Tajomstvo chutných a chrumkavých zemiakov aj bez vysmážania: Je to lahôdka!

[mashshare]

Pripravte si najlepšie chrumkavé pečené zemiaky.

Nižšie nájdete dva recepty a postupy, ktoré dovedú vaše pečené zemiaky k dokonalosti. 

Vyberte si ten, ktorý vám viac vyhovuje!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Prvý recept si môžete pozrieť aj na video postupe z youtube.

Potrebujeme:

5 zemiakov

soľ

čierne mleté korenie

červenú mletú papriku

cesnakový prášok

olivový olej

rozmarín

tymian

strúhanku

Postup:

Zemiaky si očistíme a nakrájame na menšie kúsky.

 

 

Potom ich vložíme do veľkej misy, osolíme, okoreníme, opaprikujeme, posypeme cesnakovým práškom podľa chuti a jemne polejeme olivovým olejom. 

Na vrch ešte naukladáme vetvičky rozmarínu a tymianu, premiešame a posypeme rovnomerne strúhankou. 

Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 °C asi 35 minút. 

Video recept nájdete na konci článku

BONUS – Tajný TRIK šéfkuchára na najchutnejšie pečené zemiaky

 

 

 

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)

1 lyžička soli

2 l studenej vody

50 ml oleja

Koreniny podľa chuti:

Rasca

Tymián

Rozmarín

Červená paprika

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky.

Staršie zemiaky aj ošúpte.

Ja zvyknem veľké zemiaky krájať klasicky na mesiačiky, ako keď robím hranolky.

Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.

Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.

 

 

Potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.

Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.

Následne nastavte na 160 stupňov.

Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja zemiaky.

Premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.

Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

 

 

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.

Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Vnútri však ostávajú krásne mäkučké.

Chutia skutočne ako vyprážané a pritom s minimom oleja!

 

 

Dobrú chuť!

autor: Majka Dobrodenková

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
[mashshare]

Najlepšie recepty na dnes