Chutná špecialita zo zemiakov, syra a húb.
Toto jedlo je raz dva na stole a na jeho prípravu nepotrebujete ani kúsok mäsa.
Lahodná chuť si získa celú rodinu.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tento recept z YouTube kanála Przepisy od Katarzyny.
Potrebujeme:
3 – 4 ks zemiakov
1 l vody
1 ČL soli
40 g masla
40 – 50 ml horúceho mlieka
1 vajce
150 g hladkej múky
1 cibuľu
rastlinný olej
1 mrkvu
štipku soli
štipku čierneho korenia
250 – 300 g šampiňónov
50 ml rastlinného oleja na huby
90 g syra mozzarella
Postup:
Zemiaky si ošúpeme.
Nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca.
Zalejeme litrom vody.
Pridáme čajovú lyžičku soli a uvaríme do mäkka.
Po uvarení zlejeme vodu.
Zemiaky preložíme do misy a roztlačíme pučidlom na zemiaky.
Pridáme maslo a horúce mlieko.
Vypracujeme pomocou pučidla kompaktnú hladkú hmotu.
Do stredu hmoty urobíme jamku.
Rozklepneme do nej 1 vajce.
Vyšľaháme pomocou vidličky.
A zmiešame so zemiakovou hmotou.
Nasypeme preosiatu múku a vypracujeme do hladka.
Cibuľu si ošúpeme a nakrájame na malé kúsky.
Orestujeme na oleji do sklovita.
Mrkvu si ošúpeme, nastrúhame na hrubom strúhadle a pridáme na panvicu k cibuli.
Posypeme trochou soli a čierneho korenia, potom ešte chvíľu restujeme do mäkka.
Mrkvu s cibuľou si preložíme do čistej misy.
Pokrájame si huby, vložíme ich na panvicu, osolíme a zalejeme 50 ml oleja.
Restujeme ich za občasného miešania do mäkka.
Pridáme trochu čierneho mletého korenia a občas huby premiešame.
Pripravíme si tortovú formu s priemerom 20 cm, vymastíme, okraje obalíme papierom na pečenie a spodok vysypeme múkou.
Navrstvíme do nej zemiakovú hmotu, ktorú mastnou lyžicou uhladíme a rovnomerne rozotrieme.
Vytvarujeme okraje cesta, ktoré potiahneme trochu do výšky.
Na vrch navrstvíme orestované huby, mrkvu s cibuľou a formu prikryjeme alobalom.
Vložíme do predhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 35 minút.
Medzitým si nastrúhame mozzarellu alebo iný syr podľa vlastného výberu.
Po uplynutí doby pečenia formu vyberieme a na vrch rovnomerne nasypeme syr.
Vrátime do rúry ešte asi na 7 – 8 minút.
Po upečení odstránime okraj formy, aj papier na pečenie, môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou, nakrájame na trojuholníčky a môžeme servírovať.
Celý postup si môžete pozrieť v priloženom videu TU.
Dobrú chuť!