Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka
Potrebujeme:
200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku
200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve
350 g zemiakov
100 g jabĺk
5 vajec
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Citrónovú šťavu
Soľ a korenie
6 lyžíc kyslej smotany
6 lyžíc majonézy
1 lyžicu horčice
200 ml zeleninového vývaru
20 g želatíny v prášku
Postup:
Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.
Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Vajcia uvaríme natvrdo.
Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.
Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.
Rolku podávame nakrájanú na pásiky.
Pre mňa absolútne najlepší recept. piškóta krásne nadýchaná a chutná!
Veľkonočný baranček
Potrebujeme:
5 vajec
200 g práškového cukru
100 g mletých vlašských orechov
160 g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
5 lyžíc horúceho mlieka
1 vanilkový cukor
do snehu citrónová kôra
tuk + hrubá múka na formu
Postup:
Žĺtky vymiešame s cukrom dohusta, pridávame po lyžiciach horúce mlieko, potom múku s práškom do pečiva a mleté orechy.
Nakoniec cesto zľahčíme dohusta ušľahaným snehom z bielkov.
Formu na baránka vymastíme tukom, vysypeme hrubou múkou a cesto do nej vlejeme.
Pečieme v mierne predhriatej rúre asi 45 minút. Dozlatista upečeného baránka vyklopíme, pocukrujeme, necháme vychladnúť a okolo krku mu uviažeme stuhu. Kto chce, môže barančeka potrieť čokoládovou polevou, alebo ozdobiť šľahačkou.
Veľkonočná vianočka a mazanec
Potrebujeme:
600 g hladkej múky
140 g kr. cukru
1/4 l mlieka
30 g droždia ( tak 3/4 kocky)
2 vajcia (jedno na potretie)
120 g Hery alebo masla
Hrozienok vopred namočených v rume
1 lyžička soli
Štipka muškátového orieška
1 lyžička citrónovej kôry
Troška rumu do cesta
Postup:
Z cukru, droždia a trošky teplého mlieka necháme vzísť kvások – stačí 10-15 minút. Kvások zapracujeme do múky s 1 vajíčkom, vlažným mliekom, zvyškom cukru, rozpustenou herou alebo maslom a troškou rumu. Pridáme citrónovú kôru, štipku muškátového orieška, soľ a nakoniec hrozienka čo boli vopred v rume namočené. Cesto spracovávame tak dlho, aby sa nelepilo na steny a prípadne podľa potreby ešte prisypávame múku, ak je cesto riedke, alebo mlieko, ak je naopak tuhé. Pozor na to, aby cesto nebolo príliš tuhé, potom by totižto bol tuhý aj výsledok (pomôže vám malá skúška keď do cesta pichnete, musí sa zase späť krásne zaceliť, vtedy je cesto akurát). Akonáhle je cesto spracované, necháme kysnúť.
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 9 rovnakých častí, potom rozdelíme na 4, 3 a 2 diely. Zo všetkých vypracujeme dlhé valčeky, ktoré postupne prepletieme. Najprv zo 4, potom 3 a nakoniec 2 dielov. Všetky spletené časti navrstvíme na seba – naspodok základ zo 4 copov, potom prepletené 3 copy a nakoniec dva. Vianočku potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme približne 45 minút, asi na 150 -160 ° C. Ak chceme, aby nám vianočka neklesla, zapichnite na niekoľko miest špajdle – tie pomôžu držať copy na mieste. .
Ak si netrúfate urobiť vysokú vianočku, urobte dve menšie z 3 copov. Prípadne môžete robiť len dve poschodia – na spodok z troch copov a na vrch z dvoch copov. Rovnako výborné je cesto aj na veľkonočný mazanec.
Zázvorníky
Potrebujeme:
350 g hl. múky
250 g práškového cukru
¾ bal. zázvoru
50 g masla
2 vajcia
1 lyžičku salajky (jelenia soľ, amónium)
Postup:
Pripravíme si misku, všetky suroviny do nej jednoducho vložíme a vypracujeme jednotné hutnejšie cesto. Cesto preložíme na pracovnú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 2-3 mm a pomocou formičiek vykrajujeme (ako keď robíte medovníčky).
Jednotlivé kúsky preložíme na plech vystlaný papierom a dáme usušiť do rúry. Pri teplote 200 stupňov snecháme 7-10 minút – každý podľa toho, akú má rúru. Vyberáme, keď sú ružovkasté na povrchu. Celý recept nájete.
Veľkonočná hrudka
Potrebujeme:
10-12 vajec ( podľa veľkosti )
1 l mlieka
trochu soli ( cca 1 ČL )
Postup:
Všetko dáme spolu variť do hrnca na menšom plameni, za stáleho miešania, aby nám neprihorelo mlieko. keď už vidíme že hmota hustne, hrudkoveje (ako tvaroh), tak odstavíme z plameňa a prelejeme cez sieťku ( gázu ). sieťku na konci uviažeme a dáme na cca pol dňa do chladnejšej miestnosti odkvapkať zavesenú na nejakej vareche alebo čo máte po ruke. Skvele to chutí s cviklou.
Domáci vaječný likér
Potrebujeme:
6 žĺtkov
1 plechovku Salka
250 ml rumu
500 ml mlieka
Postup:
Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.
Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.
Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.
Veľkonočná plnka z vrecka
Potrebujeme:
5-6 starších rožkov
1 menšia cibuľa
2 vajcia
petržlen, pažitka, bazalka, zelené vňate (môžete dať aj mladú žihľavu)
70 g maslo
Oregano, soľ, mleté čierne korenie, majoránka, domáca vegeta
2 strúčiky cesnaku
Mlieko (na pokvapkanie rožkov)
Štipku muškátový oriešok
Postup:
Cibuľku nakrájame nadrobno a rovnako si nadrobno nakrájame aj vňate a bylinky. Na panvici si na masle opražíme cibuľku dozlatista.
Rožky pokrájame na drobné kocky a zvlhčíme mliekom. Posypeme oreganom, majoránu, muškátovým orieškom, vegetou a soľou. Pridáme 2 pretlačené strúčiky cesnaku.
Do zmesi pridáme 2 vajíčka, vňate, opraženú, vychaldenú cibuľku. Všetko dobre premiešame, naplníme do sáčkov od tlačenky, dobre natlačíme, aby v zmesi neboli vzduchové bublinky. Zaviažeme.
Potom sáčky obalíme do alobalu a vložím do pekáča s vodou. Necháme na sporáku variť najprv z jednej a potom z druhej strany cca 15 minút. Neprikrývame, aby nám plnka nepraskla. Po uvarení necháme vychladnúť. Je to výborná príloha, aj pochúťka na studenú misu. Vďaka tvaru veľmi pekne vyzerá.
5-minútové šunkové rolky
Potrebujeme:
500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky
150 g strúhaného syra
4 menšie vajcia uvarené natvrdo
2-3 strúčiky cesnaku
100g majonézy
Postup:
Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle. Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak a celú zmes dôkladne premiešame.
Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme.
Podávam s čerstvým pečivom.
Plnené vaječné jednodnohubky
Potrebujeme:
12 vajec
1/3 šálky majonézy
Zväzok jarnej cibuľky nadrobno nakrájanej
2 lyžice horčice
Soľ
Čierne mleté korenie
Na oči a zobáčiky:
Celé čierne korenie
Mrkvu
Postup:
Vajcia vložíme do vody, preložíme na plameň a zohrievame. Keď sa voda začne variť, zložíme z plameňa a necháme prikryté pokrievkou stáť 15 minút.
Vajcia vyberieme z vody, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme. Potom odkrojíme vrchnú časť vajjec a lyžičkou vyberieme žĺtok. Spodnú časť vajíčok zarovnáme tak, aby pevne stáli.
Žĺtky rozmačkáme vidličou a zmiešame s horčicou, majonézou, soľou a krením. Zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a naplníme dovnútra vajec. Prikryjeme vrchnou časťou a pomocou mrkve a korenia vytvoríme oči a zobáčiky.
Podľa chuti môžeme vytvárať akékoľvek náplne podľa fantázie – s chrenom, jogurtom a rôznymi koreninami.
Farebné želé kraslice
Potrebujeme:
10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených
2 šálky hovädzieho vývaru
20 g želatíny v prášku
1 červenú papriku
1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu
300 g šunky nakrájanej nadrobno
Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek
Postup:
Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.
Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).
Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.
Vajíčkový šalát hotový za 15 minút!
Potrebujeme:
4 vajcia
2 lyžice majonézy
1-2 lyžičky horčice
1 lyžičku nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžičku nasekaného kôpru
Soľ a čierne korenie
Citrónovú kôru
Postup:
Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme v škrupinke celkom vychladnúť. Potom olúpeme a nakrájame na kocky. V miske zmiešame majonézu s horčicou, citrónovou kôrou, bylinkami a dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Premiešame s vajíčkami a podávame studené.
Syrová roláda
Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.
Potrebujeme:
12 plátkov taveného syra
100 g najemno strúhaného syra
100 g jemného tvarohu
100 g masla
9 plátkov šunky
5 vajec
1 lyžičku horčice
Soľ, čierne mleté korenie
Najemno nasekanú petržlenovú vňať
Postup:
Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.
Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.
Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.
Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.
Orechové rezy bez gramu múky
Potrebujeme:
Cesto:
6 vaječných bielkov
200 g mletých vlašských orechov
200 g kryštálového cukru
Štipka mletej škorice
Štipka soli
Krém:
400 ml mlieka
1 bal. vanilkového pudingu
150 g masla
100 g práškového cukru
Na ozdobu:
50 g mletých orechov
Postup:
Bielky ušľajáme so štipkou soli. Keď vznikne jemná mäkká pena, postupne začne pridávať cukor a ušľaháme do pevného krému – snehu, ktorý drží tvar. Nakoniec primiešame mleté orechy a škoricu.
Hmotu rozdelíme na 2 časti a pripravíme si dva plech rovnakých rozmerov (29×35 cm) a vystelieme ich papierom na pečenie.Na plechy rovnomerne navrstvíme bielkovú hmotu. Oba plechy upečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, po dobu 15 minút.
Cesto pečieme oddelene, ak máte teplovzdušnú rúru, môžete piecť aj naraz. Keď je cesto upečené, necháme ho trochu vychladnúť, potom opatrne obrátime a odstránime papier na pečenie. Cesto je pomerne krehké, postupujeme preto veľmi opatrne.
Z mlieka a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho mierne vychladnúť. Medzitým si ušľaháme zmäknuté maslo s cukrom do nadýchanej hmoty a tú postupne vmiešame do pudingu.
Vychladené krehké cesto rozdelíme na polovice – získame tak 4 pláty cesta. Krém rovnako rozdelíme na 4 časti.
Jeden plát cesta umiestnime na plochú tácku, navrstvíme krém a takto pokračujeme tak, že získame 4 vrstvy cesta a 4 vrstvy krému. Vrch posypeme drvenými orechmi a rezy a dezert vložíme na niekoľko hodín vychladiť do chladničky.
Šalát so zelenou cibuľkou
Potrebujeme:
- 4 vajcia
- 4 polievkové lyžice kyslej smotany
- 1 zväzok zelenej cibule
- soľ a korenie
Príprava:
- Uvarte vajcia na tvrdo, nechajte vychladnúť a ošúpte.
- Jemne nakrájajte cibuľu.
- Všetko dajte do šalátovej misy, pridajte kyslú smotanu, pridajte korenie a dobre premiešajte.
- Podávajte vychladnené.
Čudo z jedného vajíčka
Potrebujeme:
1 vajce
1 šálka cukru
1 šálku mlieka
1 šálku mletých orechov
½ šálky oleja
1 šálku polohrubej múky
1 bal. vanilkového cukru
1 bal. prášku do pečiva
Plnka:
150 g zmäknutého masla
600 ml mlieka
5 lyžíc cukru
2 bal. vanilkového pudingu
Postup:
Vajíčko vyšľaháme s cukrom do peny. Potom za stáleho miešania pridáme olej, mlieko, múku, orechy, vanilkový cukor a prášok do pečiva.
Plech na pečenie (20 x 30 cm) vymastíme maslom a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme 25 minút pri teplote 180 stupňov. Keď je cesto hotové necháme ho vychladnúť.
Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme do peny a potom postupne pridávame vychladnutý puding. Hotový krém navrstvíme na cesto a uhladíme. Nakoniec posypeme koláč strúhanou čokoládou, kokosom alebo mletými orechmi. Prípadne môžeme ozdobiť šľahačkou.
Francúzsky krémeš
Potrebujeme:
Náplň:
1 liter mlieka
8 vajec
300 g kryštálového cukru
100 g hladkej múky
1 vanilkový lusk (môžeme nahradiť 1 lyžičkou vanilkového extraktu)
25 g želatíny v prášku
Šlahačková vrstva:
400 ml smotany na šľanahie (33%)
2 lyžice práškového cukru
1 bal stužovaču do šľahačky
Poleva:
½ lyžičky rozpustnej kávy
5 lyžíc mlieka
200 g kryštálového cukru
70 g masla
1 bal. lístkového cesta
Plech na pečenie 36 x 24 cm
Postup:
Rozmrazené lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na dva tenké pláty.
Pláty popicháme vidličkou a upečiemie dozlatista vo vyhriatej rúre (pri teplote 180 stupňov približne 15 minút).
Pripravíme si krém. Žĺtky vyšľajáme s polovicou cukru do peny. Postupne pridáme múku, vanilku a 150 ml mlieka. Vyšľaháme hladkú hmotu.
Z bielkov a zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh.
700 ml mlieka preložíme do hrnca a dáme na plameň. Keď sa mlieko zohreje postupne doň vmiešame žĺtkovú hmotu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hustý puding.
Do zvyšného mlieka nasypeme želatínu, necháme napučať a následne rozpustíme zahrievaním na plameni (podľa návodu na obale).
Želatínu necháme chvíľu vychladnúť a následne opatrne vmiešame do snehu. Sneh potom vmiešame do ešte horúceho žĺtkového pudingu a vymiešame nadýchaný krém.
Nakoniec si pripravíme polevu. Mlieko zohrejeme a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme cukor a za stáleho miešania varíme približne 9 minút. Vypneme plameň a do horúcej zmesi vmiešame maslo a dôkladne premiešame. Mali by sme získať hladkú karamelovú hmotu.
Karamel natrieme na jeden upečený plát cesta a ten nakrájame na kocky.
Na celý plát cesta navrstvíme ešte teplý krém, uhladíme a necháme vychladnúť.
Zo smotany, cukru a stužovača ušľaháme tuhú šľahačku, ktorú navrstvíme na vychladnutý krém. Nakoniec krémeš rovnomerne pokryjeme štvorčekmi lístkového cesta s polevou.
Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.
Vajíčkový šalát bez výčitiek
Potrebujeme:
- 3 vajcia uvarené natvrdo
- 1 téglik cottage syru
- 50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku
- 1-2 lyžice bieleho jogurtu
- 2 lyžičky horčice
- Pár kvapiek citrónovej šťavy
- Zelenú cibuľku
- Hrášok na ozdobu
Príprava:
- Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam.
- Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.
Londýnske rezy
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
120 g práškového cukru
5 žĺtkov
1/2 bal. prášku do pečiva
200 g masla
Na vrch:
5 bielkov
200 g práškového cukru
120 g mletých orechov
Ďalej
Domáci lekvár
Nasekané orechy navrch
Postup:
V miske si zmiešame všetky prísady na cesto a navrstvíme ho na klasický plech na pečenie, vystlaný papierom na pečenie.
Cesto pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15 minút.
Cesto necháme chvíľu vychladnúť, zatiaľ si pripravíme sneh. Bielky ušľaháme s cukrom (pridávame postupne) a nakoniec do snehu opatrne vmiešame aj mleté orechy.
Na cesto natrieme lekvár a rovnomerne navrstvíme sneh, posypame orechmi. Pečieme pri teplote 180 stupňov ešte 15 minút.
Tvarohovo-maková roláda
Potrebujeme:
10 bielkov
150 g práškového cukru
100 g hladkej múky
50 g mletého maku
½ bal. prášku do pečiva
Štipku soli
Náplň:
1 lyžicu kryštálového cukru
1 bal. vanilkového cukru
500 g tvarohu – jemného
1 citrón (budeme potrebovať šťavu aj kôru)
Postup:
Tvaroh vmiešame s oboma druhmi cukru, pridáme 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 2 lyžičky strúhanej citrónovej kôry.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne pridávame cukor a múku zmiešanú s makom a práškom do pečiva.
Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút – keďže každá rúra pečie inak, je potrebné sledovať povrch cesta a vybrať vtedy, keď je zlatistý.
Z upečeného cesta odstránime papier a následne ho opatrne zrolujeme do navlhčenej utierky a necháme vychladnúť.
Keď cesto vychladne, natrieme naň krém a opäť zrolujeme. Hotovú roládu necháme stuhnúť na chladnom mieste a môžeme servírovať.
Fantasticky chutné a tá farbička!
Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.
Zabudnite na obyčajné volské oko
Tento nápad som tiež skúsila vtedy, keď som potrebovala dať na stôl nejaké pekné pohostenie a veľa toho v chladničke nebolo. Táto našuchorená dobrotka vyzerá skvel a chutí ešte lepšie. Jednoducho vajcia rozdelíte, z bielkov ušľaháte sneh a navrstvíte ho na plech ako ostrovčeky. Na ne uložíte žĺtko a šup do rúry. Celý postup nájdete TU.