Vynikajúci a rokmi overený recept na domáce šišky podľa patentu mojej starej mamy.
Cesto je nadýchané, veľmi jemné a šišky vôbec nie sú nasiaknuté olejom.
Recept mojej starej mamy Evky na šišky je výborný. Receptúra využíva patent známy zo starých kuchárok spočívajúci v pridaní varených zemiakov a rumu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Tieto prísady robí kysnuté cesto neuveriteľne jemným a zároveň poteší svojou ľahkosťou po vyprážaní.
Ak hľadáte dokonalé šišky na Fašiangy, tento recept určite odporúčame.
Potrebujeme:
3 veľké vajcia
110 g cukru
125 g masla
500 g hladkej múky
500 g múčnych zemiakov
50 g čerstvého droždia alebo 2 balíčky instantného droždia
1 štamperlík rumu
repkový olej na vyprážanie
práškový cukor na posypanie
Postup:
Prípravu šišiek začneme uvarením očistených a umytých zemiakov v mierne osolenej vriacej vode.
Medzitým si rozpustíme maslo, ktoré musí pred naliatím do cesta trochu vychladnúť.
Ešte teplé uvarené a scedené zemiaky roztlačíme lisom alebo vidličkou.
Pridáme kvások a múku preosiatu cez sitko.
Pridáme aj cukor, vajcia izbovej teploty a maslo.
Nakoniec pridáme aj rum.
Vymiesime do hladka a necháme cesto prikryté, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Pomastenými rukami tvarujte guľky veľkosti mandarínky.
Odložte bokom ešte na 10-15 minút.
Potom vyprážajte v hlbokom hrnci, v dobre rozohriatom tuku.
Položte tanier vystlaný papierovými utierkami a odstráňte prebytočný olej.
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.
Šišky môžeme poliať aj polevou.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)