Pripravte si najlepšie chrumkavé pečené zemiaky.
Nižšie nájdete dva recepty a postupy, ktoré dovedú vaše pečené zemiaky k dokonalosti.
Vyberte si ten, ktorý vám viac vyhovuje!
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Prvý recept si môžete pozrieť aj na video postupe z youtube.
Potrebujeme:
5 zemiakov
soľ
čierne mleté korenie
červenú mletú papriku
cesnakový prášok
olivový olej
rozmarín
tymian
strúhanku
Postup:
Zemiaky si očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
Potom ich vložíme do veľkej misy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, posypeme cesnakovým práškom podľa chuti a jemne polejeme olivovým olejom.
Na vrch ešte naukladáme vetvičky rozmarínu a tymianu, premiešame a posypeme rovnomerne strúhankou.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C asi 35 minút.
Video recept nájdete na konci článku
BONUS – Tajný TRIK šéfkuchára na najchutnejšie pečené zemiaky
Potrebujeme:
1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)
1 lyžička soli
2 l studenej vody
50 ml oleja
Koreniny podľa chuti:
Rasca
Tymián
Rozmarín
Červená paprika
Postup:
Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky.
Staršie zemiaky aj ošúpte.
Ja zvyknem veľké zemiaky krájať klasicky na mesiačiky, ako keď robím hranolky.
Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.
Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.
Potom zemiaky hneď scedíme.
Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.
Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.
Následne nastavte na 160 stupňov.
Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky.
Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.
Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.
Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.
Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.
Vnútri však ostávajú krásne mäkučké.
Chutia skutočne ako vyprážané a pritom s minimom oleja!
Dobrú chuť!
autor: Majka Dobrodenková
Video návod: