Vynikajúci domáci chlebík, ktorý rozvonia váš domov a pohladí žalúdky.
Príprava vôbec nie je zložitá a upečiete si ho kedykoľvek bez toho, aby ste museli odchádzať z domu.
Čo je lepšie, ako krajec čerstvo upečeného chleba?
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Vďaka tomuto návodu z youtube to zvládne každý!
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
300 g celozrnnej múky
400 ml vody
10 g sušeného droždia
2 PL kryštálového cukru
2 ČL soli
4 PL olivového oleja
50 g ľanových semien
trocha mlieka na potretie
Postup:
Vo veľkej mise si zmiešame hladkú múku s celozrnnou.
Pridáme sušené droždie a premiešame.
Pridáme 2 lyžice cukru, 2 ČL soli, nalejeme 400 ml vody a dobre premiešame.
Nakoniec pridáme ešte 4 lyžice olivového oleja.
Nasypeme ľanové semienka. dobre premiešame špachtľou, kým sa suroviny nespoja.
Potom rukou vymiesime kompaktné cesto.
Preložíme si ho na pomúčenú pracovnú dosku, vytvarujeme okrúhly bochník a cesto rozdelíme na 2 časti.
Každý kus teraz vyvaľkáme na placku a stočíme do rolky, ktorú následne opäť vyformujeme na bochník, ale tentokrát podlhovastého tvaru.
Uložíme ho na plech pokrytý papierom na pečenie, ktorý sme si posypali trochou múky.
Necháme stáť na teplom mieste prikryté bavlnenou utierkou 1 hodinu.
Keď bochník nakysne, navrchu urobíme pár zárezov ostrým nožom.
Potrieme ho mliekom, posypeme ľanovými semiačkami a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote 200 °C na asi 20 – 25 minút.
Hotovo.
Krásny a chutný chlebík je na svete.
Dobrú chuť!
Video návod nájdete TU