky
2 PL detskej krupice
2 PL zemiakového škrobu
štipku soli
údenú slaninu
1 cibuľu
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode.
Potom ich ošúpeme a necháme vychladnúť.
Keď sú studené, roztlačíme ich pučidlom a preložíme do väčšej misy.
Do misky rozklepneme vajíčko, pridáme zemiakový škrob, hladkú múku a krupicu.
Pridáme aj štipku soli a vypracujeme jednotné cesto.
Z cesta vytvoríme valček a nakrájame ho na malé kúsky.
Halušky uvaríme v osolenej vode.
Na halušky si pripravíme škvarky s cibuľkou.
Na masle opražíme na kocky nakrájanú slaninu, potom pridáme nakrájanú cibuľu a pár minút restujeme.
Hotové oškvarky s cibuľkou zmiešame s haluškami a podávame.
Samozrejme, halušky si môžete pripraviť aj na iné spôsoby, podľa toho, na čo máte práve chuť.
Halušky trochu inak
Ak chcete obohatiť svoj jedálniček a milujete halušky, skúste si ich tentokrát pripraviť trochu inak a namiesto zemiakov použite na ich prípravu cuketu.
Tieto halušky sú veľmi chutné, jemné a lahodné.
Potrebujeme (na 2-3 porcie):
300 g cukety
1 vajce
Polohrubú alebo aj hladkú múku podľa potreby (asi 100 g)
Podávame s bryndzou a kyslou smotanou, taveným syrom, tvarohom, alebo ako strapačky
Postup:
Cuketu ošúpeme a nastrúhame najemno.
Necháme chvíľku „vypotiť“ a potom odstránime prebytočnú šťavu.
Pridáme vajce, soľ a múku podľa potreby.
Vymiešame nie príliš husté cesto.
Rovnako, ako klasické halušky, aj tieto hádžeme do vriacej vody.
Keď vyplávajú na povrch, ešte chvíľku necháme prevariť a môžeme scediť.
Podávame s prílohou podľa chuti.
Halušky sú jemné a vynikajúce.
Dobrú chuť!