Overený recept na geniálny slivkový koláčik, ktorý nepotrebuje ani minútu kysnúť a keď ho dám na stôl, o chvíľu neostane ani omrvinka.
Do cesta sa pridáva smotana, vďaka ktorej je lahodné a vláčne, takže celý koláčik je veľmi šťavnatý a chutný.
Deti sa za ním idú zblázniť a každá návšteva pýta recept.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Príprava je veľmi jednoduchá a podľa tohto receptu z YouTube kanála GOOD idea ho zvládnete ľavou zadnou.
Potrebujeme:
čerstvé alebo mrazené slivky
Na cesto
1 hrnček hladkej múky
1/2 hrnčeka polohrubej múky
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
2 vajcia
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1/2 hrnčeka rastlinného oleja
1/2 hrnčeka kyslej smotany
Na mrveničku:
50 g masla
5 PL hrubej múky
5 PL kryštálového cukru
voliteľné: škorica
Postup:
Do misy si rozbijeme vajcia, nasypeme kryštálový cukor a ručným mixérom šľaháme do peny.
Nalejeme rastlinný olej, pridáme kyslú smotanu a obe suroviny zašľaháme ručným mixérom, aby bola hmota kompaktná.
V samostatnej miske si zmiešame suché prísady (hladkú múku, polohrubú múku a kypriaci prášok).
Zmes postupne zašľahávame do tekutej hmoty a keď je cesto kompaktné, rovnomerne ho nalejeme do maslom vymastenej a hrubou múkou vysypanej formy.
Slivky si vykôstkujeme, nakrájame na polovice alebo ešte menšie kúsky podľa vkusu a rovnomerne naukladáme na vrch, aby bol celý pokrytý.
V tomto recepte boli použité mrazené slivky, ktoré už boli vykôstkované.
Pripravíme si mrveničku z masla, hrubej múky a kryštálového cukru, ktorá doladí celkovú chuť koláča.
TIP: V tejto fáze môžete pridať do mrveničky aj trochu škorice, ktorá koláč príjemne rozvonia.
V prípade, že sa vám nezdá mrvenička dosť sypká, môžete podľa potreby pridať cukor, aj múku.
Mrveničkou rovnomerne posypeme celý vrch koláča.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 160 °C asi 40 minút.
Počas pečenia koláča bude váš dom krásne voňať a všetkým sa už budú zbiehať slinky.
Hotový koláčik necháme vychladnúť, nakrájame a môžeme podávať.
Uvidíte, že zmizne zo stola rýchlosťou blesku a jeden kúsok nikdy nestačí.
Celý postup nájdete v priloženom videu.
Dobrú chuť!
Pozn: Video recept s foto postupom bol použitý na základe súhlasu autorky videa.
https://youtu.be/37Y1TWOoYYQ