Perfektný nápad na obľúbenú slovenskú pochúťku – šúľance.
My ich máme najradšej na sladko, ale pokojne ich môžete podávať aj s tvarohom, orechmi, lekvárom…. .
Ja milujem tie s maslom a makom. Cesto zo starých rožtekov je skutočne výborné.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na 4 porcie:
4-5 rožky
Mlieko
Polohrubá múka podľa potreby
Na vrch:
Rozpustené maslo
Mletý mak
Mleté orechy
Práškový cukor
Postup:
Rožky nakrájame na kolieska.
Zalejeme mliekom – stačí aby boli rožky mliekom nasiaknuté, nemusia v ňom plávať.
Necháme chvíľu odpočívať (asi 15 minút), aby pečivo zmäklo.
Potom do zmesi postupne sypeme polohrubú múku.
Ja to robím tak, že najskôr nasypeme od oka múku na mokré rožteky.
A spracujem rukami.
Potom postupne prisypávam a miesim, kým nevznikne jednotné cesto.
Cesto sa nelepí, budete potrebovať približne 350 – 400 g múky.
Ja do cesta pridávam aj štipku soli.
Cesto vyformujeme do šúľkov.
Nakrájame a vyformujeme na šúľance.
Potom uvaríme ako klasicky.
Podávame s makom, orechmi, tvarohom…
Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch.
Ja obaľujem v zmesi rozpusteného masla mletých orechov (alebo opraženej strúhanky) a mletého maku.
Je to mňamka.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)