Určite viete, aká zdravá a prospečená je cvikla pre naše zdravie. Ak ste zatiaľ nenašli cestu k tejto super zdravej zelenine, máme pre vás perfektný tip. Starodávny tip na cviklu v soli by ste rozhodne mali skúsiť.
Cvikla v tejto úprave je jednoducho a rýchlo pripravená a naozaj lahodná.
Určite skúste tento recept na zdravú pochúťku.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Účinky cvikly na zdravie:
Podporuje obranyschopnosť
Posilňuje srdce a cievy
Znižuje vysoký cholesterol aj krvný tlak
Chráni telo a bunky pred voľnými radikálmi
Posilňuje vlasy a nechty
Podporuje funkciu pečene
Odkysľuje organizmus
Močopudná, podporuje obličky
Zlepšuje vyprázdňovanie
Podporuje tvorbu krvi
Zlepšuje pevnosť kože a kostí
Zmierňuje menštruačné bolesti
Pomáha unaveným očiam a zlepšuje zrak
Pomáha v boji proti alergiám a mykózam
Bojuje proti únave, aj chronickej únave
Prospieva vlasom, nechtom a pleti. Zabraňuje vzniku vrások a pokožke dodáva pružnosť.
Analgetický účinok – pôsobí proti bolesti,
Obsahuje súbor unikátnych stopových prvkov, ktoré v tejto kombinácií nikde inde nenájdeme ,
Bohatá na jód – dôležitá pri liečbe ochorení štítnej žľazy.
Okrem uvedených faktov je červená repa bohatá na vitamíny C a E, obsahuje železo, horčík, zinok a draslík.
Pre vysoký obsah kyseliny listovej je červená repa vynikajúca pre tehotné ženy – jej zloženie má priaznivý vplyv na bezchybný vývoj plodu.
Cvikla v soli
Na facebooku sme našli starodávny recept na cviklu pečenú v soli.
Tento recept je úplne jednoduchý.
V skutočnosti vám naň stačia len dve prísady a čo je najlepšie, cvikla si takýmto spôsobom zachová všetky živiny a zdraviu prospešné látky.
Neváhajte a skúste tento recept.
Potrebujeme:
2-3 malé hlávky repy na osobu
soľ
Postup:
Na tento recept potrebujeme malú cviklu.
Čím je menšia, tým lepšie a ľahšie sa dá uvariť a na tanieri bude vyzerať krajšie.
Hlávky umyte v troche vody a potom ich osušte.
Vezmeme kúsok papiera na pečenie a nasypeme naň porciu soli.
Je potrebné, aby sa do nej dala repa „posadiť“. (cca 2 polievkové lyžice).
Je dôležité používať prírodnú soľ, ktorá neobsahuje draslík.
Skvelá je jednoduchá hrubozrnná kuchynská soľ.
Keď je repa uložená na soľnom lôžku, nasypeme ju aj na vrch, aby zrná soli dobre obalili hľuzy.
Potom okraje papiera na pečenie spojíme a zrolovaním okrajov papiera náš malý balíček uzavrieme.
Dôvodom je, aby sa vzniknutá para hneď neodparila.
Takto sa repa podusí v slanej pare. pri 160 stupňoch cca.
Pečieme ich 50 minút.
Či repa zmäkla, môžeme skontrolovať vidličkou.
Vyberte ich z rúry, rozbaľte, ošúpte a ihneď zjedzte.
Pri lúpaní buďte opatrní, pretože takto pečená cvikla môže byť naozaj veľmi horúca!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)