Túto omáčku mám veľmi rada, robím ju prakticky celý rok, vždy z húb, ktoré sú poruke.
Na jeseň ju mám najradšej z lesných húb, ale výborná je aj verzia zo šampiňónov.
Vynikajúco sa k omáčke hodí knedľa (kysnutá, zemiaková) alebo obyčajné zemiaky.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
50 g masla
50 g hladkej múky
20 g cibule
1 l vývaru (prípadne vodu a bujón)
150 g čerstvých húb
30 g masla
10 g nadrobno nasekanej cibule (do zápražky)
petržlenovú vňať
citrónovú šťavu
60 ml sladkej smotany
Príloha:
Knedľa
Zemiaky
Postup:
Čerstvé huby očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky.
Pokvapkáme ich citrónovou šťavou.
V hrnci rozpusíme 30 g masla.
Pridajte naň trochu nasekanej petržlenovej vňate a cibuľu nasekanú nadrobno.
Necháme ju trochu speniť.
Potom prisypeme do hrnca huby.
Krátko ich podusíme pod pokrievkou.
Medzitým si pripravte omáčkový základ.
Z masla a múky si pripravte svetlú zápražku.
Prípadne môžete do zápražky pridať aj cibuľu.
Hrniec so zápražkou stiahnite z platne a za stáleho miešania prilievame do zápražky pomaly časť studeného vývaru.
Premiešavajte, aby bola omáčka hladká, až potom prilejte zvyšok vývaru a opäť premiešajte.
Dajte späť na oheň a za stáleho miešania omáčku asi 20 minút povarte.
Potom do nej pridajte dusené huby, osoľte, okoreňte.
Ešte asi 5 minút povarte.
Nakoniec omáčku zjemnite smotanou.
Podávame s knedľou alebo zemiakmi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)