Vynikajúce nadýchané šišky plnené Nutellou alebo vašim obľúbeným džemom.
Sú jednoduché a vynikajúce, určite si ich zamilujete!
Potrebujeme:
1 kg hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
0,6 l mlieka
2 žĺtky
6 PL kryštálového cukru
15 dkg masla
štipka soli
2 kocky droždia (alebo sušené 2-3 balenia)
1 vanilka
Ďalej:
maslo
Nutella (alebo džem)
práškový cukor
Postup:
Pripravíme si kvások a necháme ho vykysnúť.
Všetky suroviny zmiešame.
Pridáme vykysnutý kvások.
Vypracujeme cesto.
Necháme ho kysnúť asi 1 hodinu.
Keď vykysne, rozvaľkáme ho asi na hrúbku 1,5 cm.
Vykrajujeme pohárom alebo formičkou kolieska.
Ukladáme na pekáč vyložený papierom.
Necháme 20 minút kysnúť.
Potom do každého kruhu pohárikom vtlačíme odtlačok tak, aby sme neurobili dieru až na dno.
Ak chcete otvor, pokojne urobte otvor aj vo vnútri šišiek ako ja. :-)
Tie bez otvoru sú lepšie na plnenie.
Dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi 13 minút.
Treba odskúšať, nie každá rúra pečie rovnako.
Ešte horúce potrieme maslom.
Do dierok dáme Nutellu alebo lekvár a posypeme práškovým cukrom.
Sú vynikajúce – skúšala som naplniť Nutellou už pred pečením a tiež boli výborné.
Bonus: Pečené jablkové rýchlošišky
Potrebujeme:
250 g jablkového pyré (jablká očistíme, vykrojíme jaderník, nakrájame na malé kúsky a rozmixujeme ponorným mixérom)
2 rozšľahané vajcia
60 ml šľahačky
2-3 PL medu alebo javorového sirupu
1 ČL vanilkového cukru
1 ČL mletej škorice
¼ ČL sódy
1 ČL kypriaceho prášku
230 g hladkej múky
60 ml oleja
½ ČL soli
Postup:
Rúru nastavíme na 160 stupňov a olejom vymastíme formu na šišky alebo muffiny.
Jablkové pyré, vajcia, šľahačku, olej, med a vanilku zmiešame.
Potom postupne pridáme suché prísady – cesto nemiešame dlho, aby šišky neboli príliš tuhé.
Do zdobiaceho sáčku naplníme zmes a nanášame ju do olejom vymazanej formy.
Pečieme v rozohriatej rúre na 160 stupňoch asi 14 minút, kým sú šišky na dotyk pružné. Po dopečení ich necháme ešte aspoň 5 minút vo forme, potom ich opatrne vyberieme a namáčame do polevy, alebo do zmesi vanilkového a práškového cukru. My ich máme radi s rumovou polevou (práškovoý cukor vymiešame s rumom).
Prajeme vám dobrú chuť!:-)