Petržlen môže byť použitý kvôli aróme v omáčke alebo v zeleninovej oblohe a šaláte. Rastlina je tiež považovaná za liečivú a môže pomôcť pri zmierňovaní širokej škály ochorení.Čo všetko obsahuje vňať z tejto obľúbenej zeleniny?
Voda, bielkoviny, sacharidy, tuk, vláknina, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok, mangán, meď, selén, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselina listová a kyselina patoténová.
Petržlenový čaj– účinky na zdravie
- Silná podpora imunity
- Ochrana buniek pred rakovinovým bujnením
- Silné antiseptické účinky – protizápalové
- Antibiotické účinky – znižuje horúčku
- Vysoká tvorba červených krviniek
- Prevencia anémii
- Prevencia Osteoporózy
- Tvorba kostného tkaniva
- Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu
- Prečisťuje obličky, močové cesty
- Prevencia obličkových kameňov
- Podporuje funkciu pečene
- Chráni pečeň pred ochoreniami
- Podporuje a zlepšuje trávenie
- Zvyšuje chuť do jedla
- Odstraňuje plynatosť
- Znižuje vysoký krvný tlak
- Znižuje vysoký cholesterol
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Podporuje hojenie kožných poranení a chorôb
- Udržuje zdravý nervový systém
- Uvoľňuje telo od vplyvu stresu
Petržlenový čaj
Pridajte 5 lyžíc nasekanej petržlenovej vňate do 1 litra vriacej vody.
Potom nechajte stáť 20 minút.
Po tomto čase sceďte petržlenovú vňať a váš čaj je pripravený na pitie. Odstraňovanie vody z tela, je jednou z najdôležitejších funkcií. Spolu s vodou, tiež telo vylučuje mnoho toxínov, baktérie a mnoho ďalších škodlivýn. Ako už bolo uvedené, je vedecky dokázané, že petržlen je vynikajúcim diuretikom a tiež silným antioxidantom.
Ešte niečo na záver:
Petržlenový čaj sa odporúča a je užitočný, alebo len v určitých množstvách. Dávajte pozor, aby ste ho však nevypili príliš veľa, pretože nie je vhodný pre každého (napríklad pre tehotné ženy).
Nepite viac ako jeden liter čaju denne.