Pripravte si doma najjemnejšie cesto podľa nášho jednoduchého receptu.
Okamžite si vás získa.
U nás mal tento sedliacky chlieb taký úspech, že v obchode si už nekupujeme.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte ho aj vy podľa receptu z youtube kanála Przepisy od Olgi.
Potrebujeme:
500 g pšeničnej múky
4 g sušeného droždia
1 ČL soli
400 ml vody
Voliteňé:
Rasca
Semienka
Hrubozrnná soľ
Postup:
Do misy preosejeme múku.
Potom pridáme droždie, soľ.
Všetko spolu dobre premiešame.
V múke urobíme v strede jamku.
Do jamky nalejeme teplú vodu.
Vareškou dobre premiešame.
Cesto v mise prekryjeme fóliou a utierkou.
Necháme 1 hodinu na teplom mieste.
Po nakysnutí odstránime utierku aj fóliu.
Navlhčíme si ruky a cesto otočíme 4-6 krát (viď video).
Potom cesto opäť prekryjeme.
Necháme hodinu na teplom mieste, kým dobre nenakysne.
Stôl posypeme múkou.
Vyberieme cesto a posypeme múkou.
Cesto rukami roztiahneme, prekladáme cez seba a vytvarujeme (viď video).
Posypeme ho múkou, na konci zahneme.
Preložíme na plech vystlaný pomúčeným papierom na pečenie.
Cestu vyrovnáme tvar, prekryjeme ho utierkou.
Necháme 15 minút na teplom mieste.
Do cesta urobíme zárez nožom.
Dáme ho piecť do predhriatej rúry na 40 minút pri teplote 180°C.
Po upečení počkáme, kým chlieb úplne nevychladne a môžeme ho servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete tu: