Fantastický recept na jemné a veľmi vzdušné cesto.
Robím z neho buchty, plnené koláče, šatky, rožteky aj závin – plnku si samozrejme môžete zvoliť podľa vašej chuti.
Najradšej z neho robím taštičky a pripravujem ich pri akejkoľvek príležitosti, nesmú chýbať ani pri sviatočnom stolovaní – cesto je nielen úplne lacné, ale hlavne vynikajúce.
Nenáročný recept na jemné tvarohové taštičky z youtube kanála Piekarnia Lesi.
Potrebujeme:
400 ml mlieka
50 g kryštálového cukru
10 g sušeného droždia
40 g masla alebo margarínu
650 g hladkej múky
6 g vanilínu (voliteĺné)
6 g soli
Na plnku (plnku môžete zvoliť podľa chuti, ja odporúčam tvarohovú):
250 g tvarohu
60 g kryštálového cukru
1 bielok
Na potretie:
žĺtok
1 PL vody
Postup:
Do misky nalejeme mlieko.
Pridáme cukor a droždie.
Metličkou premiešame.
Ďalej pridáme roztopené maslo.
Cez sitko preosejeme múku a vanilkový cukor.
Pridáme soľ a vareškou vymiešame.
Rukou vymiesime cesto.
Na pomúčenom stole rukami vymiesime hladké cesto.
Cesto preložíme do misy, prekryjeme a necháme 90 minút kysnúť.
Z cesta vytlačíme vzduch a preložíme ho na pomúčený stôl.
Cesto vymiesime a rozdelíme na 9 častí.
Z cesta ušúľame guľky, položíme ich na pomúčený podnos.
Prekryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať.
Do misky s tvarohom pridáme cukor, bielok a lyžicou dôkladne vymiešame.
Cesto roztiahneme prstami do tvaru malého štvorca, do stredu vložíme tvarohovú hmotu a okraje prehneme do stredu (viď video).
Taštičky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech prekryjeme utierkou a necháme 20 minút odpočívať.
V malej miske rozmiešame žĺtok s vodou a potrieme ním vrch koláčov.
Koláče vložíme do rúry.
A pečieme 20-25 minút pri teplote 200°C.
Po upečení posypeme práškovým cukrom a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod nájdete TU