Úžasné šišky, ktoré sú výborné aj na druhý deň.
Tento recept máme v rodine už dlhé roky, je od pani kuchárky, ktorá robila tie najlepšie šišky a boli preslávené široko-ďaleko.
Uložte si aj vy tento skvelý recept.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Potrebujeme (na 48 šišiek):
1 kg polohrubej (výberovej) múky
1 kocka čerstvého droždia
6 dl mlieka
1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml) – izbovej teploty
1 kávová lyžička soli
2 kávové lyžičky cukru
4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)
0,5 dl rumu
Ďalej:
lekvár, práškový cukor, jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov
Postup:
Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.
Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame.
Necháme podkysnúť aspoň 10 min.
Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor a premiešame.
Pridáme kvások.
Postupne pridáme aj žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať.
Bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.
Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa.
Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime.
Prikryjeme utierkou.
Necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.
Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty, prevrátim takto by mala vyzerať konzistencia cesta:
Je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé.
Rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.
Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom.
Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.
Pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepalovať).
Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé.
Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.
Do misy si dám na spodok papierové servítky.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)