Japonské lievance sú hitom nielen v krajine vychádzajúceho slnka.
Na ich prípravu potrebujete len pár ingrediencií a trochu trpezlivosti.
Lahodné japonské lievance podľa receptu z portálu haps.
Potrebujeme:
2 vajcia
1 PL mlieka
1 ČL vanilkovej esencie
1/4 šálky hladkej múky
3/4 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL soli
2,5 PL kryštálového cukru
Na dochutenie:
šľahačku
práškový cukor
javorový sirup
maslo
Postup:
Začneme oddelením žĺtkov od bielkov.
Metličkou vymiešame žĺtky s mliekom, vanilkovou esenciou.
Potom pridáme múku, prášok do pečiva, soľ.
Všetko spolu premiešame.
V samostatnej miske vyšľaháme bielky na penu.
Keď sa začnú vytvárať mäkké vrcholy, postupne pridávame cukor.
Šľaháme, kým nedosiahneme tuhé vrcholy.
Po štyroch častiach pridáme bielkovú zmes do žĺtkovej zmesi.
Jemne ju spojíme vareškou.
Toto je kľúčová časť, vďaka ktorej budú palacinky super nadýchané.
Je časť na vysmážanie palaciniek.
Panvicu rozohrejeme a pokropíme olejom, prebytok utrieme papierovou utierkou.
Naberačkou naberieme cesto a vložíme ho na panvicu.
Smažíme dve palacinky naraz.
Okamžite nalejeme lyžicu vody do panvice a rýchlo ju prikryjeme.
Vodná para dodá palacinkám ďalší rozmer nadýchanosti a zabráni ich vysychaniu.
Palacinky smažíme 5 minút na miernom ohni.
Po uplynutí tejto doby dáme na palacinky ďalšiu lyžicu zmesi, nalejeme do panvice ďalšiu lyžicu vody.
Rýchlo prikryjeme pokrievkou a smažíme 3-4 minúty.
Odstránime pokrievku a palacinky opatrne obrátime.
Zalejeme ďalšou lyžicou vody, prikryjeme a smažíme posledné 3-4 minúty.
Palacinky po vysmažení vyberieme z panvice a dáme ich na tanier.
Teraz sa môžeme „vyblázniť“ s oblohou, aj keď autor receptu navrhuje klasické ingrediencie, ako napríklad na americké palacinky.
Na palacinky nanesieme kúsok masla, pridáme javorový sirup a práškový cukor.
Môžeme ich servírovať napríklad s lahodným domácim čerešňovým džemom.
Dobrú chuť!