Tento recept na úžasný domáci chlieb mám od mojej starej mamy, ktorá ho pravidelne piekla.
Samotná príprava je nenáročná a zvládne ju aj začiatočník.
Jednoduchý a rýchly recept na najchutnejší domáci chlieb z youtube kanála Brot backen mit Maria.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
400 g pšeničnej múky
1 ČL kryštálového cukru
1 ČL soli
6 g suchého droždia
kôpor
210 ml vody
30 ml slnečnicového oleja
Postup:
Do hlbokej misky preosejeme múku.
Pridáme cukor a soľ.
Nasypeme droždie, vareškou premiešame a v strede spravíme priehlbinu.
Potom pridáme nasekaný kôpor.
Do stredu nalejeme teplú vodu a olej.
Všetko spolu dôkladne premiešame.
Rukami vymiesime cesto.
Cesto vyložíme na tvrdú podložku a dobre premiesime.
Misku vymastíme olejom a vložíme cesto.
Prekryjeme fóliou a utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 15-20 minút.
Nakysnuté cesto vyberieme na podložku a valčekom rozvaľkáme na tenkú vrstvu.
Cesto zrolujeme a okraje prištipneme prstami.
Cesto opäť zrolujeme a valčekom rozvaľkáme (viď video).
Potom cesto ešte raz zrolujeme do tvaru chleba a položíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Chlieb prekryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 15-20 minút.
V malej miske zmiešame olej s mliekom a zmesou potrieme chlieb.
Vrch posypeme múkou a pomocou žiletky urobíme zárezy.
Chlieb vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20 minút pri teplote 180°C.
Hotový chlebík môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: