Karfiol je veľmi obľúbenou zeleninou a s dobrým receptom z neho môžete pripraviť skutočne výborné jedlá. Zozbierali sme pre vás 17 najobľúbenejších receptov, vďaka ktorým môžete z karfiolu vykúzliť zakaždým inú dobrotu.
Karfiol zapečený s omáčkou
Potrebujeme:
Karfiol – 1 ks. (stredne veľký)
Kyslá smotana – 2 lyžice
Majonéza – 2 lyžice
Horčica – 1 lyžička
Syry – 100 g
Vajcia – 2 ks
Mletý čierny korenie
Soľ
Moja forma je 20×30 cm
Voliteľné (1-2 strúčiky cesnaku)
Postup:
Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a dáme predvariť do vody – varíme domäkka, ale nie tak, aby sa karfiol celkom rozvaril.
Medzitým si v miske zmiešame prísady na zálievku. V miske rozmiešame vajcia, pridáme smotanu, majonézu, horčicu, ochutíme soľou, korením, rozmiešame. Ak chcete, môžete do zmesi pridať aj pretlačený cesnak.
Karfiol navrstvíme do zapekacej misy a zalejeme zálievkou. Posypeme syrom a pri teplote 180 stupňov dáme zapiecť na 15-20 minút. To je všetko, vynikajúca príloha, alebo chutná večera či obed je na svete.
Najchutnejší karfiol z rúry
Potrebujeme:
1 karfiol (malý)
2/3 šálky strúhanky
1/2 čajovej lyžičky cesnakového prášku (alebo čerstvého cesnaku)
1 čajová lyžička papriky sladkej
2 vajcia
1/2 šálky strúhaného syra
podľa chuti Soľ a korenie
podľa potreby Rastlinný olej
Postup:
Umyte karfiol, rozdeľte ho na ružičky a varte v slanej vode 4-5 minút. Sceďte vodu a okamžite opláchnite studenou vodou. Vo veľkej mise premiešajte jemne nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, korenie, cesnak a papriku. V inej miske rozšľahajte vajcia.
Plech na pečenie vysteľte s papierom na pečenie a zľahka potrite rastlinným olejom. Obaľte predvarené ružičky karfiolu vo vajíčku a potom v zmesi syra a strúhanky. Položte na plech a pečte ho v predhriatej rúre pri 200 ° C približne 15 – 20 minút.
Výborná nátierka z karfiolu
Potrebujeme:
- 1 karfiol cca 600 až 700 g
- 150 g domácej majonézy (2 žĺtky, 2 čajové lyžičky horčice, 100 ml slnečnicového oleja, soľ, trochu citrónovej šťavy . všetko spolu rozmixovať)
- 150 g bieleho jogurtu (najlepšie gréckeho)
- soľ, čerstvo zomleté čierne korenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Zelená vňať (petržlen, zelená cibuľa)
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť do slanej vody. Karfiol by mal byť mäkký. Karfiol prepláchneme studenou vodou. Čo sa týka domácej majonézy, tú pripravíme za 60-sekúnd. 2 žĺtky, 2 lyžičky horčice, 100 ml oleja rozmixujeme. pridáme soľ, korenie, pretlačený cesnak, jogurt a už len lyžičkou premiešame. Majonézu zmiešame s rozmixovaným, alebo popučeným karfiolom.
Dôležitá informácia: Karfiol musí byť dobre chladený, aby nedošlo k zrazeniu zálievky!
Rýchla karfiolová polievka so syrom
Ingrediencie na 8 porcií:
1 hlava stredne veľkého karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 strúhaná mrkva
1/4 hrnčeka nasekaného zeleru
2 hrnčeky vody
1 kocka mäsového alebo zeleninového bujónu (môžete nahradiť tak, že namiesto 2 hrnčekov vody použijete 2 hrnčeky hotového vývaru)
3 lyžice masla
3 lyžice hladkej múky
štipka soli
štipka čierneho korenia
2 hrnčeky mlieka
1/2 hrnčeka strúhaného syra
1 bambino
sladká alebo štipľavá paprika, popr. iné korenie
Postup:
Nakrájajte karfiol na malé ružičky. Nastrúhajte mrkvu a nasekajte zeler na malé kúsky. Karfiol, mrkvu a zeler dajte do hrnca a zalejte vývarom alebo vodou s bujónom. Priveďte do varu a potom duste 12 – 15 minút alebo kým nie je zelenina zmäknutá.
V inom kastróle rozpustíme na miernom plameni maslo. Vmiešajte múku, soľ a korenie. Postupne vlívejte mlieko. Priveďte do varu a varte za stáleho miešania 2 minúty alebo kým zmes nezhustne.
Znížte plameň a vmiešajte nastrúhaný syr a tavený syr. Odstavte a vmiešajte do karfiolové zmesi. V prípade potreby dochuťte a podávajte.
Pečený karfiol v syrovo-cesnakovej marináde
Potrebujeme:
Menšiu hlávku karfiolu
Hladkú múku
1 vajce
1 lyžičku horčice
1 strúčik cesnaku
Strúhanku a najemno nastrúhaný syr v pomere 2:1
Olej
Sladkú papriku mletú, soľ
(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky)
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky – nevaríme. Každú ružičku obalíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a horčicou. Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi. Ružičky uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom zmiešaným s trochou červenej papriky.
Rúru nastavíme na 200 stupňov a karfiol pečieme asi 30-40 minút, alebo kým karfiol nie je dostatočne upečený. Počas pečenia je dobré ružičky obrátiť.
Vyprážaný syr inak – ľahký ako pierko
Postup:
1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice
1 veľké vajce
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu alebo iného syra
1 lyžičku korenia (zmes bazalky, oregana, soli a čierneho korenia)
2 plátky syra s nižším obsahom tuku
Postup:
Rúru nastavíme na 220 stupňov. Karfiol vložíme do mixéra a rozmixujeme tak, aby sme získali hmotu podobnú ryži. Teraz máte na výber, zmes môžete upraviť v mikrovlnke, alebo na pare – na pare jednoducho naparujeme domäkka a následne pomocou utierky vymačkáme prebytočnú tekutinu. Ak sa rozhodneme pre úpravu v mikrovlnke, preložíme do misky a vložíme do mikrovnky na 2 minúty.
Karfiolovú hmotu potom vyberieme, premiešame a vložíme do mikrovlnky na ďalšie 3 minúty. Vyberieme a opäť premiešame – karfiol je takmer uvarený. Opäť vložíme do mikrovnky na ďalších 5 minút. V tomto momente si môžete všimnúť, že karfiol je na dotyk stále vlhký – my však potrebujeme, aby sa vlhkosť dostala z karfiolu von-vložíme preto ešte na posledných 5 minút do mikrovlnky – karfiol bude stále mierne vlhký, alebo bude už na pohľad vyzerať suchšie. Pokiaľ naparujete, nezabudnite teda poriadne vymačkať vodu.
Necháme vychladnúť, pridáme vajce, parmezán, korenie a premiešame. Rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú navrstvíme na plech vystlaný papierom. Hrúbka by mala byť asi 1,5 cm. Pečieme asi 15-18 minút – alebo, kým povrch nie je zlatistý. Potom medzi dve placky jednoducho vložíme plátok syra a necháme ešte chvíľu v rúre, kým sa syr rozpustí.
Karfiolovo – fazuľová polievka
Potrebujeme:
1 šálka zeleninového vývaru
1 šálka vody
½ kg karfiolu
1 šálka stredne veľkých fazuliek
¼ lyžičky kajenského korenia
¼ lyžičky mletého korenia
Soľ podľa chuti
Uvarené kuracie mäso
Postup:
Priveďte vodu a vývar do varu. Pridajte nakrájaný karfiol a varte, kým nezmäkne. Rozmixujeme, pridáme ostatné prísady a necháme prevariť. Nalejte na tanier alebo do misky a podávajte teplé.
Fit omáčka z karfiolu
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu – stredne veľkú
1 hlávku cesnaku
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
½ šálky zeleninového vývaru
Podľa chuti – soľ a korenie
Postup:
Z cesnaku odrežeme vrchnú časť, vložíme do alobalu, polejeme olivovým olejom a zabalíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry pri teplote 200 stupňov na 20 minút. Potom z cesnaku vyberieme strúčiky.
Karfiol rozdelíme na menšie kúsky, vložíme do osolenej vody a uvaríme domäkka. Karfiol potom vložíme do mixéra, pridáme parmezán, cesnak a ½ šálky vývaru. Rozmixujeme dohladka.
Omáčku môžeme podávať okamžite, alebo skladuje v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.
Karfiol v syrovo-horčicovej omáčke
Potrebujeme:
1 stredne veľký karfiol
40 g masla
2 a ½ lyžice hladkej múky
500 ml mlieka
2 lyžice horčice
180 g strúhaného syra
Soľ a čierne mleté korenie
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružičky a varíme v osolenej vode po dobu 5-7 minút.
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme múku a rozmiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky. Potom zložíme z plameňa, pridáme mlieko, premiešame a opäť preložíme na plameň. Za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Odstránime z tepla, pridáme horčicu a syr.
Karfiol scedíme, preložíme do zapekacej misy vymastenej maslom a zalejeme omáčkou. Vložíme do vyhriatej rúry a pri teplote 200 stupňov necháme zapiecť dozlatista – približne 20 minút.
Karfiolové nugetky v syrovom cestíčku
Potrebujeme:
1 karfiolu
2 šálky strúhanky
½ šálky najemno nastrúhaného parmezánu
½ šálky strúhaného syru čedar
1 a ½ šálky hladkej múky
2 vajcia
Olivový olej
Petržlenovú vňať na ozdobu
Postup:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na čo najmenšie ružičky.
Strúhanku, parmezán a čedar zmiešame v miske.
Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku a nakoniec v strúhankovo-syrovej zmesi.
Obalený karfiol uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri teplote 220 stupňov približne 30 minút. Posypeme nadrobno nasekaným petržlenom.
Podávame s obľúbeným dipom. Video postup na prípravu tejto pochúťky nájdete TU.
Karfiol zapečený so šunkou a smotanou
Potrebujeme:
1 kg karfiolu
3 vajcia
1 šálku kyslej smotany (250 ml)
100 g strúhaného syra
300 g šunky nakrájanej na kocky
Maslo
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie časti a vložíme do slanej vriacej vody, Necháme niekoľko minút variť tak, aby sa karfiol zmäkol, ale zároveň sa nezačal rozpadať.
V miske zmiešame smotanu s vajíčkom a strúhaným syrom. Pridáme korenie a soľ.
Karfiol scedíme a vložíme do zapekacej misy, ktorú sme si vymastili maslom. Karfiol posypeme šunkou a zalejeme smotanovou zmesou.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme, kým zmes nezíska na povrchu zlatistohnedý nádych.
Chrumkavý karfiol pečený z rúry
Potrebujeme:
1 šálka = 250 ml
1,5 kg karfiolu rozdeleného na ružičy
2 šálky hladkej múky
3 lyžičky soli
¼ lyžičky čierneho korenia
2 lyžičky červenej papriky
1 lyžičku cesnakového prášku
1 lyžičku šučenej petržlenovej vňate
5 bielkov
4 lyžice vody
3 šálky strúhanky
¼ šálky oleja alebo masla
Potrebujeme:
Karfiol umyjeme a rozdelíme na ružičky.
Pripravíme si 3 samostatné misky. Do jednej nasypeme múku zmiešanú so soľou a koreninami, do druhej strúhanku a do tretej bielka rozmiešané s vodou.
Plech na pečenie vystelieme papierom a vymastíme trochou oleja. Ružičky karfiolu obalíme najskôr v múke, potom v bielkovej zmesi a nakoniec v strúhanke.
Obalený karfiol preložíme na plech.
Výborný karfiol z rúry – chutí ako vyprážaný
Potrebujeme:
1 stredne veľkú hlávku karfiolu
4 lyžice majonézy
3 lyžice kyslej smtoany
1 lyžičku plnotučnej horčice
1 lyžicu olivového oleja + olej na vymazanie formy
Štipku tymiánu
Čierne mleté korenie a soľ podľa chuti
2-3 lyžice strúhanky
50 g parmezánu
Postup:
Karfiol rozdelíme na menšie ružice a uvaríme vo vriacej vode (tak, aby karfiol ostal pevný a nerozvaril sa).
Medzitým si v miske zmiešame majonézu, kyslú smotanu, horčicu, olej, soľ a korenie.
Karfiol vyberieme z vody a zapekaciu misu vymažeme olejom.
Potom do misy uložíme ružice karfiolu a navrstvíme na ne pripravenú omáčku. Potom posypeme strúhankou, parmezánom, tymianom a vložíme do vyhriatej rúry zapiecť.
Pečieme pri teplote 180-190 stupňov, kým nie je povrch karfiolu zlatistý.
Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Chrumkavý karfiol s cesnakom
Potrebujeme:
1 menší karfiol
2/3 šálky strúhanky
1/3 šálky najemno nastrúhaného syra
½ lyžičky cesnakového prášku
1 lyžičku sladkej papriky
2 vajcia
Soľ a čierne korenie
Rastlinný olej
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky a vložíme do slanej vriacej vody. Varíme 4-5 minút, scedíme a prepláchneme studenou vodou.
V miske zmiešame strúhanku so syrom, cesnakovým práškom, soľou, čiernym korením a paprikou (môžete pridať ďalšie korenie podľa chuti). V druhej miske rozšľaháme vajcia vidličkou.
Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a potrieme olejom. Karfiol obalíme najskôr vo vajíčku a potom v strúhankovo-syrovej zmesi. Karfiol preložíme na plech a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-20 minút, alebo kým karfiol nie je zlatistý.
Podávame s obľúbenou marinádou.
Karfiol zapečený so šunkou a syrom
Potrebujeme:
1 ks karfiol
1 strúčik cesnak
2 lyžice maslo
2 lyžice nasakaná petržlenová vňať
250 g šunka
3 ks vajcia
100 ml mlieka
100 g tavený syr (Karička, veselá krava, …)
100 g gouda syr
korenie
soľ
muškátový oriešok
Postup:
Karfiol si uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, pripravíme si formu na pečenie, ktorú si vymažeme olejom alebo maslom.
Uvarený karfiol si nakrájame na malé kúsky.
Na masle si osmažíme cesnak, pridáme karfiol, nasekanú petržlenovú vňať a dochutíme korením, soľou a muškátovým orieškom.
Takto pripravený karfiol si navrstvíme do zapekacej formy.
Šunku si nakrájame na prúžky, pridáme rozšľahané vajíčka s mliekom a tavený syr – dôkladne spojíme. Pripravenú zmes nalejeme na karfiol, posypeme strúhaným syrom gouda.
Karfiol v medovo-horčicovej omáčke
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu rozdelenú na ružice
6 lyžíc medu
4 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 lyžička sušenej cibule
6 lyžíc vody
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 a 1/2 lyžice sójovej omáčke
1/2 lyžičky pikantnej chilli omáčky alebo chilli korenia
Postup:
Rúru nastavím na 200 stupňov a pripravíme si plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie.
Karfiol rozdelený na ružičky umyjeme a preložíme na plech. Vložíme do rúry a pečieme, kým cesnak nezmäkne (počas pečenia môžeme pokvapkať vodou).
Kým sa cesnak pečie, pripravíme si omáčku. Med, pretlačený cesnak, sušenú cibuľu, sójovú omáčku a chilly zmiešame a preložíme na plameň. Privedieme do varu za stáleho miešania.
Postupne do tejto zmesi pridávame vodu zmiešanú so škrobom a chvíľu povaríme, tak, aby zmes dostatočne zhustla.
Po 20 minútach pečenia preložíme plech do vrchnej časti rúry, vďaka sa karfiol zapečie dozlatista.
Keď je karfiol upečený, zmiešame ho s omáčkou a môžeme podávať. Na tanieri ozdobíme zelenou cibuľkou.
Šťavnaté cesnakovo-syrové tyčinky z karfiolu
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu
½ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku
1/3 šálky strúhaného parmezánu
¾ šálky strúhanej mozzarelly s nižším obsahom tuku na posypanie
1 vajce
1 lyžičku soli
½ lyžičky čierneho mletého korenia
2 stúčiky cesnkau
½ lyžice sekanej petržlenovej vňate
½ lyžice sekanej bazalky
Trochu peržlenovej vňate na posypanie
Postup:
Karfiol rozdelíme na jednotlivé ružice, vložíme do mixéra a rozmixujeme na jemnú drť. Potom rozmixovaný karfiol preložíme do misky a zmiešame s vajíčkom, mozzarellou, parmezánom, korením, bylinkami a pretlačeným cesnakom.
Cesto navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie (malo by byť hrubé približne 1,5 cm). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 210 stupňov približne 12 minút. Potom vyberieme z rúry, posypeme syrom a pečieme, kým sa syr nerozpustí a povrch cesta nieje zlatistý. Necháme vychladnúť, posypeme petržlenom a môžeme podávať.
Karfiolovo-syrové lievance so zelenou cibuľkou
Potrebujeme:
1 hlávku karfiolu
2 vajcia
¾ šálky strúhaného syra
¼ šálky nakrájanej zelenej cibuľky
Soľ a korenie podľa chuti
4 lyžice múky
Postup:
Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme vo vriacej vode domäkka (cca 7 minút). Karfiol scedíme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame nadrobno. Ku karfiolu potom pridáme vajcia, syr, zelenú cibuľku, múku, soľ a korenie. Zmes premiešame a formujeme z nej jednotlivé lievance, ktoré vyprážame na oleji z oboch strán dozlatista.
Podávame s kyslou smotanou.