Vynikajúci rýchly koláč z Granka a jabĺk, ktorý je nesmierne šťavnatý, chutný a hlavne pripravený za 15 minút.
Tento koláčik robím každý týždeň, tak je vynikajúci.
Deti ho milujú na raňajky a ani ku kávičke nič lepšie nepoznám.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Cesto:
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka roztopeného masla
3 jablká
pol hrnčeka uvarenej kávy
pol hrnčeka cukru
1 hrnček hladkej múky
1 hrnček granka
1 ks – vajcia
1 kávová lyžička – kypriaci prášok
Na polevu:
1 hrnček čokolády
3 polievkové lyžice kyslej smotany
Na ozdobu:
Nasekané orechy
Postup:
Najskôr si pripravíme cesto:
Granko, múku, kypriaci prášok, vajíčko, mlieko, roztopené maslo, cukor a uvarenú kávu spolu zmiešame v miske.
Jablká si očistíme a nastrúhame.
Takto pripravené ich pridáme do cesta a ľahko vmiešame.
Menší plech si vystelieme papierom na pečenie.
Vlejeme do neho cesto.
Do predhriatej rúry na 180 stupňov dáme piecť koláč.
Pečieme ho približne 25-30 minút.
Či je cesto upečené vyskúšame tak, že do neho pichneme špajdlou.
Ak je špadjla suchá, koláč je hotový a vyberieme ho z rúry.
Ešte teplý ho potrieme džemom.
Ku koláču sa hodí kyslejší džem, napr. ríbezľový.
Pripravíme si polevu:
Kým koláč vychladne, roztopíme si čokoládu vo vodnom kúpeli.
Necháme ju trochu vychladnúť.
Potom roztopenú čokoládu zmiešame v miske s kyslou smotanou.
Granko koláč polejeme a necháme stuhnúť v chladničke.
Polevu rovnomerne rozotrieme na koláč.
Môžeme ešte posypať nasekanými orieškami.
Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
Koláč sa pekne krája a je veľmi šťavnatý.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)