25 neoceniteľných rád od profíkov, ktorí sa varením živia: Ušetrí to čas, peniaze a vaše jedlo bude ako z nóbl podniku!

Tieto triky sa oplatí poznať. V kuchyni ich používajú aj profesionálni šéfkuchári.

Tieto triky sa oplatí poznať. V kuchyni ich používajú aj profesionálni šéfkuchári.

Jednoduchý trik, ako pripraviť zdravé jedlo na pare aj keď nemáte špeciálny riad

Jediné, čo budeme potrebovať je alobal a hlboká panvica. Na dno panvice nalejeme vodu a z fólie odtrhneme menšie kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Na guľôčky potom uložíme tanier s potravinami, ktoré chceme na pare upraviť – ryby, zeleninu, knedľu….Prikryjeme pokrievkou a necháme v panvici, kým sa jedlo nepripraví podľa našich predstáv (stačí pár minút).

Alobal poskytuje poskytuje nehorľavú oporu pre tanier s potravinami a para, ktorá stúpa z vriacej vody zatiaľ pôsobí, že potraviny sa upravujú rovnako ako v najdrahšom bambusovom naparovacom hrnci.

Pozrite sa, ako tento skvelý trik funguje v praxi:

Orechy ľahko ošúpete

Orechy, ako napríklad mandle, sa dajú ľahko ošúpať, ak sa najskôr ponoria do vriacej vody na minútu alebo dve a potom hneď do studenej vody.

Ryža snehobiela a oveľa chutnejšia

Ak chcete, aby bola uvarená ryža snehobiela a chutila ešte lepšie, v priebehu varenia pridajte do vody trochu octu alebo citrónovú šťavu. nezabudnite ryžu pred varením namáčať, v profi kuchyniach namáčanie trvá aspoň 20 minút.

varená ryža

Dokonalé smažené ryby

Do cestíčka alebo strúhanky pridajte aj mleté orechy, výsledok vás milo prekvapí.

Jemnejší steak

Ak chcete, aby bol steak jemnejší, marinujete hovädzie mäso pred tepelnou úpravou v majonéze.

Cesnaková chuť

Ak chcete pridať jedlu cesnakovú chuť a vôňu, potrite tanier jemne cesnakovým strúčikom na miestach, kde bude konkrétne jedlo naservírované. Takto bude mať z cesnakovej arómy a jemnej chuti zážitok aj ten, komu býva inak po cesnakových jedlách nevoľno.

Pivo majte vždy poruke

Pivo sa veľmi hodí na prípravu pokrmov z mäsa a zeleniny. Napríklad zlatý mok  zmiešaný so sójovou omáčkou je vynikajúcou marinádou na bravčové, hovädzie alebo jahňacie mäso. A pridaním tmavého piva počas prípravy dusenej zeleniny spôsobíte, že jej chuť  bude jemnejšia a príjemnejšia.

mäso s pivom

Dokonalá šľahačka

Ak chcete získať perfektnú šľahačku, pridajte k pri šľahaní 1 vaječný bielok. Ak šľahačku spotrebujete hneď, bude perfektne držať, ak ju vyšľaháte v miske a s metličkami, ktoré boli pred šľahaním v mrazničke. Aj smotanu na šľahanie sa odporúča dať pred šľahaním do mrazničky na 15 minút.

Pozor na taniere

Závisí to aj od toho, na čom jedlá servírujete. Pred podávaním teplého jedla by ste mali taniere zahriať, pre podávaním studeného pokrmu zase vychladiť. Tento trik zachová plnú chuť či sviežosť pokrmov.

Foto: wikimedia

Chutné korenie

Namiesto umelých ochucovadiel si môžete vyrobiť vlastnú „vegetu“. Nakrájanú zeleninu zmiešate s olivovým olejom a vlejete do formičiek na ľad.

Mrazené víno

Ak vám ešte zvýšilo víno, ktoré už nechcete dopiť, nalejte ho do formičiek na ľad. Neskôr ho môžete vyskúšať pri vašich kulinárskych experimentoch.

Foto: flickr.com/Paul Aloe

Čerstvá zelenina

Zelenina nevydrží v ukážkovom stave dlho, preto, ak ju chcete zachovať dlhšie, zabaľte ju do fólie.

Chutná pizza

Ak si chcete ohriať kúsok studenej pizze, nerobte to v mikrovlnke. Namiesto toho ju ohrejete na panvici, bude chutnejšia.

Príliš presolená polievka

Ak ste pridali do polievky o čosi viac soli, ako ste mali, stále to môžete zachrániť. Prebytočnú soľ napríklad absorbujú postrúhané zemiaky či kôrky chleba. Do polievky môžete skúsiť vložiť aj kocku cukru na lyžičke, no akonáhle sa začne rozpúšťať, lyžicu vyberte.

Ideálny nôž

Niektoré nože ľudí dokážu pri krájaní potrápiť. Ak nie sú veľmi tupé, problémom môže byť šmýkajúca sa rukoväť. Vtedy nie je nič jednoduchšie, ako omotať ju pár gumičkami.

Náhrada za majonézu

Majonéza je síce chutná, ale aj veľmi kalorická. No čo tak vyskúšať alternatívu, ktorá sa zíde aj vtedy, keď náhle zistíte, že majonézu nemáte poruke? Zachránia vás kyslá smotana, vajíčko a horčica. Smotanu zmiešate so žĺtkom z vajíčka uvareného natvrdo a horčicou.

Aby cibuľa vydržala

Ak ste nakrájali o čosi viac cibule, ktorú ale aktuálne nepotrebujete, jej sviežosť udržíte tým, ju na tanieri trochu osolíte, prípadne zabalíte do potravinovej fólie. Pomôže aj to, ak ju premastíte olejom a dáte do nádoby.

Foto: Pixabay

Zbavte riad zápachu

Hlavne po cibuli či rybách pomôže, keď riad umyjete vodou a octom.

Svieži chlieb

Váš chlieb vydrží čerstvý oveľa dlhšie, ak do chlebníka dáte aj kúsok jablka.

Chrumkavé hranolky

Ak sa chystáte zo zemiakov urobiť hranolky, najprv ich dôkladne vysušte papierovými obrúskami, utierkou či v mikrovlnke a až potom dajte smažiť

Dnes najobľúbenejšie