Výborný recept na sedliacke zemiakové placky s kapustou.
Jednoduché na prírpavu a veľmi, veľmi chutné.
Môžete ich prirpaviť aj s mäsom (slaninka, údené mäso, šunka), prípadne ponechať úplne bezmäsitú verziu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Placky sú naozaj sýte a oveľa ľahšie, ako vyprážané na oleji.
Potrebujeme:
1 kg zemiakov
350 g kyslej kapusty
3 vajcia
200 g šunky, údeného mäsa, alebo anglickej slaniny
drvená rasca
majoránka
4 strúčiky cesnaku
Masť(olej)
Podľa potreby:
Hladká múka
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180 °C.
Kapustu preložíme do sitka a necháme odkvapkať.
Prípadne ešte vytlačíme šťavu.
Ak je kapusta príliš kyslá, môžete ju prepláchnuť.
Vajcia rozšľaháme.
Odkvapkanú kyslú kapustu prekrájame na menšie kúsky.
Zemiaky očistíme a nastrúhame na strúhadle.
Šťavu zo zemiakov necháme odtiecť.
Mäso nakrájame na kúsky.
Všetko zmiešame v miske.
Podľa potreby zmes zahustíme múkou.
Osolíme a okoreníme podľa potreby.
Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie.
Potom záleží na vás, ktorou cestou sa dáte.
Ak chcete, môžete rozpustiť masť a potrieť ním povrch cesta, bude voňavejšie a chrumkavejšie.
Pečte v rozohriatej rúre dozlatista.
Počítajte asi s 45-60 minútami.
Zaujímavú chuť tiež dodá syr, obzvlášť pokiaľ použijete údený (zhruba 150-200 g).