Toto vám v obchode nepovedia: Viete, prečo by ste mali potraviny v tégliku doma vždy obrátiť hore nohami?

9

Niekedy to jednoducho neodhadneme a nakúpime viac potravín, ako sme schopní spotrebovať do ideálneho dátumu ich spotreby, uvedenom na obale. Aby ste sa nemuseli pasovať s pokazenými potravinami a vyhadzovať zbytočne peniaze, naučíme vás 21 múdrych riešení, ako skladovať potraviny bezpečne tak, aby boli čerstvé a vždy k dispozícii.

S cibuľou do pančuchy

food-storage-tip1-min

Česrstvá, tvrdá cibuľa vydrží celé mesiace, ak viete, ako ju správne skladovať. Skvelým tipom je jednoducho ju navliecť do starej pančuchy a priestor medzi jednotlivými cibuľami oddeliť uzlom. Skladujte na suchom chladnejšom mieste.

Ďalší skvelý tip na skaldovanie cibule a cesnaku nájdete TU.

Zemiaky, jablká a cibuľu nenechávajte nikdy spolu

food-storage-tip2-min

Tieto tri druhy potravín nie je dobré nechávať spolu. Ak ich necháta v rovnakom regáli alebo polici spôsobíte, že sa veľmi skoro začnú kaziť a hniť. Obzvlášť zle sa znáša cibuľa a zemiaky.

Aby bobuľovité plody nezačali plesnivieť

food-storage-tip3-min

Keď bobule prinesiete z obchodu, hneď ich umyte v roztoku vody a octu (1 diel octu na 10 dielov vody). Táto metóda pomôže zabrániť vzniku plesní a udrží bobuľovité ovocie dlhšie čerstvé.

Med vydrží celé roky

food-storage-tip4-min

Med je drahá potravina, no pokiaľ do nej investujete, môže vám vydržať celé roky v bezchybnom stave. Rozhodujúce je však skladovať ho v sklenenej uzatvárateľnej nádobe na chladnom mieste. Nemusíte sa obávať, ak med časom zmení farbu. Na jeho chuť, kvalitu a čerstvosť to nemá vplyv.

Je mlieko skutočne pokazené?

food-storage-tip5

Čerstvé mlieko môže vydržať pri správnom skladovaní až 3 mesiace, avšak jeho konzistencia sa môže zmeniť, čo však nemusí znamenať, že je pokazené. Ak sa však obávate o trvanlivosť mlieka, ktoré práve nemáte ako zužitkovať, môžete ho pokojne zamraziť a neskôr opäť použiť.

Príliš veľa vajec?

food-storage-tip6

Pokúšať trvanlivosť vajec sa nemusí vyplatiť. Ak však vajcia nemáte ako zužitkovať, môžete si múdro poradiť. Vajcia rozšľahajte so štipkou soli a hmotu prelejte do vzduchotesného vrecka na ľad. Potom jednoducho dajte zmraziť a keď budete vajcia potrebovať, máte ich k dispozícii pokojne aj mesiac či dva neskôr.

Zvyšnú paradajkovú omáčku nemusíte vyhadzovať

food-storage-tip7

Na zvyšky omáčky sa v chladničke môže ľahko zabudnúť a po krátkom čase nájdeme namiesto omáčky plesnivé prekvapenie. Pleseň samozrejme ohrozuje aj iné potraviny v chladničke. Múdrou radou je omáčku premiestniť do uzatvárateľného plastového vrecka a vo vnútri vytvoriť pomocou varechy menšie porcie. Dajte zmraziť a neskôr môžete použiť toľko omáčky, koľko potrebujete.

Ako zakonzervovať čerstvé bylinky

food-storage-tip8

Čerstvé bylinky sú v kuchyni neoceniteľné. Pri nesprávnom skladovaní však rýchlo stratia svoju vôňu a čerstvosť. Bylinky môžete skvele zakonzervovať pomocou olivového oleja a formičiek na ľad. Nasekajte bylinky nadrobno a navrstvite do formičiek. Zalejte olivovým olejom a vložte do mrazničky. Olej zabráni tomu, aby mráz bylinky poškodil a vy ich máte pripravené v plnej sile.

Aby banány vyržali dlhšie čerstvé

food-storage-tip9

Oddelte jednotlivé banány a stonky obalte do platovej fólie. Táto metóda predĺži trvanlivosť ovocia až o 4 dni.

Využite alobal

food-storage-tip10-min

Zabalte zeler, brokolicu alebo hlávkový šalát do alobalu a skladujte v chlade. Zelenina ostane čerstvá dlhšie ako 4 týždne.

Nakrájajte, blanšírujte a zmrazte

food-storage-tip11-min

Ak chcete mať zeleninu vždy čerstvú a perfektne pripravenú na použitie, nakrájajte ju, oblanšírujte v horúcej vode (prudko zalejte horúcou vodou) a natvrstvite do uzatvárateľného vrecka. Potom stačí jednoducho vrecko vytiahnuť a zeleninu použiť do polievok či iných jedál.

Papierový obrúsok

food-storage-tip12-min

Listovú zeleninu zabalte do papierového obrúska. Ten absorbuje nadbytočnú vlhkosť, vďaka čomu zelenina tak rýchlo nezvädne.

Čerstvý zázvor

food-storage-tip13-min

Zázvor nastrúhajte a malé kôpky navrstvite na plech vystlaný papierom na pečenie. Keď zázvor zamrzne, premiestnite ho do vzduchotesnej nádoby a skladujte v mrazničke.

Kríčkové paradajky nepatria do chladničky

food-storage-tip14-min

Aj keď si väčšina ľudí myslí pravý opak, kríčkové paradajky by sa mali ideálne skladovať pri izbovej teplote. Umiestnite ich do nádoby vystlanej papierovými obrúskami. Uistite sa, že stonky paradajok smerujú nahor, aby sa zabránilo poškodeniu šupky zeleniny.

Jablká vydržia až 6 mesiacov

food-storage-tip15-min

Musíte ich však skladovať správne. Najideálnejšie je udržiavať ich v prostredí, v ktorom sa teplota pohybuje od 0 do -1 stupňa. Oddelte poškodené jablká a ostatné kusy skladujte v spodnom regáli v chladničke určenom na ovocie a zeleninu.

Uložte mrkvu do piesku

food-storage-tip16-min

Áno, piesok môže skutočne predĺžiť trvanlivosť koreňovej zeleniny. Ak ju uložíte do piesku alebo pilín, predĺžite tým trvanlivosť týchto druhov zeleniny.

Mleté mäso naporcujte

food-storage-tip17-min

Mleté mäso uložte do uzatvárateľného vrecka a pomocou varechy rozdelte na menšie časti. Vložte do mrazáka a keď ho budete potrebovať,  využijete presne toľko mäsa, koľko potrebujete, bez potreby rozmrazovať celé množstvo.

Otočte ich naopak

food-storage-tip18-min

Plastový kelímok, alebo vanička s tvarohom či kyslou smotanou skutočne vydrží až 2x dlhšie, ako ich umiestníte do chladničky hore nohami. Podtlak zabraňuje množeniu baktérií, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie týchto potravín.

Syr zabaľte do papieru na pečenie

food-storage-tip20-min

Keď syr rozbalíte, odhodte pôvodný obal a zabaľte ho do papiera na pečenie. Vydrží dlhšie a jeho aróma a chuť sa nezmení.

Namiesto plastu sklo

food-storage-tip19-min

Vymeňte plastové dózy za obyčajné poháre na zaváranie. Jedlo v nich uchováte čerstvé dlhšie a nemusíte sa obávať, že plast napáchne jedlom, ktoré v ňom uskladňujete.

Ananáns hore nohami

food-storage-tip21-min

Odstráňte listnatú stopku a ovocie obráťťe hore nohami. Táto metóda pomôže k rovnomernej distribúcii cukrov v ovocí. Tie budú postupne klesať a pomôžu tak udržať ananás dlhšie čerstvý.

Torta dlhšie čerstvá

food-storage-tip25-min

Torta alebo koláče vyržia niekoľko dní pri izbovej teplote, týždeň v chladničke a mesiace v mrazničke. Ak chcete, aby bol váš koláč či zákusok dlhšie čerstvý, na otvorené strany uložte plátky chleba. Dezert neoschne a bude ako čerstvo rozkrojený.

Témy:


Pridajte svoj komentár