Zemiakové pyré vie pripraviť asi každý.
Nie vždy je však chutné, jemné a lahodné.
Naučte sa tento trik, ktorý sa môže zdať neobvyklý, ale posunie zemiakové pyré na vyšší level.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Odporúča ho aj portál impact.
Na prvý pohľad je zemiakové pyré veľmi jednoduché na prípravu.
Existujú však kuchárske triky, vďaka ktorým je zemiaková kaša skutočnou lahôdkou a nielen nudnou prílohou.
Mnohé gazdinky sa sťažujú, že ich zemiakové pyré je nevýrazné, chýba mu nadýchaný objem a vôbec nevyzerá ako z kuchárskej knihy.
Dnes sa dozviete o veľmi užitočnom triku, ktorý sa oplatí vyskúšať.
V prvom rade je veľmi dôležitý správny výber zemiakov.
Vyberajte biele zemiaky, pretože majú vyšší obsah škrobu, majú menej pevnú textúru, čiže sú drobivejšie a dodajú pyré krémovejšiu konzistenciu.
Ak ich nemáte, môžete použiť aj červené zemiaky.
Ako urobiť zemiakové pyré ako z kuchárskej knihy?
Zemiaky ošúpeme, nastrúhame a vytlačíme z nich šťavu.
Potom sa uvaria v studenej vode, ktorá musí na dva prsty presahovať úroveň zemiakov.
Podľa chuti dosolíme a necháme povariť 20 – 25 minút do mäkka.
Dobre scedíme, necháme pár minút podusiť, aby sa neskôr chuť masla a mlieka ešte zvýraznila.
Lahodné pyré by nemalo mať hrudky, preto použijeme pučidlo na zemiaky (ak nemáme veľa času, môžeme použiť aj ručný mixér).
Následne prejdeme k zapracovaniu mlieka a masla.
Maslo musíme zvoliť s obsahom tuku aspoň 80% a mlieko musí mať 3,5 % tuku.
Do zemiakovej kaše pridáme horúce mlieko a zmes rozmixujeme ručným mixérom.
Na kilogram zemiakov stačí 300 ml plnotučného mlieka.
Aby sme získali krémovú textúru, pridáme 120 g masla, čo je o niečo viac ako pol balenia.
Pridáme studené maslo – nemusí mať izbovú teplotu.
Miešame pyré, kým sa všetko mlieko a maslo nespojí.
Následne dochutíme soľou a korením, potom pridáme túto netradičnú surovinu, ktorá mu dodá extra nadýchanú konzistenciu.
Tou surovinou je ocot.
Pridáme lyžičku octu a dobre všetko premiešame.
Pyré je pripravené na servírovanie.
Dobrú chuť!