Keďže nepatrím k veľkým fanúšikom varenia, spraviť dobrú ryžu bol pre mňa vždy pomerne veľký problém.
Bola buď mazľavá, tvrdá, alebo sa mi dokonca pripálila.
Odkedy som však našla tento zlepšovák od pani alije k., všetky problémy s jej prípravou sú fuč.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Naučila som sa totižto ten najjednoduchší spôsob prípravy, ktorý sa skutočne nedá pokaziť.
Ryžu robím jednoducho a pohodlne – v rúre.
Takto pripravená ryža je naozaj vynikajúca – nie je mazľavá, ostáva veľmi chutná a sypká. Môžete k nej pridať aj kúsky zeleniny, mäsa alebo rôzne koreniny.
Verím, že tento zlepšovák sa bude hodiť aj vám.
Potrebujeme:
2,5 pohára gulatej ryze
1 lyžička domácej vegety
5 pohárov vody
1 cibuľa
soľ
1 kocka slepačieho bujónu
Toto množstvo je tak pre 5-6 osôb
Voliteľné:
Sterilizovaná zelenina
Mäso
Kukrkuma
Kari korenie…
Poznámka:
Ryžu môžete samozrejme podievať aj vývarom, pridá jej to na chuti. V takom prípade ale vynechajte bujón.
Postup:
Ryžu si dáme do sitka.
Prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať.
V pekáčiku (jenskej mise) si rozpustíme maslo.
Pridáme ešte trošku oleja – asi tak 3 lyžice.
Cibuľu nakrájame na jemno.
Osmahneme do sklovita.
Pridáme odkvapkanú ryžu a osmahneme.
Bujón rozmrvíme, pridáme do ryže.
Pridáme aj vegetu a osolíme podľa chuti.
Vsetko spolu premiešame.
Pekáčik stále máme na miernom ohni.
Pridáme horúcu vodu v pomere 1:2 – 1 pohár ryže: 2 poháre vody.
Ja som dala 5 pohárov vody.
Namiesto vody môžeme použiť aj slepačí vývar.
Necháme prejsť varom.
Vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme na 180 stupňov asi 35 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)