Keď sa vám doma minulo droždie a túžite po chlebovej pochúťke, pripravte si tieto arménske chlebové placky.
Výhodou tohto receptu je, že všetky suroviny máte vždy poruke.
Placky skladujte na suchom mieste a pred konzumáciou ich stačí len trochu zvlhčiť vodou – takto vydržia aj 2 mesiace.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vyskúšajte tento recept podľa youtube kanála Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.
Okrem iných výhod je tento recept aj pomerne lacný, tak poďme na to.
Potrebujeme:
na 240 ml teplej vody cca 600 g múky (môžete použiť akúkoľvek múku)
1 ČL soli
Postup:
Do veľkej misy nalejeme teplú vodu.
Pridáme lyžičku soli a premiešame, aby sa soľ rozpustila.
Na 240 ml vody teraz pridáme cca 600 g múky – ak použijete napríklad celozrnnú, bude zrejme potrebné pridať trochu viac vody.
Múku s vodou a soľou vymiešame a začneme miesiť cesto, ktoré si potom preložíme na pracovnú dosku.
Na pracovnej doske pokračujeme v miesení, až kým nie je cesto kompaktné a plastické.
Cesto vložíme do misky s vrchnákom.
Necháme odležať 10 – 15 minút.
Potom si ho preložíme na pomúčenú dosku.
Nakrájame na približne rovnaké kúsky a vygúľame.
Cestové guľky odložíme naspäť do misky, aby neoschli.
Na pracovnej doske si ich postupne rozvaľkáme na tenké placky.
Každú cestovú guľku vyvaľkáme na tenkú placku.
Opečieme z oboch strán na suchej panvici.
Po opečení každej placky utrieme panvicu suchou papierovou utierkou od zvyšných omrviniek, aby sa nepripaľovali.
Ak si chcete placky odložiť a uskladniť na neskôr, môžete ich skladovať na suchom mieste napríklad v uzatvárateľných vrecúškach.
Pred použitím ich trochu navlhčite vodou z rozprašovača, na chvíľu ešte zabaľte do bavlnenej utierky a môžete servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: