plny-hrniec_transparent_negativ.png

Stačia vám 2 cukety a máte večeru pre celú rodinu: 21 najlepších receptov, ktoré cez sezónu vyvážite zlatom!

Cuketa je moja obľúbená zelenina – svieža, šťavnatá a navyše, obsahuje len minimum kalórií.

 

 

Jej príprava je jednoduchá a dá sa využiť na množstvo skvelých a chutných receptov.

Prinášam vám moje najobľúbenejšie recepty na prípravu cukety, ktoré si určite nájdu miesto, aj vo vašej kuchyni.

Výborná zbierka receptov z cukety. Skúšali ste niekedy napríklad sladký cuketovo-zázvorový džem, alebo slanú cuketovú tortu?

Toto sú najlepšie recepty tejto sezóny – oplatí sa vyskúšať každý jeden.

Cukeťáky s hermelínom

 

 

Postup:

1 mladá cuketa (cca 250 g)

1 Hermelín

2 nakrájené jarné cibuľky

3 cesnakové strúčiky

3 lyžice ovsených vločiek

2 lyžice hladkej múky

1 vajcie

Strúhanka

Olej na vyprážanie

Voliteľné (nadrobno nasekaný kôpor)

Postup:

Umytú cuketu nastrúhame na hrubo aj so šupkou.

Osolíme, zmiešame s vločkami a necháme 20 minút odležať. Ak bude aj po odležaní v cukete ešte voda, scedíme ju.

Syr nastrúhame na hrubo a spoločne s vajcom, korením, cesnakom, cibuľkou a múkou pridáme k cukete.

Vypracujeme zmes, ktorá je dostatočne tvárna na to, aby sa dali tvoriť karbonátky.

Podľa potreby primiešame strúhanku.

Odoberáme približne rovnaké množstvo zmesi a tvoríme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke.

Smažíme v rozohriatom oleji z oboch strán dozlatista.

Cuketový džem

 

 

Potrebujeme:

1 kg zelená cuketa

330 g cukor kryštálový

2 ks citrón

Zázvor – 4 cm

Postup:

Cukety ošúpeme a nakrájame na kocky.

Zasypeme ich cukrom, zalejme šťavou z 2 väčších citrónov a nechala dusiť.

Cuketu nepodlievame, pretože sama má v sebe veľa vody, takže pustí dostatok štavy.

Keď je cuketka uvarená do mäkka, tesne pred jej vystavením zo sporáka do nej pridáme nakrájaný zázvor.

Zmes som nechala chvíľu chladnúť a rozmixovala som ju v mixéri.

Džem som sterilizovala po dobu 5 minút od začiatku varu. Hotový džem dávkujeme do sterilizovaných pohárov.

Cuketové placky s náplňou

 

Úplne fantastické cuketové placky s náplňou: Recept od tetušky z našej dediny!

 

Potrebujeme:

1 väčšiu cuketu

2 vajcia

1 zemiak

1-2 strúčiky cesnaku

50 g strúhaného syra

Hladkú múku 2-3 alebo lyžice podľa potreby

Soľ, korenie, štipku pálivej papriky

Náplň:

Kyslá smotana

Syr v črievku

Strúčik cesnaku

Strúhaný syr

Zelená cibuľka nasekaná nadrbno

Soľ, korenie podľa chuti

Postup:

Cuketu ošúpeme (ak je mladá nemusíme), nastrúhame a osolíme – necháme pár minút vypotiť a potom zlejeme šťavu.

Pridáme strúhaný zemiak, syr, pretlačený cesnak, vajcia a múku tak, aby nám vznikla konzistencia cesta. (do cesta môžete pridať aj strúhaný zeler alebo mrkvu, nebojte sa experimentovať, tieto placky sa nedajú pokaziť).

Z cesta dávkujeme na panvicu menšie placky, ktoré vyprážame z oboch strán dozlatista.

Z cuketový placiek odstránime servítkou prebytočnú mastnotu.

Na tanier dáme polovicu placiek a natrieme omáčkou zo smotany, syrov (strúhaného aj taveného) cibuľky a cesnaku. Prikryjeme zvyšnými plackami a môžeme podávať. Je to dobrota!

Cuketové placky s kefírom

 

 

Potrebujeme:

Cuketa 450 g

Kefír 300 ml

Vajcia 4 ks

Hladká múka 350 g

Slnečnicový olej 1 polievková lyžička

Petržlen 2 lyžice

soľ

Sóda 0,5 lyžičky

Maslo pre namazanie palaciniek

šunka

syr

Postup:

Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, vytlačíme šťavu.

Pridáme vajce, soľ, kefír, nakrájanú petržlenovú vňať a všetko premiešame.

Postupne pridávame múku, miešame husté cesto.

Pridáme 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, sódu a zamiešame.

Necháme stáť 20 minút. Smažíme na horúcej panvici s rastlinným olejom, placku smažíme z oboch strán až do zlatohnedého odtieňa.

Hotové palacinky natrieme maslom a dochutíme podľa ľubovôle.

Sedliacka cuketová baba

 

 

Potrebujeme:

2 menšie cukety (asi 500-600g)

150 g mäska čo chladnička dala (ja som dala klobásku a šunku)

150 – 200 g údeného syra (alebo pokojne aj obyčajný eidam)

2 väčšie vajcia alebo 3 menšie

4 strúčiky cesnaku

Koreniny podľa chuti, alebo čerstvé bylinky (majoránka, oreáno, rasca…)

1-2 lyžice kyslej smotany – voliteľné

1/2 bal. prášok kypriaci

Soľ a korenie podľa chuti

1 šálka strúhanky

Olej

Postup:

Na veľkom strúhadle si nastrúhame do veľkej misy celú cuketu. Pridáme nastrúhaný syr, smotanu a údeniny nakrájané nadrobno. Pridáme čerstvé nasekané bylinky alebo sušené bylinky podľa chuti. Pridáme aj vajcia, strúhanku (trošku odložíme na vysypanie plechu), pretlačený cesnak, kypriaci prášok, soľ a čierne korenie podľa chuti. Rozmiešame a naložíme do vyššieho plechu, ktorý sme si predtým vymastili olejom a vysypali troškou strúhanky. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote asi 180 stupňov pol hodinu. Ale pre istotu aj kontrolujeme, či je krásne upečená.

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Cuketa zapečená so smotanovou omáčkou

Potrebujeme:

3 ks mladej cukety

50 g masla

100 g sladkej smotany

2 vajcia

1 strúčiky cesnaku

Soľ, čierne korenie a sladkú papriku podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme (nemusíme šúpať) a nakrájame ju na tenké kolieska. Kolieska posypeme soľou a necháme 15 minút vypotiť. Potom odstránime prebytočnú tekutinu.

45a6c0e08c1629a24dd76e69827b81d9_view_l

Zmäknuté maslo zmiešame so smotanou, vajciami a pretlačeným cesnakom.

Dochutíme soľou a korením.

Formu na pečenie vymastíme olejom alebo maslom a vyložíme kolieskami cukety. Cuketu prelejeme omáčkou, posypeme červenou paprikou a podľa chuti ešte môžeme osoliť a okoreniť.

2b38ee639f1a7173e35808809159009e_view_l

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov približne 30 minút.

Cuketové fašírky z rúry

Chutia ako vyprážané a pripravíte ich takmer bez oleja: Fantastické cuketové fašírky so syrom pečené v rúre!

Potrebujeme:

3 mladé cukety

2 vajcia

200 g najemno nastrúhaného syra

200 g syru feta

3 strúčiky cesnaku

Strúhanku

2-3 lyžice hladkej múky

Zväzok kôpru

Soľ, korenie, červenú papriku

Postup:

Cuketu a kôpor umyjeme. Cuketu nastrúhame, osolíme a necháme 15 minút odležať, aby sa uvolnila voda. Tú scedíme a pridáme strúhaný syr a aj rozdrobený syr feta.

Pridáme vajcia, najemno nasekaný kôpor, pretlačený cesnak, soľ, korenie, papriku a múku. Všetko dôkladne premiešame a zo zmesi tvoríme guličky, ktoré obalíme v strúhanke a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Roztlačíme rukou tak, aby vznikol tvar fašírky.

Fašírky pokvapkáme trochou oleja a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov 40 minút. Počas pečenia obrátime.

Zmes môžete aj vypražiť, no rozhodne odporúčam pečenú ľahšiu verziu.

Ľahká cuketová roláda

Zabudnite na vyprážané placky z cukety: Cesto len vylejte na plech, zrolujte a máte super chutnú letnú chuťovku bez zrnka múky!

Potrebujeme:

2 cukety

5 vajec

2 strúčiky cesnaku

50 g parmezánu

Soľ a korenie

Na náplň:

200 g tvarohu, syrokrému, alebo smotanového syra (prípadne obľúbenú nátierku)

100 g šunky nakrájanej na plátky

Poznámka: do cesta môžete pridať ovsené vločky a v tom prípade stačia aj 3 vajcia

Postup:

Cuketu umyjeme, nastrúhame a osolíme – necháme 15 minút vypotiť a zlejeme šťavu. Potom pridáme vajcia, pretlačený cesnak,  syr a vymiešame jednotnú hmotu, ktorú rovnomerne navrstvíme na plech na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 190 stupňov asi 20 minút – alebo, kým cesto nie je zlatisté.

Potom jednoducho necháme vychladnúť, potrieme syrom a uložíme plátky šunky. Zrolujeme a môžeme podávať.

Do cesta môžete pridať obľúbené korenie, zelené bylinky alebo napríklad aj nakrájanú chilli papričku, ak obľubujete pikantné chuťovky.

Cuketovo-syrové guľky

Šťavnaté cuketovo-syrové guľky

Potrebujeme:

Na náplň:

1 cuketu

3 stúčiky cesnaku

Lyžičku soli

Čierne mleté korenie

1 vajce

100 g nastrúhaného tvrdého syra

4 lyžice strúhanky

Na obaľovanie:

3 lyžice hladkej múky

5 lyžíc strúhanky

1 vajce

Postup:

Cuketu ošúpeme a nastrúhame na strúhadle nahrubo. Osolíme a necháme chvíľku odstáť, kým cuketa nepustí šťavu.

Prebytočnú tekutinu odstránime, pridáme syr, strúhanku, cesnak, vajce, korenie a soľ. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame.

Z hmoty vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v klasickom trojobale (hladká múka, vajce, strúhanka).

Vyprážame na oleji, kým guľky nie sú na povrchu zlatisté. Prebytočný olej odstránime pomocou servítky.

Cuketové rolky s kuracím mäsom

Potrebujeme:

Mladú cuketu alebo tekvicu

1 ks kuracích pŕs

2 strúčiky cesnaku

50 strúhaného tvrdého syra

Paprikovú omáčku (nie pikantnú)

Lístky bazalky

Soľ

Čierne mleté korenie

Olivový olej

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm.

Plech vystelieme papierom na pečenie a preložíme naň plátky cukety. Každý plátok pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 180 stupňov piecť cca 5-7 minút. Cuketa bude potom mäkšia, šťavnatejšia a bude sa nám s ňou ľahšie pracovať.

Medzitým nakrájame kuracie mäso na tenké plátky, osolíme, okoreníme a preložíme do misky spolu s prelisovaným cesnakom. Mäso necháme chvíľu marinovať.

Cuketu vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Na každý kúsok cukety uložíme plátok mäsa, strúhaný syr, lístky bazalky a trochu omáčky.

Plátky cukety zrolujeme a upevníme pomocou špajlí. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov 25 minút.

Naša skvelá letná večera je hotová!

Jednohubky z cukety namiesto obložených chlebíkov

V lete zabudnite na obložené chlebíky a jednohubky z pečiva: Zapečené cuketové kolieska so smotanou a syrom sú ľahšie a ešte chutnejšie!

Potrebujeme:

1-2 cukety

150 g strúhaného syra

1-2 strúčiky cesnaku

Kyslú smotanu (môžete zmiešať s majonézou, prípadne použiť len majonézu)

1 väčšiu paradajku

Voliteľné: Šunka, saláma, slaninka….

Postup:

Cuketu umyjeme, nemusíme šúpať a nakrájame na kolieska hrubé asi 1 – 1,5 cm. Cuketové kolieska uložíme na plech vymastený, alebo vystlaný papierom na pečenie. Osolíme a potrieme zmesou smotany, majonézy, syra a pretlačeného cesnaku. Môžeme pridať ľubovolné koreniny a jednoducho natrieme na kolieska cukety. Nakoniec uložíme na vrch koliesko paradajky a môžeme ešte posypať strúhaným syrom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov asi 35-40 minút.

Marinovaná cuketa s kôprom a cesnakom

Toto je najjednoduchší a zároveň úžasne chutný spôsob, ako pripraviť cuketu. Vynikajúco sa hodí ako príloha ku grilovanému mäsku. Stačí vám len 20 minút a vynikajúce letné predjedlo je na svete.

Potrebujeme:

400-500 g cukety

60-70 ml slnečnicového oleja

3 strúčiky cesnaku

2 lyžice octu

1 lyžicu medu

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 zväzok kôpru

Postup:

Cuketu umyjeme osušíme a nakrájame na čo najtenšie plátky (použijeme veľmi ostrý nôž alebo krájač na zeleninu). Plátky cukety osolíme a necháme 10 minút odpočívať, kým cuketa pustí šťavu.

Cesnak pretlačíme a zmiešame s medom, octom, korením a olejom. Dôkladne premiešame. Z cukety odstránime prebytočnú šťavu, pridáme k nej najemno nasekaný kôpor a zalejeme marinádou. Premiešame a vložíme do chladničky.

Necháme marinovať 2 hodiny.

Cuketové kolieska s jogurtovou omáčkou

thumb-840x440

Rýchle, jednoduché a chutné. Vyskúšajte chrumkavé kolieska z cukety s jogurtovo-bylinkovou omáčkou.

Potrebujeme:

600 g cukety

200 g jogurtu

2 lyžice hladkej múky

1 strúčik cesnaku

Zväzok kôpru

1 lyžičku červenej papriky

Soľ podľa chuti

Postup:

Cuketu umyjeme a nakrájame na hrubšie kolieska (1cm). Každý kúsok posypeme soľou a pripravíme si omáčku.

Cesnak aj zelené bylinky nasekáme najemno. Pridáme joguert, červenú papriku, soľ a korenie. Dôkladne premiešame.

Kúsky cukety osušíme papierovou utierkou a obalíme v hladkej múke (do múky môžeme pridať trochu soli a čierneho korenia).

Kolieska culety vyprážime na rastlinnom oleji dozlatista. Prebytočný olej odstránime kuchynskou utierkou.

Na plátky cukety navrstvíme omáčku a môžeme podávať.

Lahodný cuketový koláč s kyslou smotanou

thumb-840x440 (1)

Áno, z cukety môžete pripraviť aj vynikajúce dezerty. Napríklad tento jednoduchý a úžasne lahodný čokoládový koláč.

Potrebujeme:

2 ks cukety

2 vajcia

300 g hladkej múky

100 g kyslej smotany

100 g masla

6-7 lyžíc kakaového prášku

1 šálku kryštálového cukru

1 a ½ lyžičky prášku do pečiva

10 g vanilkového cukru

Postup:

Zmäknuté maslo ušľaháme s cukrom. Do hmoty jedno po druhom vmiešame vajcia za stáleho šľahania. Pridáme smotanu a múku zmiešanú s kakom, práškom do pečiva a vanilkovým cukrom.

Cuketu umyjeme, očistíme a nastrúhame na strúhadle. Necháme približne 15 minút stáť – kým sa zelenina „vypotí“.

Z cukety zlejeme prebytočnú šťavu a vmiešame ju do kakaového cesta. Cesto navrstvíme do vymastenej formy na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 40 minút.

Cuketa zapečená s paradajkami, paprikou a syrom

Rýchly a jednoduchý obed plný zeleniny, smotany a lahodného syra. Ak hľadáte tip na zdravý obed, ktorého prípravu zvládnete ľavou-zadnou, tento recept určite oceníte.

Potrebujeme:

1-2 ks paradajok

200-250 g cukety

1 červenú papriku

2 lyžice kyslej smotany

2-3 lyžice mlieka

1 vajce

40 – 50 g syra

Soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Cuketu očistíme a nakrájame na plátky hrubé cca 0,5 cm. Papriku očistíme, odstránime semienka a nakrájame na plátky. Rovnako nakrájame paradajky. Zapekaciu misu potrieme trochou rastlinného oleja a ukladáme do nej striedavo zeleninu.

Zeleninu posypeme soľou, korením a potrieme kyslou smotanou.

Vajcia rozšľaháme v miske s mliekom, trochou soli a korením.

Na zeleninu navrstvíme strúhaný syr a nakoniec zalejeme vajíčkovou zmesou.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, 30 – 35 minút.

Tento recept aj s fotopostupom nájdete TU.

Jemné cuketové palacinky s chutnou náplňou

Vynikajúce a úžasne lahodné placky, ktoré pripravíte z cukety. Je to skutočne jednoduché a výsledok sa doslova rozplýva na jazyku.

Potrebujeme:

1 cuketu

1 vajce

2/3 šálky hladkej múky

3/4 šálky mlieka

1/2 lyžičku soli

Mleté korenie

Rastlinný olej

Náplň:

2 lyžice majonézy

2 lyžice kyslej smotany

2 strúčiky cesnaku

Zväzok kôpru

Panvicu s priemerom 20 cm

Postup:

Cuketu očistíme a nastrúhame. Necháme chvíľu odstáť a potom zlejeme prebytočnú tekutinu. Pridáme soľ, korenie, mlieko a postupne múku. Vymiešame jednotné cesto.

Z cesta formujeme jednotlivé palacinky, ktoré vyprážame na malom množstve oleja z oboch strán dozlatista.

Keď sú palacinky hotové, pripravíme si náplň. Zmiešame majonézu, smotanu, nasekaný kôpor a pretlačený cesnak. Náplň navrstvíme na palacinky a zrolujeme. Môžeme okamžite podávať.

Cuketová roláda

Vynikajúca slaná dobrota, v ktorej zohráva hlavnú úlohu obľúbená letná zelenina – cuketa. Vyskúšajte z nej pripraviť šťavnatú roládu so šunkou a lahodným syrom. Chutí naozaj výborne! :-)

Potrebujeme:

2 cukety

4 plátky tvrdého syra

4 plátky šunky

1 mozzarellu

1 vajce

2 lyžice hladkej múky

4 lyžice mlieka

Postup:

V miske zmiešame mlieko, múku a vajce. Vidličkou vymiešame hladké cesto, ktoré by malo mať podobnú konzistenciu ako cesto na prípravu palaciniek či lievancov. Cesto osolíme a okoreníme.

Cuketu nakrájame na tenké plátky, ktoré postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame na rastlinnom oleji. Keď sú z oboch strán zlatisté, preložíme ich na papierový servítok a odstránime prebytočný olej.

Na pracovnú dosku rozložíme väčší kúsok alobalu a uložíme naň plátky cukety. Na cuketu uložíme plátky šunky a syra. Na vrch navrstvíme strúhanú mozzarellu . Roládu pomocou alobalu opatrne zrolujeme. Okraje alobalu pevne spojíme a uzavrieme.

Takto pripravenú roládu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Roládu necháme chvíľu vychladnúť a môžeme servírovať!

Cuketa v jogurtovom cestíčku

Vyskúšajte túto vynikajúcu pochúťku z cukety a budte si istí, že jeden kúsok vám nebude stačiť! :-)

Cuketa zapečená s mletým mäsom

Potrebujeme:

Cuketu

1 – 2 vajcia (podľa veľkosti cukety)

100 ml jogurtu

Hladkú múku

Soľ

Sladkú papriku

Cesnak

Olej na vyprážanie

Postup:

Cuketu ošúpeme a nakrájame na plátky necelý centimeter hrubé. Plátky osolíme, okoreníme a potrieme cesnakom.

Pripravíme si cestíčko. Vajcia rozšľaháme s jogurtom a môžeme pridať aj štipku soli. Pridáme múku a metličkou vymiešame hladké cestíčko.

Plátky cukety obaľujeme najskôr v hladkej múke a potom v cestíčku. Vyprážame na oleji z oboch strán, kým povrch plátkov nie je krásne zlatistý.

Podávame s obľúbenou omáčkou.

Potrebujeme:

1 väčšiu cuketu

300 g mletého bravčového mäsa

3-4 paradajky

1 cibuľu nakrájanú nadrobno

2 vajcia

100 g kyslej smotany

100 g strúhaného syra

2 lyžice paradajkového pretlaku

Soľ, mleté čierne korenie

Rastlinný olej

Postup:

Cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame. Posypeme soľou a necháme 15 minút odstáť

Mleté mäso ochutíme soľou a korením. Opražíme na cibuľke a oleji. Niekoľko minút varíme na miernom ohni, potom pridáme pretlak a všetko spolu ešte chvíľu varíme na panvici.

Cuketu scedíme z prebytočnej tšťavy a navrstvíme na dno vymastenej formy. Na cuketu navrstvíme mäsovú plnku. Na mäso uložíme plátky paradajok. Nakoniec zalejeme zmesou rozšľahaných vajec a smotany.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 30 minút. 15 minút pred dopečením posypeme syrom.

Najlepšie recepty na dnes