22 najlepších receptov na veľkonočné VAJÍČKOVÉ šaláty a pochúťky, ktoré cez sviatky nemôžu chýbať!

Veľkonočná vajíčkovo-zeleninová rolka

Potrebujeme:

200 g mrazeného alebo sterilizovaného hrášku

200 g mrazenej alebo sterilizovanej mrkve

350 g zemiakov

100 g jabĺk

5 vajec

Citrónovú šťavu

Soľ a korenie

6 lyžíc kyslej smotany

6 lyžíc majonézy

1 lyžicu horčice

200 ml zeleninového vývaru

20 g želatíny v prášku

Postup:

Zemiaky nakrájame na menšie kúsky a uvaríme v slanej vode. Ak pracujeme s mrazeným hráškom a mrkvou aj tie uvaríme. Ak používame sterilizované, scedíme ich zo šťavy.

Hrášok, mrkvu aj uvarené zemiaky zmiešame v miske a pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridáme jablká nakrájané na malé kocky – môžeme pridať aj krájanú sterilizovanú kápiu. Pridáme smotanu, majonézu, horčicu a všetko dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.

Vajcia uvaríme natvrdo.

Želatínu pripravíme v zeleninovom vývare (necháme napučať a potom zahrievaním rozpustíme) a potom pomaly vmiešame do ostatných ingrediencií.

Pripravíme si podlhovastú formu na pečenie – srnčí chrbát, ktorú vyložíme potravinárskou fóliou. Na dno formy navrstvíme želatínovo-zeleninovú zmes a na ňu uložíme vajcia. Pokryjeme zvyšnou zmesou, uhladíme a vložíme do chladničky stuhnúť.

Rolku podávame nakrájanú na pásiky.

Pre mňa absolútne najlepší recept. piškóta krásne nadýchaná a chutná!

Veľkonočná vajíčková hrudka

Potrebujeme:

10-12 vajec ( podľa veľkosti )

1 l mlieka

trochu soli ( cca 1 ČL )

Postup:

Všetko dáme spolu variť do hrnca na menšom plameni, za stáleho miešania, aby nám neprihorelo mlieko. keď už vidíme že hmota hustne, hrudkoveje (ako tvaroh), tak odstavíme z plameňa a prelejeme cez sieťku ( gázu ). sieťku na konci uviažeme a dáme na cca pol dňa do chladnejšej miestnosti odkvapkať zavesenú na nejakej vareche alebo čo máte po ruke. Skvele to chutí s cviklou.

Domáci vaječný likér

Potrebujeme:

6 žĺtkov

1 plechovku Salka

250 ml rumu

500 ml mlieka

Postup:

Kondenzované mlieko vyšľaháme s obyčajným mlieko. Do tejto zmesi postupne vmiešame rozšľahané žĺtky. Zmes preložíme do misky s vodou a zahrievame za stáleho miešania.

Potom zložíme z plameňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Do vychladnutého krému postupne vmiešavame rum. Hotový likér skladujeme na chladnom mieste.

Poznámka: Na prípravu likéru použite čerstvé domáce vajcia.

5-minútové šunkovo-vajíčkové rolky

Šunkové rolky hotové za 5 minút!

Potrebujeme:

500 g šunky nakrájanej na hrubšie plátky

150 g strúhaného syra

4 menšie vajcia uvarené natvrdo

2-3 strúčiky cesnaku

100g majonézy

Postup:

Uvarené vajíčka nakrájame nadrobno, prípadne nastrúhame na strúhadle. Pridáme majonézu, syr, pretlačený cesnak a celú zmes dôkladne premiešame.

Náplň navrstvíme na šunkové kolieska a zrolujeme.

Podávam s čerstvým pečivom.

Plnené vaječné jednodnohubky

Potrebujeme:

12 vajec

1/3 šálky majonézy

Zväzok jarnej cibuľky nadrobno nakrájanej

2 lyžice horčice

Soľ

Čierne mleté korenie

Na oči a zobáčiky:

Celé čierne korenie

Mrkvu

Postup:

Vajcia vložíme do vody, preložíme na plameň a zohrievame. Keď sa voda začne variť, zložíme z plameňa a necháme prikryté pokrievkou stáť 15 minút.

Vajcia vyberieme z vody, ochladíme pod studenou vodou a olúpeme. Potom odkrojíme vrchnú časť vajjec a lyžičkou vyberieme žĺtok. Spodnú časť vajíčok zarovnáme tak, aby pevne stáli.

Žĺtky rozmačkáme vidličou a zmiešame s horčicou, majonézou, soľou a krením. Zmes navrstvíme do cukrárenského vrecka a naplníme dovnútra vajec. Prikryjeme vrchnou časťou  a pomocou mrkve a korenia vytvoríme oči a zobáčiky.

Podľa chuti môžeme vytvárať akékoľvek náplne podľa fantázie – s chrenom, jogurtom a rôznymi koreninami.

Farebné želé kraslice

Veľkonočné pohostenie: Farebné želatínové kraslice

Potrebujeme:

10 škrupín z vajíčok – umytých a vysušených

2 šálky hovädzieho vývaru

20 g želatíny v prášku

1 červenú papriku

1 šálku sterilizovanej kukurice – scedenej z nálevu

300 g šunky nakrájanej nadrobno

Niekoľko vetvičiek kôpru alebo iných byliniek

Postup:

Na tupej strane každého vajíčka je potrebné vytvoriť otvor s priemerom 1,5 – 2 cm, ktorým budeme vajcia plniť. Potom vajcia vložíme do obalu, aby pevne stáli.

Želatínu necháme napučať vo vývare. Potom zahrievaním rozpustíme na plameni (nevaríme).

Do vajec vložíme náplň zo šunky, kukurice, papriky a vetvičiek kôpru. Zalejeme želatínou a vložíme do chladničky stuhnúť.

Vajíčkový šalát hotový za 15 minút!

Top vajíčkový šalát s citrónom, kôprom a skvelou zálievkou: Pripravený za 15 minút, zjedený okamžite!

Potrebujeme:

4 vajcia

2 lyžice majonézy

1-2 lyžičky horčice

1 lyžičku nasekanej petržlenovej vňate

1 lyžičku nasekaného kôpru

Soľ a čierne korenie

Citrónovú kôru

Postup:

Vajíčka uvaríme natvrdo a necháme v škrupinke celkom vychladnúť. Potom olúpeme a nakrájame na kocky. V miske zmiešame majonézu s horčicou, citrónovou kôrou, bylinkami a dochutíme soľou a ľubovolnými koreninami. Premiešame s vajíčkami a podávame studené.

Syrová roláda

Vynikajúce pohostenie pre vašich hostí, alebo jednoducho chutná slaná pochúťka zo syra a fantastickej náplne.

Potrebujeme:

12 plátkov taveného syra

100 g najemno strúhaného syra

100 g jemného tvarohu

100 g masla

9 plátkov šunky

5 vajec

1 lyžičku horčice

Soľ, čierne mleté korenie

Najemno nasekanú petržlenovú vňať

Postup:

Plech na pečenie vystelieme papierom a uložíme naň plátky syra tak, aby sa trochu prekrývali. Posypeme syrom a vložíme na 2 minúty do horúcej rúry – aby sa syr spojil.

Vajcia uvaríme natvrdo, necháme vychladnúť, ošúpeme a oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky nastrúhame najemno a zmiešame so soľou, korením, nasekanou petržlenovou vňaťou a tvarohom. Zo žĺtkov, masla a horčice vytvoríme hladkú pomazánku.

Na vychladenú syrovú vrstvu navrstvíme bielkovo-tvarohovú zmes, uložíme na ňu plátky šunky a nakoniec potrieme žĺtkovou pomazánkou.

Roládu pevne zrolujeme a vložíme do chladničky vychladnúť.

Najlepšia vajíčová nátierka

Na všetky sviatky aj rodinné oslavy robím túto nátierku.

Je úplne jednoduchá na prípravu a chutí fantasticky.

 

 

Potrebujeme:

4 vajcia

20 g maslo

30 g syr eidam

4 lyžičky majonéza

1/2 lyžičky horčice

1/2 cibule

1 nakladaná uhorka

Pažítka

Korenie čierne mleté

Soľ

Postup:

 

 

Najskôr si uvaríme vajcia natvrdo.

Potom necháme vychladnúť a ošúpeme.

Oddelíme si bielky a žĺtky.

 

 

Žĺtky roztlačíme vidličkou.

Pridáme nastrúhaný syr.

Cibuľu nakrájame nadrobno, pridáme do misky k žĺtkam.

 

 

Vmiešame aj horčicu, majonézu, zmäknuté maslo.

Všetko dobre vymiešame.

Nakoniec do zmesi nastrúhame bielky.

 

 

Premiešame.

Dochutime soľou a korením.

Ozdobíme pažítkou.

 

 

Podávame s pečivom.

Vajíčková nátierka s tvarohom

 

 

Potrebujeme:

350 – 500 g tvarohu

50 g masla

2 malé trojuholníky syra

4 vajcia na tvrdo

1 menšia cibuľa

1 čili paprička zaváraná

pažítka – za hrsť na dochutenie

biele mleté korenie

soľ

Postup:

 

 

Najlepšie je vybrať všetky prísady na prírpavu nátierky 2 hodiny vopred.

Najskôr si pripravíme vajcia.

Uvaríme ich na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.

Nakrájame nadrobno.

Cibuľu nakrájam na drobno a všetko ostatné dobre premiešam naraz v miske.

Hotovo, môžeme ochutnávať.

Plnená paprika na studeno – s vaíčkovou plnkou

 

 

Potrebujeme:

250 g masla

200 g smotanového syra, jemného tvarohu (prípadne syrokrému)

250 g šunky nakrájanej nadrobno

4 uvarené vajcia

1 lyžicu horčice

Soľ, čierne mleté korenie

12 – 15 ks papriky – podľa veľkosti papriky

Postup:

Zmäknuté maslo v mixéri zmiešame so syrom a horčicou. Pridáme nakrájanú šunku, postrúhané uvarené vajcia, soľ a korenie. Do tejto zmesi pridámeja 2-3 papriky nakrájané na malé kocky.

Zvyšné papriky očistíme a odstránime vnútro s jadierkami. Do vnútra navrstvíme náplň a vložíme do chladničky na niekoľko hodín vychladiť.

Servírujeme ako studenú misu nakrájané na kolieska.

Vajíčkové šaláty

Šalát so zelenou cibuľkou

Potrebujeme:

4 vajcia

4 polievkové lyžice kyslej smotany

1 zväzok zelenej cibule

soľ a korenie

Príprava:

Uvarte vajcia na tvrdo, nechajte vychladnúť a ošúpte.

Jemne nakrájajte cibuľu.

Všetko dajte do šalátovej misy, pridajte kyslú smotanu, pridajte korenie a dobre premiešajte.

Podávajte vychladnené.

Šalát s kuracím mäsom

Potrebujeme:

4 vajcia

200 g konzervovanej kukurice

150 g tvrdého syra

4 polievkové lyžice majonézy

Príprava:

Syr nastrúhame na hrubom strúhadle, scedíme kukuricu, vajcia uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nakrájame na kocky.

Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej šalátovej miske, pridajte majonézu a premiešajte.

Hotový pokrm je možné podávať okamžite.

Šalát so syrom

Potrebujeme:

4 vajcia

2 tavené syry

3 strúčiky cesnaku

4 polievkové lyžice majonézy

soľ a korenie

Príprava:

vajcia uvaríme natvrdo a dobre vychladený tavený syr nastrúhame na jemnom strúhadle.

Prísady dajte do hlbokej misy, soli a korenia, pridajte majonézu a pretlačený cesnak.

Všetko dôkladne premiešajte do hladka.

Hotový šalát môže byť podávaný ako samostatný pokrm, ako pomazánka alebo použitý ako náplň.

Šalát s paradajkami a vajíčkami

Potrebujeme:

3 vajcia

3 paradajky

1 cibuľu

3 polievkové lyžice kyslej smotany

Zväzok kôpru

0,5 lyžičky sušený cesnak

soľ a korenie

Príprava:

nakrájame paradajky na kocky a vajcia uvarené na tvrdo.

Nakrájajte cibuľu nadrobno a kôpor čo najdrobnejšie.

Skombinujte ingrediencie v miske, zmiešajte s kyslou smotanou, korením a pridajte sušený cesnak.

Dobre premiešajte. Ak chcete, pred podávaním môžete do šalátu pridať krutóny alebo sušienky.

Vajíčkovo-šunkový šalát

Potrebujeme:

5 vajec

500 g šunky

1 paprika

1 uhorka

200 g kukurice z konzerve

1 zväzok kôpru

3 polievkové lyžice majonézy

soľ a korenie

Príprava:

Papriku a uhorku umyte a nakrájajte na pásiky.

Kôpor sa nakrája najemno a z kukurice sa scedí kvapalina.

Uvarené vajcia nakrájame na malé kocky a skombinujeme s inými zložkami.

Pridajte korenie, majonézu a premiešajte.

Hotový šalát sa podáva okamžite.

Šalát s avokádom a vajcom

 

Potrebujeme:

5 vajec

1 avokádo

1 červená cibuľa

2 polievková lyžicu bieleho jogurtu

1 lyžička citrónovej šťavy

1 lyžička dijonskej horčice

soľ a korenie

Príprava:

Vajcia uvarte natvrdo.

Na dressing zmiešajte jogurt, horčicu, citrónovú šťava a korenie.

Cibuľu nakrájajte najemno.

Ošúpané avokádo a vajcia nakrájame na stredne veľké kocky.

Skombinujte všetky zložky v hlbokej miske a premiešajte s dressingom.

Potom necháme šalát chvíľu stáť.

Podávajte pripravené jedlo v miske alebo na listoch zeleného šalátu.

Krevety šalát

Potrebujeme:

3 vajcia

500 g krevety

1 uhorka

3 polievkové lyžice kyslej smotany

1 lyžička dijonskej horčice

1 lyžička citrónovej šťavy

1 zväzok kôpru

soľ a korenie

Príprava:

Vajcia a krevety sa uvaria. Obe prísady potom očistíme a necháme vychladnúť.

Nakrájajte uhorku na plátky, nakrájajte vajcia a najemno nakrájame kôpor.

Zmiešajte všetky prísady, pridajte korenie, kyslú smotanu, horčicu a citrónovú šťavu.

Podávajte pripravený šalát ako ľahkú večeru.

Vajíčkový šalát bez výčitiek

Fantastický vajíčkový šalát, z ktorého nepriberiete: Chutí výborne a môžete si pridať bez výčitiek!

Potrebujeme:

3 vajcia uvarené natvrdo

1 téglik cottage syru

50 g strúhaného syra s nižším obsahom tuku

1-2 lyžice bieleho jogurtu

2 lyžičky horčice

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Zelenú cibuľku

Hrášok na ozdobu

Príprava:

Vajíčka nakrájame nadrobno, v miske si zmiešame cottage syr s horčicou, jogurtom, cibuľkou, syrom a pridáme k vajíčkam.

Pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme soľou, korením, a môžeme podávať. Ozdobíme hráškom.

Šalát s miešanými vajíčkami a mrkvou

Potrebujeme:

4 vajcia

250 g mrkvy

200 g kukurice z konzervy

1 polievková lyžica hl múky

3 polievkové lyžice majonézy

50 ml slnečnicového oleja

soľ

Príprava:

Vyšľahajte vajcia so soľou a korením..

Potom pridajte múku a miešajte, kým sa všetky hrudky nerozpustia.

Zo zmesi na rastlinnom oleji upečieme tenké palacinky (placky).

Vo veľkej šalátovej miske premiešajte strúhanú mrkvu, nakrájané vaječené palcky, kukuricu a ochutíme s majonézou.

Aby bol šalát lepší, môžete pridať údené kuracie prsia alebo šunku.

Šalát s miešanými vajíčkami a kuracím mäsom

zloženie:

5 vajec

300 g kuracie prsia

1 červená cibuľa

200 g konzervovaného hrášku

1 strúčiku cesnaku

3 polievkové lyžice majonézy

50 ml rastlinného oleja

soľ a korenie

Príprava:

Umyte kuracie prsia, zalejte studenou, osolenou vodou a varte, kým nie je mäso uvarené.

Potom vytiahnite a nechajte úplne vychladnúť.

Samostatne vyšľahajte vajcia s korením a vyprážajte ako tenké palacinky.

Mäso a palacinky nakrájajte na tenké prúžky a cibuľu.

Sceďte tekutinu z konzervovaného hrachu.

Zmiešajte všetky ingrediencie v hlbokej miske, pridajte majonézu, korenie a podávajte na stôl. Ak chcete, môžete pridať marinované huby.

 

Fantasticky chutné farebné vajíčka!

Máte radi červenú repu? Vďaka nej môžete z vajec vytvoriť úžasné farebné dekorácie, ktoré sú navyše aj veľmi chutné a 100% jedlé. Všetko, čo potrebujete, je naložiť vajcia do šťavy z červenej repy. Je to úplne jednoduché a kompletný postup nájdete TU.

 

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie