Všetky semienka majú jeden spoločný znak a to hrubšiu škrupinku, ktorá niekedy spôsobuje dlhšie klíčenie alebo semienko zhnije ešte pred vyklíčením.
Ak sa chcete priblížiť k 100% úspešnosti pri klíčení semien papriky, či baklažánu, aj ďalších, vyskúšajte túto zaujímajú metódu.
Účinne skráti dobu klíčenia a takmer všetky semienka sa vám podarí úspešne naklíčiť!
Naučte sa tento postup podľa youtube kanála Poleznoe TV a zvýšte svoju úspešnosť pri klíčení semien.
Aby semienka rýchlejšie klíčili, zbavte ich tvrdého špicu, z ktorého neskôr vyrastie korienok.
Nožnicami odstrihnite len tento roh.
Takto pripravené semená vložíme do stredu vatového tampónu rozdeleného na dve časti.
Zložíme ho do skúmavky.
Ďalším krokom, ktorý pomôže k rýchlemu prebudeniu semienok, je horúca a ľadová voda.
Voda však nesmie byť vriaca, len horúca!
Postup:
Prevarenú vodu nechajte 5 – 7 minút vychladnúť.
Potom použite podľa tohto návodu.
Pridajte do studenej vody ľad, aby ste udržali čo najnižšiu teplotu.
Vatový tampón ponorte najskôr na 3 sekundy do horúcej vody.
Jemne ho potom vyžmýkajte prstami.
Potom ho na 5 – 10 sekúnd vložte do studenej vody.
Tiež vyžmýkajte.
V tejto forme vložte navlhčený vatový tampón so semienkami do pohára.
Prikryte ho plastovým vreckom.
Teraz nechajte na teplom mieste, kým semená nevyklíčia.
Už po 10 hodinách uvidíte, ako semená začínajú klíčiť.
Tento postup urýchli aj klíčenie baklažánov, či papriky, ktorým to zvyčajne trvá dlhšie.
Veľa šťastia!
Video návod:
https://youtu.be/bGZPo6h4r3Q