Syr vám pri vyprážaní nevytečie a ovocie ostane čerstvé 2x dlhšie: 21 kulinárskych trikov, ktoré šetria čas, peniaze a uľahčia prácu v kuchyni!

Ak vás varenie častokrát unavuje, stalo sa rutinou a neprináša vám už potešenie, možno len nepoznáte tie správne kulinárske triky.

Dobrou správou je, že niektoré sa dnes dozviete v našom článku.

Kreatívny prístup ku každodenným povinnostiam spestrí váš život a navráti chuť do varenia.

Pre ľahšie rozotieranie čokoládového krému na povrch torty ho nahrejte fénom, ktorý nastavte na stredný ohrev pri najslabšom stupni fúkania a rozotierajte špachtľou.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Drobné ovocie ostane dlhšie čerstvé, ak ho necháte 5 minút v zmesi vody a octu v pomere 3:1.

Potom ho osušte a položte na tanier.

Muffiny ozdobte profesionálne s minimálnym úsilím pomocou čistej čipkovanej látky.

Muffin prikryte čipkovanou látkou, posypte práškovým cukrom a čipku opatrne odstráňte.

Niekoľko marshmallows v nádobe s hnedým cukrom pomáha udržať ho dlhšie sypký, bez hrudiek.


Príprava rybieho filetu na grile je pomerne náročná úloha, pretože sa zvykne prilepiť ku grilu a láme sa na kúsky.

Ak však vložíte na gril najskôr pár plátkov citróna, ryba nasiakne arómou a ostane celá.

Aby zvyšky koláča nevyschli, jednoducho k nemu pripevnite špáradlami kúsky chleba a ostane mäkký a jemný.

Pripravte sirup z vody a cukru v pomere 2:1, pridajte potravinárske farbivo, tenké plátky hrušiek, varte 10-15 minút a potom sušte asi 2 hodiny v sušičke ovocia.

Získate krásnu farebnú dekoráciu na koláč.

 

Povrch domáceho koláča môžete ozdobiť prakticky akýmkoľvek improvizovaným zdobením, na ktoré môžete použiť napríklad náhrdelník z korálikov, kuchynské kliešte, či vývrtku.

 

 

 

Jedlo bude lepšie kĺzať po povrchu strúhadla, ak ho pred použitím postriekate, alebo potriete olejom.

 

 

 

Pri plnení mraziacich sáčkov, alebo zdobiacich vrecúšok si pomôžte pohárom.

Sáčok, či vrecúško jednoducho natiahnite na pohár a naplňte.

 


11. Pohodlný spôsob, ako podávať melón – nakrájajte ho na malé kocky priamo v šupe a preneste na tanier.

12. Keď pripravujete sladkosti na paličke, môžete mať problém s tým, kam paličky umiestniť, kým stuhne čokoládová poleva.

Riešenie je veľmi jednoduché – použite sitko.



13. Z roztopenej čokolády môžete vytvoriť originálne dekorácie na tortu pomocou bublinkovej fólie.

14. Bez zmrzliny nie je leto! Ale nebojte sa o štíhlu líniu – vložte nanukové paličky do jogurtu a zmrazte ich.


15. Pre dokonalé volské oko pripravte vajíčka takto.

Panvicu si naolejujte, pridajte trochu teplej vody a rozohrejte.

Pridajte vajíčka a zakryte pokrievkou na 45 sekúnd.

Do vody, v ktorej varíte ryžu dajte aj 1 lyžicu octu – ryža ostane biela a sypká.

Štipka soli pridaná pred koncom varenia dodá nápoju jedinečnú arómu a chuť.

 

 

Keď namáčame fazuľu, namáčame vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.

Ak pridáte trochu mlieka do kyslej smotany, v omáčke sa nezrazí.

2 kocky cukru rozpustené v malom množstve octu nahradia biele víno v omáčke.

 

 

Ak vám zvýšila paradajková pasta a chcete ju ochrániť pred plesňou, nasypte na vrch trochu horčicového prášku.

Červenú repu nevarte vo vode, ale pečte v šupke v alobale. Pri takejto úprave je repa najzdravšia.

Do pohárov s nakladanými uhorkami dajte aj pár listov amarantu – uhorky budú lepšiu chuť a ostanú chrumkavé.

Majonézu môžete ľahko nahradiť kyslou smotanou, v ktorej rozmiešate 1 natvrdo uvarené žĺtko a čajovú lyžičku horčice.

Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy. Vložte do tuku 3-4 kolieska.

 

Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou. Mäso zmäkne, bude chutiť lepšie a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.

Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu pri vyprážaní je aj trik pri príprave trojobalu. Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo. Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.

Pred vyprážaním namočte  filé do perlivej minerálky. Ryba sa rozmrazí omnoho rýchlejšie (čas rozmrazovania sa skráti až o polovicu) a bude ešte jemnejšia a chutnejšia. Ja používam na prípravu zapekaných filé aj vyprážaných filé. Minerálku pridávam aj do cestíčka na obaľovanie rezňov, do palaciniek a keď namáčam fazuľu, namáčam vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr. Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.

Syr vám nevytečie – základom je syr, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky. Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie.

Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.

Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.

Ak chcete získať perfektne ušľahaný sneh, bielky musia byť dobre vychladené. V prípade žĺtkov je situácia opačná – vyhovuje im izbová tepltoa.