K Vianociam neodmysliteľne patrí zemiakový šalát, ktorý robí každý trochu inak.
Neexistuje jeden správny recept. Niekto má radšej krémovejšiu verziu, niekto vynecháva vajíčko a aj veľkosť zemiakov sa v každom šaláte líši.
Ak hľadáte nový tip na zemiakový šalát, inšpirujte sa receptom Karla Gotta. Karel Gott mal totiž na zemiakový šalát svoj vlastný tajný recept!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Miloval jedlo a varenie
Karel Gott bol vyhláseným gurmánom.
Keďže mu komunisti nezakazovali koncerty v zahraničí, mal možnosť ochutnať jedlo z celého sveta.
V Rakúsku nikdy neodolal pravému viedenskému rezňu, ku ktorému si vždy dával zemiakovú kašu šľahanú so smotanou. Nemeckí novinári zase spomínali, ako Karel Gott u nich navštevoval klub, kde hosťom o polnoci podávali polievky.
Zlatý slávik miloval aj ázijskú kuchyňu a v jednej z prvých čínskych reštaurácii v Prahe bol vyhláseným „štamgastom“.
Karel Gott nielen rád jedol, ale taktiež rád varil. Priateľom a partnerkám pripravoval jeho špeciálny tatarák s koňakom alebo sviečkovú s karlovarskou knedľou.
Svoj špeciálny recept mal aj na zemiakový šalát, do ktorého pridával jednu netradičnú ingredienciu.
Šalát chcel trošku odľahčiť
Podľa Karla Gotta patrila do zemiakového šalátu zelená paprika.
Netradičný prvok mal šalátu dodať originálnu chrumkavú chuť a majonézový šalát mal trochu odľahčiť.
Na prípravu zemiakového šalátu podľa Karla Gotta budete potrebovať:
Zemiakový šalát podľa Karla Gotta
300 g varených zemiakov
100 g kyslých uhoriek
50 g cibule
1 zelená paprika
2 natvrdo uvarené vajcia
100 g majonézy
50 g horčice
mleté korenie
cukor
soľ
Postup:
Zemiaky ako klasicky uvaríme v šupke v mierne osolenej vode.
Necháme vychladnúť.
Zemiaky ošúpeme a pretlačíme alebo nakrájame nadrobno.
Vložíme do väčšej misy.
Uhorky, cibuľu a zelenú papriku nakrájajte nadrobno.
Vajcia uvaríme natvrdo.
Necháme vychladnúť.
Ošúpeme, tiež nakrájame a pridáme k ostatným prísadám.
Cibuľu nakrájajte a uvarte v troche nálevu z nakladaných uhoriek.
To jej dodá fantastickú chuť a navyše vám z neh nebude ťažko.
Majonézu zmiešajte s horčicou, mletým korením, cukrom a soľou.
Do nakrájanej zmesi pridajte cibuľu.
Nakoniec vmiešame aj ochutenú majonézu.
Všetko premiešajte.
Nechajte odležať v chladničke ideálne do druhého dňa.
Teraz môžete ochutnávať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod: