Pripravte si doma legendárny turecký slaný koláč.
Recept som získal do môjho známeho a keď som ho skúšal prvýkrát, tak som doslova padol na zadok, keďže ma chuťovo príjemne šokoval.
Fantastický recept z youtube kanála Halime’nin mutfağı na výnimočný slaný koláč.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme:
Na cesto:
10 g instantného droždia
1 PL kryštálového cukru
400 ml vody
200 ml mlieka
1 vajce
1 ČL soli
50 ml rastlinného oleja
840 g hladkej múky
Na plnku:
50 ml rastlinného oleja
1 cibuľu
1,5 PL paradajkovej pasty
1 ČL mletej papriky
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1/2 ČL mletej rasce
1 ČL soli
5 stredných zemiakov
Na potretie:
150 g masla
50 ml rastlinného oleja
1 vajce
1 ČL mlieka
Postup:
Do veľkej misy pridáme droždie, cukor, teplú vodu, teplé mlieko a metličkou miešame, kým sa droždie a cukor nerozpustí.
Potom pridáme vajce, soľ, olej a metličkou vymiešame.
Do zmesi pridáme múku a špachtľou premiešame.
Potom miesime rukami 5-6 minút, kým nevznikne vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.
Cesto v mise prekryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
Do panvice na sporáku pridáme olej, na jemno nakrájanú cibuľu a smažíme ju pár minút.
Potom pridáme paradajkovú pastu, vymiešame, pridáme mletú papriku, korenie, rascu, soľ a dobre premiešame.
Nakoniec pridáme uvarené pretlačené zemiaky, zamiešame a necháme 1-2 minúty variť.
Z nakysnutého cesta vytlačíme vzduch a preložíme ho na pomúčený stôl.
Cesto posypeme múkou a rukami ho rozvaľkáme.
Z cesta odkrojíme cca tretinu a zvyšné cesto prekrojíme na 6 častí, ktoré vytvarujeme do guliek.
Tanier potrieme roztopeným maslo s olejom a položíme naň cesto, ktoré pokvapkáme maslom a roztiahneme rukami do tvaru placky.
Takto poukladáme na seba všetkých 6 častí cesta.
Stôl potrieme olejom, zvyšnú najväčšiu časť cesta zľahka roztiahneme, naolejujeme, prekryjeme fóliou a necháme 5 minút odpočívať.
Potom cesto potrieme olejom, na naolejovanom stole ho roztiahneme do tvaru veľkého kruhu a opäť potrieme maslovou zmesou.
Ďalej postupne na neho naukladáme 2 cestové placky a každú potierame olejom.
Nanesieme plnku a rozotrieme ju po celej ploche.
Preložíme ďalším cestom, potrieme olejom, plnkou a tento proces zopakujeme na ďalšie časti cesta.
Nakoniec všetko cesto potrieme olejom, spodnú najväčšiu časť rozdelíme na 6 častí, preložíme smerom dovnútra a naolejujeme.
Cesto preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ho zatlačíme a rozložíme po celej ploche.
Vrch potrieme vajcom zmiešaným s mliekom a cesto nakrájame.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 190°C do hneda.
Po upečení prekryjeme koláč utierkou, necháme 10 minút odpočívať a môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: