Pripravte si doma výnimočný chlebík, ktorý keď raz ochutnáte, už nebudete chcieť iný.
Tento recept sa u nás v rodine traduje už dlhé roky, babka nám ho pripravovala, keď sme u nej ako deti trávili letné prázdniny.
Nenáročný recept z youtube na jemný domáci chlieb.
Potrebujeme:
100 g masla
1,5 šálky teplého mlieka (300 ml)
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 ČL soli
1 PL instantného droždia
4 šálky hladkej múky (420 g)
Na výplň:
1 pohár rastlinného oleja (200 ml)
3 šálky hladkej múky (310 g)
štipku soli
Na potretie:
2 žĺtky
Postup:
Do misky nasypeme droždie, pridáme teplé mlieko, na izbovej teplote zmäknuté maslo a miešame, kým sa maslo neroztopí.
Potom pridávame múku, soľ, miešame a rukami miesime, kým nevznikne lepkavé hladké cesto.
Cesto prikryjeme a necháme 40 minút kysnúť.
Do horúceho oleja v hrnci pridáme múku.
Za miešania varíme 15 minút na miernom ohni.
Do zmesi pridáme soľ a zamiešame.
Zmes nasypeme do misky a necháme vyhladnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti.
Rozvaľkáme na veľkosť taniera.
Na rozvaľkané cesto rozložíme plnku, cesto uzavrieme a rozvaľkáme.
Potom ho položíme na papier na pečenie.
Preložíme na plech a vidličkou napicháme dierky.
V malej miske rozšľaháme žĺtky, potrieme cesto a dáme piecť do predhriatej rúry na 190°C na 15-20 minút.
Takýmto rovnakým spôsobom spracujeme aj zvyšné cesto.
Dozlatista upečený chlebík môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: