Francúzske zemiaky sú pravidelnou súčasťou jedálnička mnohých slovenských rodín.
Je to tak aj v rodine Ivety Malachovskej, ktorá si toto jedlo zamilovala vďaka svojej mame.
Práve ona doň pridávala špeciálnu ingredienciu, ktorá ešte zlepšuje jeho chuť.
U Malachovských sa po francúzskych zemiakoch vždy iba zapráši.
Pomáhala odmalička
Iveta a jej manžel Martin radi varia a ochutnávajú.
Známa moderátorka sa v kuchyni zvŕtala už ako dieťa, pretože jej mama nemala problém zapájať ju do varenia.
„Mohla som mať asi osem rokov a sestra desať, keď nás mama začala pravidelne zapájať do domácich prác. Pochopiteľne, nenávidela som to, ako každé dieťa v tom veku som chcela ísť radšej von, športovať, nie škrabať zemiaky či umývať riad. Nedalo sa však nič robiť,“ spomínala pre Sme s úsmevom moderátorka.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Ivetka Malachovska (@ivetkamalachovskaofficial)
Skúsenosti naberala aj na základnej škole – chlapci mali dielne, zatiaľ čo ony im zatiaľ na hodine varenia niečo nachystali a naservírovali.
Najviac sa však naučila až vo svojom prvom byte.
„No a keď som už začala chodiť s budúcim manželom, pripravovala som najmä mäso. Lebo chlapi ho majú radi. Nedávno mi pripomenul, že som mu stále robila rebierka,“ vraví.
Špeciálna ingrediencia
V minulosti vraj doma kuchtila iba ona, pričom manžel Martin sa tomu úspešne bránil.
Vždy sa veľmi tešil na francúzske zemiaky, ktoré Ivetu naučila jej mama – aj so špeciálnou ingredienciou.
„A tieto mamine francuzáky vylepšené hráškom milujeme doma úplne všetci,“ netajila moderátorka pre portál Dobré jedlo a prezradila aj recept.
Recept na Ivetine vylepšené francúzske zemiaky
Ingrediencie:
1 kg varených zemiakov
250 ml smotany na varenie
250 g tvrdého syra
1 klobása
4 varené vajcia
dve hrste hrášku
soľ
čierne korenie
mletá červená paprika
maslo
olej na potretie pekáča
opečená slanina, mladá cibuľka
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Príspevok, ktorý zdieľa Ivetka Malachovska (@ivetkamalachovskaofficial)
Postup:
Uvarené zemiaky ošúpte.
Potom nakrájajte na tenké plátky.
Klobásu potom treba nakrájať na kolieska a tie opiecť na panvici.
Následne vajcia uvarené natvrdo nakrájajte na plátky.
Do vymasteného pekáča rozložte zemiaky.
Na ne poukladajte klobásu, vajcia a hrášok.
Na to všetko rozložte ďalšie zemiaky, ktoré ochuťte kúskami masla, soľou, korením a paprikou.
Na záver zalejte smotanou.
Pečte odkryté na 180 °C približne 25 až 30 minút.
Následne posypte syrom a ešte pár minút zapečte.
Iveta Malachovská francúzske zemiaky podáva ozdobené opečenou slaninkou, prípadne mladou cibuľkou s kyslými uhorkami.