Vynikajúce, rýchle a skutočne jednoduché na prípravu. Prinášame vám najlepšie recepty na neodolateľné pizza chuťovky, ktoré vás zachránia vždy, keď príde nečakaná návšteva, alebo vás prekvapí náhla chuť na niečo dobré pod zub.
Trhané pizza jednohubky
Potrebujeme:
Bagetu (60 cm dlhú, prípadne niekoľko menších)
½ šálky roztopeného masla
1 prelisovaný cesnak
1 ½ šálky strúhaného syru
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1/3 šálky rajčinovej omáčky na pizzu
120 g obľúbenej klobásy nakrájanej na kolieska (príp. suchú salámu)
¼ červenej cibule nakrájanej na drobno
½ lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Bagetu nakrájame na kolieska hrubé cca 2 cm. Maslo zmiešame s cesnakom a touto zmesou potrieme každý kúsok nakrájanej bagety. Trochu cesnakového masla odložíme na neskôr.
Bagetové kolieska potrieme rajčinovou omáčkou a nasypeme na ne kúsky cibule a syr. Na vrch uložíme kolieska klobásy.
Takto pripravené kolieska naukladáme na seba (cca 6-7 kusov). Potom kolieska preložíme do zapekacej misy (viď obrázok).
Zvrchu potrieme kolieska zvyšným maslom a misu zakryjeme alobalom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 15 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 10 minút, kým bagety nie sú na povrchu zlatisté.
Posypeme petržlenovou vňaťou a servírujeme ešte teplé.
Pizza lodičky
Potrebujeme:
500 g hladkého cesta
250 ml teplej vody
7 g sušeného droždia
3 lyžice rastlinného oleja
1 lyžičku cukru
1 lyžičku soli
Náplň:
200 g salámy – klobásy, alebo párkov
50 g sterilizovaných šampiónov – krájaných
100 g cherry paradajok
250 g strúhaného syra
50 g olív
3 lyžice paradajkovej omáčky
Postup:
V miske zmiešame 50 ml teplej vody s droždím a cukrom.Kvások potom zmiešame s ostatnými ingredienciami na cesto a vypracujeme jednotné cesto, ktoré necháme 1 hodinu vykysnúť.
Salámu nakrájame na plátky, paradajky aj olivy nakrájame tiež na plátky.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozdelíme na 6 časté – obdĺžnikov. Obdĺžniky preložíme na plech vyslaný papierom na pečenie. Na každý navrstvíme omáčku (nie až ku krajom). Uložíme plátky salámy, paradajok, olív, húb a okraje zavinieme tak, aby sme získali tvar lodiek.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 20 minút. 5 minút pred dopečením posypeme syrom.
Pizza muffiny
Potrebujeme:
¾ šálky polohrubej múky
¾ lyžičky prášku do pečiva
1 lyžičku korenia na pizzu
Špetku soli
Sladkú červenú papriku
¾ šálky mlieka
1 vajce
1 šálku strúhanej mozzarelly
¼ šálku strúhaného parmezánu
1 šálku suchej alebo polosuchej salámy nakrájanej nadrobno (ideálne peperoni)
½ šálky paradajkovej omáčky na pizzu
Postup:
Rúru nastavíme na 190 stupňov a pripravíme si plech na muffiny, ktorý vystelieme papierovými košíkmi.
V miske zmiešame múku, soľ, korenie, sladkú papriku a prášok do pečiva. Potom pridáme tekuté ingrediencie – mlieko, vajíčko a vymiešame homogénne hladké cesto. Nakoniec do cesta vmiešame oba syry, salámu a necháme 10 minút odstáť.
Hotové cesto navrstvíme do košíčkov, vložíme do rúry a pečieme cca 20-25 minút pri teplote 190 stupňov.
Podávame s paradajkovou omáčkou.
Pizza plátky
Potrebujeme:
Formu na muffiny
Tortilly (3 ks)
Konzervu pizza omáčky
1 ½ šálky nastrúhaného syra
Kolieska obľúbenej salámy alebo klobásy
Postup:
Rúru nastavíme na 180 stupňov a pomocou prázdnej plechovky vyrežeme z každej tortilly kolieska. Formu na muffiny zľahka vymastíme olejom a kolieska vtlačíme do vnútra. Každé koliesko potrieme omáčkou, posypeme syrom a na vrch naukladáme kolieska salámy.
Pečieme cca 14 minút, kým syr nie je rozpustený.
Pizza slimáky
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lískového cesta
200 g šunky nakrájanej na plátky
Paradajkovú omáčku na pizzu
Zelené olivy nakrájané na kolieska
1 lyžicu olivového oleja
1-2 strúčiky cesnaku
200 g strúhaného syra
1 vajce na potretie
Pizza korenie
Postup:
Olivový olej zmiešame v miske s roztlačeným cesnakom.
Lístkové cesto potrieme zmesou oleja a cesnaku. Potom na cesto rozotrieme paradajkovú omáčkou a navrstvíme naň plátky šunky, olivy a posypeme strúhaným syrom (podľa chuti môžeme pridať aj ďalšie ingrediencie ako kukuricu, huby, paradajky, atď). Nakoniec posypeme pizza korením a cesto zrolujeme.
Rolku nakrájame na kolieska (slimáky) a tie poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Slimáky potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým cesto nieje zlatisté.
Baklažánovo-syrové mini pizze
Potrebujeme:
2 baklažány
4-5 väčších paradajok
3-4 strúčiky cesnaku
200 gramov nízkotučného strúhaného syra
Olivový olej (príp. akýkoľvek rastlinný olej)
2 – 3 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky hrubé 5-6 mm. Plátky ochutíme z oboch strán soľou a korením. Papier na pečenie potrieme olejom a uložíme naň kolieska baklažánu.
Pizza kornúty
Potrebujeme:
Na cesto:
(môžete použiť aj hotové lístkové cesto)
400 g polohrubej múky
125 ml vody
125 ml teplého mlieka
1 lyžičku kryštálového cukru
1 lyžicu sušeného droždia
½ lyžičky soli
2 lyžice oleja
Náplň:
100 g šunky
100 g tvrdého syra
Kečup alebo paradajkovú omáčku podľa chuti
Sušené oregano alebo bazalku
Pikantnú polosuchú salámu podľa chuti
Postup:
V teplom mlieku rozpustíme cukor a droždie. Počkáme, kým vyjde kvások. Medzitým nasypeme do misky múku, soľ, olej, vodu a pridáme kvások. Vymiešame hladké jednotné cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť.
Keď cesto vykysne, preložíme ho na pracovnú dosku a rozvaľkáme na hrúbku 5 mm a vykrojíme z neho 8 kruhov s priemerom približne 14 cm.
Každý kruh potrieme kečupom alebo paradajkovou omáčkou. Na kečup uložíme strúhanú šunku alebo plátky šunky, prípadne kolieska salámy. Na každý kúsok navrstvíme trochu strúhaného syra, posypeme korením a potom zabalíme do tvaru kornútku.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 250 stupňov, kým povrch kornútkov nebude zlatistý.
Necháme chvíľu vychladnúť a podávame ešte teplé.
Mini rolky plnené šunkou a syrom
Skvelá a rýchla večera z lístkového cesta a chutnej náplne. Chutia vynikajúcou, či už ich podávate teplé alebo studené.
Potrebujeme:
1 hárok rozvaľkaného lístkového cesta
Majonézu (cca 1-2 lyžice)
100 g šunky, klobásy alebo párkov nakrájaných na kolieska
100 g strúhaného syra
Pažítku, petržlenovú vňať alebo kôpor nasekané najemno
1 vajce na potretie
Postup:
Lístkové cesto potrieme majonézou. Následne navrstvíme plátky šunky a posypeme strúhaným syrom. Nakoniec posypeme bylinkami (prípadne korením podľa chuti).
Cesto zrolujeme, popicháme vidličkou a nakrájame na menšie kúsky (cca 5 cm). Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút, alebo kým povrch rolád nie je zlatistý.
Hrnčekové pizza muffiny so šunkou a syrom
Potrebujeme:
Šálka = 200 ml
1 šálku hladkej múky
1 šálku mlieka
Soľ podľa chuti
1 väčšie vajce
½ šálky strúhanej mozzarelly
½ šálky nadrobno nakrájanej šunky
1 bal. prášku do pečiva
½ lyžičky sušeného oregana
Postup:
Múku zmiešame s práškom do pečiva, soľou a oreganom, pridáme mlieko zmiešané s vajíčkom. Nakoniec pridáme aj šunku, syr, dobre premiešame a necháme a stáť 10 minút.
Potom cesto navrstvíme do vymastených formičiek na muffiny. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov 15-20 minút.
Mozzarella sa vo vnútri kováčikov krásne roztečie, čo môže pôsobiť, akoby vnútro nebolo dostatočne upečené. Nemusíte sa však obávať, sú správne upečené a rozpustený syr im len pridá na chuti!