Perfektný recept na domáce žemle.
Neodolateľná chrumkavá kôrka, striedka ako vatička a tá vôňa pri pečení sa šíri až k susedom.
Príprava je veľmi jednoduchá, na úvod stačí nechať cesto jeden večer v chladničke alebo na kuchynskej linke a potom sa už môžete pustiť do práce.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tento postup z portálu sobors a iné žemle už ani jesť nebudete!
Počas pečenia je vhodné vložiť do rúry žiaruvzdornú misku s vodou, aby boli žemle vláčne a mali jemnú štruktúru.
Potrebujeme:
Na cesto:
500 g chlebovej múky
1 ČL soli
250 ml vlažnej vody
15 g čerstvého droždia
1/2 ČL kryštálového cukru
20 g masla
Na kvások:
200 ml vlažnej vody
50 g droždia
200 g hladkej múky
Postup:
Ako prvé si pripravíme kvások z vlažnej vody, do ktorej rozdrobíme droždie a potom vmiešame múku.
Je dobré, ak má knedľovú štruktúru.
Misku prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť celú noc na kuchynskej linke alebo v chladničke.
Na druhý deň zmiešame chlebovú múku so soľou.
Do misy si preložíme pripravený kvások a necháme ho 15 – 20 minút postáť.
Zalejeme vlažnou vodou, pridáme zvyšné droždie, cukor a zmes chlebovej múky so soľou.
Ručne alebo kuchynským robotom vymiesime cesto dohladka a necháme 1 hodinu kysnúť pod kuchynskou utierkou.
Cesto následne pokvapkáme rozpusteným maslom, premiesime, prikryjeme a necháme odpočívať ďalších 40 minút.
Po uplynutí tejto doby cesto opäť premiesime a naposledy necháme odpočívať 40 minút.
Teraz si cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na 14 – 16 malých bochníčkov rovnakej veľkosti a vytvarujeme ich.
Tie položíme na pomúčenú dosku alebo plech pokrytý papierom na pečenie, pričom dbajte na to, aby bol medzi nimi dostatočný priestor, keďže pri pečení narastú.
Žemle potrieme vodou, môžeme posypať semiačkami a necháme 30 minút odpočívať.
Následne opäť potrieme žemle vodou, vložíme ich do rúry vyhriatej na 200 °C a necháme piecť asi 20 – 30 minút.
Hotové žemle znovu jemne potrieme vodou.
Bonus: Bleskové domáce žemle bez kysnutia
Nemáte doma chlebík? Žiaden problém, tieto žemle pripravíte za neuveriteľných 15 minút. A prečo názov chytrý kvások? Asi preto, že sú z neho dokonale nadýchané žemle bez čakania a chutia božsky!
Potrebujeme:
1 kocku droždia
1 lyžicu medu
600 ml vody
1 lyžicu soli
1 kg hladkej múky
Postup:
Kvasnice rozmiešame s medom tak, aby sa celkom rozpustili v mede. Pridáme vodu, soľ a za stáleho miešania ručným šľahačom postupne aj múku.
Vypracujeme jednotné cesto, ktoré hneď rozdelíme na menšie bochníčky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vložíme do studenej (vypnutej) rúry, zapneme na 200 stupňov a pečieme 25-30 minút.
Môžete posypať ľubovoľnými koreninami alebo semienkami.
Dobrú chuť!