Už nikdy nebudete váhať, čo si dať ku kávičke: 21 receptov na rýchle dezerty z kyslej smotany, ktoré viete rýchlo pripraviť!

Zbierka najlepších dezertov z kyslej smotany.

Dezerty z kyslej sú veľmi obľúbené a určite si na nich každý z času na čas pochutná. Dnes vám prinášame inšpirácie na najobľúbenejšie smotanové recepty našich fanúšikov. Neváhajte a vyskúšajte niektorý už dnes!

Nepečená maškrta z kyslej smtoany a Salka za 15 minút

Potrebujeme:

Kyslá smotana – 500 g

1 smotana na šľahanie

Kondenzované mlieko (Salko) – 300 g

Želatína – 1 sáčok

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Voda – 150 ml

Dlhé piškóty

Káva – na namáčanie piškót

Dlhé piškóty

na polevu:

200 ml smotany na šľahanie

160 g čokolády

Postup:

Smotanu na šľahanie si vyšľaháme na šľahačku. Kyslú smotanu vyšľaháme s kondenzovaným mliekom a šľahačkou.

Misku, v ktorej kondenzované mlieko neumývajte, neskôr do nej nalejeme kávu.

Želatínu necháme napučať v troche vody a potom zahrievaním na plameni rozpustíme.

Do misky s kondenzovaným mliekom nalejeme 1 šálku kávy (rozpustnej) a ešte dosladíme kondenzovaným mliekom.

Nachystáme si formu na pečenie.

Piškóty krátko namočíme do kávovej zmesi a uložíme namočenou stranou na dno formy.

Rozpustenú želatínu vmiešame do krému a časť navrstvíme na piškóty.

Pokračujeme piškótami máčanými v káve a zvyškom krému. Vrch polejeme čokoládovou polevou (rozpustíme si čokoládu v smotane).

Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Zdravá lahôdka z kyslej smotany

Potrebujeme:

  • 2 väčšie bal. celozrnných sušienok
  • 2 + 2 banány
  • 4 kivi
  • 800 g kyslej smotany (16%)
  • 200 g jemného tvarohu
  • 3 lyžice medu – prípadne podľa chuti
  • 200 g kvalitnejšej čokolády s vyšším obsahom kakaa

Postup:

Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, rozmixovanými banánmi a medom. Na tácku si uložíme vrstvu sušienok (základ 9 sušienok). Natrieme krémom, uložíme natenko nakrájané banány. Opäť vrstva sušienok, krém a nakrájané kivi, opäť sušienky krém a sušienky. Ak máte menej sušienok, tortu môžete urobiť len v troch vrstvách. Zvyšný krém môžeme použiť na boky a na vrch torty. Nakoniec posypeme strúhanou čokoládou a dozdobíme zvyšným ovocím.

Cappuccino smotanová torta

Potrebujeme:

280 g – čokoládové sušienky

Krém:

500 g – jemný tvarohový
250 g – kyslá smotana (s čo najvyšším obsahom tuku)
120 g – práškový cukor
20 g – vanilkový cukor
130 g – maslo
20 g – cappuccina (ja som použila čokoládové), prípadne kakao

Namáčanie:

Uvarená káva

Na vrch:

20 gramov – horká čokoláda s obsahom kakaa 50%
2 gramy – rastlinný olej / 1 lyžička

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny.

Tvaroh vyšľaháme s vanilkovým cukrom.

Pridáme cappuccino, smotanu a vymiešame. Nakoniec zmiešame s maslovou hmotou a vyšľaháme na jednotný krém.

Misu vymastíme trochou oleja a vyložíme fóliou. Na dno navrstvíme časť krému, na krém sušienky máčané v káve alebo cappuccine a takto pokračujeme až kým neminieme všetky prísady. Poslednú vrstvu tvoria sušenky.

Prikryjeme fóliou a dezert necháme v chladničke dobre stuhnúť, potom vyklopíme z formy.

Ozdobíme čokoládovou polevou (čokoláda rozpustená s olejom).

Vyklopená torta z kyslej smotany

Potrebujeme:

1 hotový piškótový plát, alebo sušienky či piškóty (upečte napríklad podľa tohto receptu alebo ak máte málo času, použite kupovaný)

400 g ovocia (jahody, mandarínky, kivi, hrozno, jablká, banány atď.)

700 g smotany kyslej 20% (hustá)

300 g práškového cukru

30 g želatíny

1/2 pohára vody

vanilkový cukor

Postup:

1. Ovocie nakrájajte na kúsky.

2. Krém si pripravíte tak, že rozpustíte želatinu vo vode a necháte napučať. Smotanu dobre vymixujte mixérom a postupne do nej pridajte cukor a vanilkový cukor. Všetko miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

3. Napučanú želatínu rozpustite na miernom ohni, ale dávajte pozor, aby ste ju nevarili. Nechajte vychladnúť a potom opatrne postupne pridajte do smotany za pomoci mixéra.

4. Korpus si nakrájajte na menšie kúsky.

5. Teraz zostavte tortu. Formu si vysteľte potravinárskou fóliou a na dno naukladajte v pekných tvaroch ovocie. Dajte si záležať, pretože keď sa koláč otočí, táto vrstva bude hore ;)

6. Na to naukladajte kúsky korpusu.

7. Všetky medzery vyplňte ovocím a striedajte ovocie a korpus.

8. Na to nalejte krém, dobre ho rozotrite tak, aby sa dostal do všetkých medzier.


9. Tortu zakryte potravinárskou fóliou a chlaďte 2 – 3 hodiny, aby stuhla.

10. Stuhnutú tortu prevráťte na tanier a odstráňte potravinársku fóliu. Ak chcete, môžete ozdobiť na vrchu ďalšími jedlými dekoračnými kúskami. Dobrú chuť!

Snehová búrka

Keď čakáme návštevu, nepečiem torty ani koláče, každý pýta len toto: Snehová búrka – dezert lepší ako zmrzlina!

Potrebujeme:

1 kus smotana na šľahanie

2 kusy kyslá pochúťková smotana

1 kus vanilkový cukor

2 polievkové lyžice práškového cukru

1 kus čokoláda

500 gramov malín alebo jahôd (ja používam mrazené)

Trochu piškót

Bielu čokoládu na ozdobu

Postup:

Šľahačku s cukrom vyšľaháme mixérom, pridáme vanilkový cukor, kyslé smotany a vymiešame. 1/4 hmoty rozmiešame s roztopenou čokoládou a drvenými sušienkami. Na dno pohárov navrstvíme čoko vrstvu, na ňu navrstvíme biely krém a na vrch rozmixované mrazené ovocie (ak je príliš kyselkavé, pridáme k nemu cukor alebo med). Vrch ozdobíme hoblinkami bielej čokolády. Môžeme ešte nechať schladiť, ale je to skvelé hneď. Kyslú smotanu môžeme nahradiť jemným tvarohom alebo mascarpone, čokoládu kakaom.

Neodolateľný smotanový dezert s ovocím

Vynikajúci letný dezert, ktorý spája svieže ovocie a lahodný smotanový krém. Táto pochúťka si vás jednoducho získa.

Potrebujeme:

200 g sušienok alebo piškót nalámaných na menšie kusy

1 bal. smotanového alebo vanilkového jogurtu

400 ml mlieka

2 lyžice hnedého cukru (alebo podľa chuti)

200 g kyslej smotany

150 g čerstvých čučoriedok

150 g čerstvých jahôd

(prípadne iné ovocie podľa chuti)

200 ml smotany na šľahanie

Postup:

Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding a necháme vychladnúť (počas chladnutia semtam premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža).

Do vychladnutého pudingu vmiešame kyslú smotanu – vymiešame hladký krém.

Ovocie umyjeme, jahody môžeme prekrojiť na polovice alebo na štvrtinky. Do pohárov vrstvíme nalámané sušienky, ovocie, krém a opakujeme, kým nenaplníme celý pohár. Poháre vložíme do chaldničky vychladiť.

Podávame ozdobené šľahačkou.

Poznámka: dezert chutí vynikajúco aj s banánovým, karamelovým alebo kokosovým krémom. Vyskúšajte rôzne varianty.

Luxusná torta z kyslej smotany – bez pečenia, za 20 minút

Potrebujeme:

základ:

300 g vanilkových sušienok rozdrvených
50 – 70 gramov cukru
2 lyžice kakaa
150 ml mlieka
100 – 150 gramov masla

krém:

600 g kyslej smotany
50 g cukru
1 bal.vanilkového cukru
80 g čokolády
80 gramov vlašských orechov
80 gramov rozdrvených sušienok alebo piškót
15 gramov želatíny + 50 ml vody

Postup:

Kakao, cukor a mlieko rozpustíme na plameni. Nalejeme k sušienkam a pridáme zmäknuté maslo. Vymiešame jednotnú masu, ktorú navrstvíme do formy vyloženej papierom. Vložíme do chladničky.

Na  krém si želatínu necháme napučať v troche studenej vody. Smotanu vymiešame s cukrom. Čokoládu, orechy aj sušienky nasekáme na drobno. Želatínu rozpustíme v mikrovlne, alebo vo vodnom kúpeli a vmiešame do smotanovej zmesi. Vmiešame čokoládu, sušienky aj orechy. Premiešame a krém navrstvíme na kakaový základ. Uhladíme, vrch ozdobíme kakaom a dáme vychladiť.

Rýchly jahodový cheesecake v pohári

Fotopostup: Rýchly jahodový cheesecake v pohári

Famózny nepečený dezert z čerstvého tvarohu a šťavnatých jahôd. V letných horúčavách vás príjemne osvieži a čo je najlepšie – jeho príprava vám zaberie len niekoľko minút.

Potrebujeme:

500 g čerstvých jahôd

100 g maslových sušienok

2 polievkové lyžice (cca 28 gramov) rozpusteného masla

360 g tvarohu

1/2 šálky (125 ml) kyslej smotany

100 g cukru

1 šálka (250 ml) smotany na šľahanie

Listy čerstvej mäty na ozdobu

Postup:

Sušienky nalámeme na menšie kúsky, vložíme do mixéra a rozmixujeme (prípadne môžeme použiť plastové vrecko a sušienky rozdrviť dreveným valčekom). Sušienkovú drť zmiešame s lyžicou cukru a 2 lyžicami rozpusteného masla.

Tvaroh zmiešame so zvyšným cukrom a kyslou smotanou. V inej miske si vyšľaháme šľahačku a keď je správne tuhá, opatrne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.

Pripravíme si čisté dezertné poháre. Vrstvíme sušienkovú zmes, krém a jahody. Dezert vložíme do na chvíľu do chladničky.

Pred podávaním ozdobíme lístkami čerstvej mäty.

Rýchly smotanovo-jablkový koláč

Rýchly jablkovo-smotanový koláč

Hľadáte dezert, ktorý nevyžaduje zdĺhavú prípravu? Ste na správnom mieste, tento skvelý koláčik pripravíte za niekoľko minút. Doprajte si skvelý dezert ku kávičke s ktorým bude aj uponáhľaný pondelok o niečo krajší!.

Potrebujeme:

300 g kyslej smotamy

250 g hladkej múky

3 vajcia

200 g cukru

2 jablká

100 g hrozienok

50 g zmäknutého masla

1 lyžičku prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

Múku a maslo na vymastenie a vysypanie formy

Posýpka:

20 g masla

3-4 lyžice múky

3 lyžice cukru

Postup:

Vajíčka vyšľaháme s cukrom a postupne za stáleho šľahania pridáme kyslú smotanu, maslo, vanilkový cukor, múku a prášok do pečiva. Dôkladne premiešame.

Jablká umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Hrozienka namočíme na krátko do vody, scedíme a necháme uschnúť.

Formu na pečenie vymastíme maslom a vysypeme múkou. Do formy nalejeme polovicu cesta. Na cesto uložíme jablká a hrozienka. Zalejeme druhou polovicou cesta.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 20 minút.

Medzitým si pripravíme posýpku. Maslo zmiešame v miske s múkou a cukrom a vypracujeme posýpku. Tortu po 20 minútach pečenia vyberieme, posypeme zmesou a pečieme ďalších 20 minút.

Celý recept aj s fotopostupom nájdete TU.

15-minútový banánový dezert

Rýchlejší dezert by ste len ťažko hľadali. Vyskúšajte skvelý banánový dezert s lahodným krémom a čokoládovou polevou.

Potrebujeme:

300 g maslových sušienok

3 bal. vanilkového pudingu

8-9 lyžíc kryštálového cukru

1 liter mlieka

200 g masla

1 lyžičku vanilkovej arómy (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

4 lyžice kyslej smotany

5 zrelých banánov

200 ml smotany na šľahanie 33%

Na vrch:

Čokoládová poleva, čerstvé ovocie,sušienková drť

Postup:

Formu na pečenie vymastíme maslom a sušienky nalámeme na menšie kúsky. Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme hustý puding. Puding necháme chvíľu vychladnúť a kým je ešte teplý, vmiešame doň maslo, vanilkovú arómu a kyslú smotanu.

Zo smotany ušľaháme šľahačku a tiež ju vmiešame do vanilkového krému.

½ krému navrstvíme do formy a uložíme naň kolieska banánov. Potom navrstvíme aj druhú polovicu krému a uhladíme. Na vrch navrstvíme čokoládovú polevu z masla a horkej čokolády. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Druhý tip na prípravu je vyložiť formu maslovými sušienkami a zvyšné sušienky nalámať a vmiešať do krému. Namiesto polevy môžeme ozdobiť čerstvým ovocím, čokoládovou polevou, šľahačkou a sušienkovou drťou.

Najrýchlejšie Tiramisu pripravené za 5 minút

Najrýchlejšie Tiramisu: Pripravené za 5 minút!

Tiež neviete odolať chutnému talianskemu dezertu  s lahodou vôňou kávy? Pripravte si tento skvelý dezert v najrýchlejšom recepte, aký poznáme. Tiramisu poháre sú pripravené len za 5 minút.

Potrebujeme (na 3 poháre):

200 g akýchkoľvek sladkých sušienok alebo piškót

200 g nízkotučného tvarohu

100 g kyslej smotany

50 g práškového cukru

Vychladnutú kávu (pripravenú z 1 lyžičky kávy)

Pár kvapiek vanilkovej esencie (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

Kakao na posypanie

Postup:

Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, cukrom a vanilkou. Sušienky namočíme do vychladnutej kávy a striedavo vrstvíme s krémom do dezertných pohárov. Nakoniec posypeme kakaom a vložíme do chladničky vychladnúť.

Poznámka: Podľa chuti môžete pridať nalámané kúsky čokolády, sušienky pokvapkať trochou rumu, alebo pridať do krému aj kúsky ovocia.

Obrátený banánový koláč s karamelom

Banány a karamel jednoducho idú dohromady. Tento skvelý dezert je vynikajúci a tri vrstvy, z ktorých pozostáva – karamel, banány, cesto sa skvele dopĺňajú a vytvárajú perfektný celok chuti.

Potrebujeme:

Cesto:

1 a ½ šálky hladkej múky

100 g zmäknutého masla

1 vajce

2 lyžice hnedého cukru

125 g kyslej smotany

1 lyžičku prášku do pečiva

Štipku soli

Na karamel:

100 g hnedého cukru

50 g masla

4 zrelé banány

Postup:

Z ingrediencií na cesto vypracujeme hladké a homogénne cesto. Cesto zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky.

Medzitým pripravíme karamel. Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cukor. Za stáleho miešania varíme cca 5 minút – mali by sme získať zlatohnedý karamel. Karamel rýchlo prelejeme do pripravenej podlhovastej formy na pečenie, pretože začne rýchlo tuhnúť.

Na karamel  uložíme kúsky banánov a nakoniec navrstvíme cesto, pričom okraje jemne zatlačíme smerom do vnútra.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 200 stupňov 35 minút. Formu vyberieme a rýchlym pohybom ihneď obrátime.

Smotanovo-pudingové vlny

Potrebujeme:

Na cesto:

5 vajec

50 g kryštálového cukru

100 ml oleja

100 ml horúcej vody

250 g polohrubej múky

1/2 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

2 lyžice kakaa

Pudingová vrstva:

2 bal. čokoládového pudingu

5 lyžíc kryštálového cukru

1 l mlieka

Smotanová vrstva:

4 bal. kyslej smtoany

5 lyžíc kr. cukru

4 bal. vanilkového cukru

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky ušľaháme s oboma cukrami na tuhý sneh, do ktorého postupne všľaháme žĺtky. Do hmoty postupne vmiešame aj ostatné ingrediencie – najskôr olej, vodu a postupne aj múku a prášok do pečiva. Výsledkom by malo byť ľahké vzdušné cesto.

Cesto rozdelíme na polovicu a do jednej vmiešame kakao. Formu na pečenie s rozmermi 25×35 cm vymastíme a vysypeme múkou. Na plech navrstvíme bledé cesto.

Z pudingových práškov, cukru a mlieka uvaríme hustý čokoládový puding a vytvorime z neho „fľaky“ na bledom ceste. Na puding potom navrstvíme aj kakaové cesto (viď obrázok).ň

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 stupňov, kým sa cesto nezačne odliepať od krajov.

Zo smotany a oboch druhov cukru pripravíme smotanový krém, ktorý navrstvíme na ešte horúce cesto. Necháme vychladnúť a potom vložíme do chladničky – na niekoľko hodín, ideálne na celú noc

Nadýchaná smotanová bublanina s marhuľami

Bublanina je jeden z najobľúbenejších letných koláčikov, ktorý môžeme pripraviť z akéhokoľvek druhu ovocia, ktoré práve dozrieva v záhrade. Mojím favoritom je bublanina z marhúľ a smotanového cesta podľa receptu mojej babičky. Chutí úžasne! :-)

Potrebujeme:

4 vajcia

350 g hladkej múky

350 g kyslej smotany

90 g kryštálového cukru

1 lyžičku sladidla stévie (prípadne iného sladidla, alternatívou môže byť vanilkový cukor – 2 bal.)

1 bal. prášku do pečiva

2 dl oleja

700 g marhúľ

Práškový cukor na posypanie

Postup:

Vajcia ušľaháme s cukrom a stéviou. Pridáme smotanu, múku spolu s práškom do pečiva a olej. Vymiešame jednotné cesto.

Cesto navrstvíme do vymasteného a múkou vysypaného plechu. Na cesto uložíme kúsky marhúľ.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 30 minút.

Nepečený smotanový dezert s banánmi

Dezert s rýchlou prípravou a skvelou chuťou. Vynikajúca dobrota, ktorý vás príjemne naladí na pohodovú víkendovú nôtu. :-)

Potrebujeme:

2 bal. smotanového pudingu (alebo vanilkového)

750 ml mlieka

4 lyžice hnedého cukru

200 ml pochúťkovej kylslej smotany

Detské piškóty

3-4 zrelé banány

Postup:

Z mlieka, cukru a pudingových práškov uvaríme puding

Necháme vychladnúť, pričom občas premiešame, aby sa na povrchu nevytvorila koža

Dno formy vyložíme detskými piškótami (môžeme poprskať trochou mlieka). Na piškóty uložíme plátky banánov.

Keď puding vychladne, vmiešame doň kyslú smotanu a podľa chuti môžeme dosladiť cukrom či medom.

Krém navrstvíme na banány a na vrch uložíme opäť detské piškóty (nie príliš nahusto).

Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme servírovať.

Smotanová pochúťka s ovocím

Na tento skvelý dezert nepotrebujete žiadne cesto a dokonca ani piškóty. Vyčarujete ho zo smotany, ovocia a želatíny. Vynikajúca voľba pre každého, kto si rád dopraje sladkú dobrotu pripravenú takmer bez námahy.

Potrebujeme:

5 lyžičiek práškovej želatíny

½ litra prevarenej studenej vody

1 liter kyslej smotany

½ šálky práškového cukru

1 – 2  šálky bobuľovitého ovocia podľa chuti (čím viac druhov ovocia použijete, tým chutnejší bude výsledok)

Postup:

Želatínu nasypeme do vody a necháme  cca 40 minút napučať.

Medzitým v miske zmiešame smotanu s cukrom.

Keď želatína napučí, preložíme ju na plameň a za stáleho miešania necháme celkom rozpustiť. Želatínu nevaríme! Potom zložíme z plameňa, necháme vychladnúť a opatrne vmiešame do smotanovej hmoty. Vymiešame dohladka. Nakoniec do hmoty vmiešame ovocie tak, aby bolo v hmote približne rovnako rozložené.

Nakoniec hmotu preložíme do silikónovej formy a na 3-4 hodiny vložíme do chladničky.

Dezert podávame nakrájaný na plátky.

Nepečená smotanová torta s ovocím

Krém, ovocie a maslové sušienky. To základ pre túto vynikajúcu tortu, ktorú pripravíte skutočne rýchlo a bez väčšej námahy. Stačí len zmiešať všetky ingrediencie v mise, zaliať smotanovým krémom a potom vyklopiť. Sladká pochúťka je je na svete! :-)

Potrebujeme:

500 g kyslej smotany

¾ – 1 šálku práškového cukru

3 lyžice želatíny v prášku

50 g jahôd

50 g hrozna

50 g kivi

50 g pomarančov

50 g banánov

(prípadne iné ovocie podľa chuti)

Vodu na napučanie želatíny

Ďalej budeme potrebovať:

Šalátovú misu

Potravinársku fóliu

Postup:

Ovocie umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Želatínu necháme napučať vo vode a potom rozpustíme zahrievaním na plameni (nevaríme). Necháme chvíľu vychladnúť.

Smotanu zmiešame s cukrom a sušienky nalámeme na menšie kúsky – prípadne popučímekuchynským valčekom. Vychladnutú želatínu postupne vmiešame do smotany a dôkladne premiešame.

Šalátové misu vystelieme fóliou a vložíme do nej ovocie a kúsky sušienok. Nakoniec navrstvíme smotanový krém a misou trochu zatrasieme, aby sa krém dostal až na dno. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín. Potom vyberieme, vyklopíme na rovný povrch a môžeme podávať.

Bleskový smotanovo-banánový dezert

Skvelé ingrediencie, rýchla príprava a vynikajúca chuť. Navyše, ak namiesto klasického cukru použijete med alebo stéviu, získate zdravý dezert, ktorý vás nabije energiou na celý zvyšok dňa.

Potrebujeme:

500 g kyslej smotany

3 lyžice medu – alebo podľa chuti (príp. môžeme použiť 100 g práškového cukru)

2 zrelé banány

30 g kvalitnej čokolády

15 g želatíny v prášku

100 ml mlieka

½ lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

Dezertné poháre

Postup:

Želatínu necháme napučať v studenom mliekom. Potom preložíme na plameň a zahrievaním rozpustíme (nevaríme). Želatínu necháme vychladnúť.

Medzitým v miske zmiešame smotanu s medom a vanilkovým extraktom.

Do smotanového krému postupne vmiešame vychladnutú želatínu a všetko spolu vyšľaháme na hladkú hmotu.

Banány nakrájame na menšie kúsky a vložíme na dno dezertných pohárov. Na banány navrstvíme krém. Poháre vložíme do chladničky, aby krém dostatočne stuhol.

Podávame posypané strúhanou čokoládou.

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Fitness dezert: Tvarohovo-smotanové poháre s ovocím

Rýchly a jednoduchý dezert, ktorý sa u nás doma teší veľkej obľube. Je plný zdravého tvarohu, ovocia, lahodnej smotany a neobsahuje žiaden cukor. Pripravte si ho aj vy!

Potrebujeme:

300 g jemného tvarohu

150 g kyslej smotany

2 lyžice medu

1 lyžicu želatíny v prášku

100 ml mieka

Ovocie podľa chuti:

1 ks banánu

1 ks kivi

Broskyňa, mandarinka, pomaranč

Postup:

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a medom. Ovocie olúpeme a nakrájame na kolieska – pomaranč, broskyňu a mandarínku –  na mesiačiky.

Želatínu nasypeme do 100 ml mlieka a necháme napučať. Potom preložíme na ohneň a zahrievame, kým sa nerozpustí – nevaríme!

Želatínu necháme vychladnúť a potom ju vmiešame do tvaroho-smotanovej zmesi.

Pripravíme si dezertné poháre, do ktorých postupne vrstvíme krém a ovocie. Vrch môžeme ozdobiť drtenými orieškami, čokoládou alebo karamelom.

Dezert uložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky.

Orechovo-smotanová roláda bez múky

Vynikajúci dezert s rýchlou a jednoduchou prípravou. Navyše, vláčne cesto neobsahuje žiadnu múku.

Potrebujeme:

4 vajcia

4 lyžice kryštálového cukru

1 bal. vanilkového cukru

50 g mletých vlašských orechov

200 g kyslej smotany

Práškový cukor alebo med – podľa chuti

Postup:

Vajcia rozdelíme na bielky a žĺtky. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh do ktorého postupne vmiešame kryštálový a vanilkový cukor. V miske rozmiešame vidličkou žĺtky a opatrne vmiešame do snehu. Rovnako vmiešame aj mleté orechy.

Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na papier rovnomerne navrstvíme cesto a uhladíme tak, aby sme získali tenkú rovnomernú vrstvu.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov 12-15 minút.

Po upečení hneď odstránime papier. Môže sa stať, že papier sa bude veľmi lepiť a preto si môžeme pomôcť vlhkou utierkou, ktorou prikryjeme papier a o pár minút by sa mal jednoducho odlepiť od cesta.

Kyslú smotanu zmiešame s práškovým cukrom alebo medom a rovnomerne navrstvíme na cesto. Cesto opatrene zrolujeme a vložíme do chladničky stuhnúť.

Roládu môžeme posypať práškovým cukrom alebo čokoládovými hoblinkami.

Smotanová pena s ovocím

Smotanová pena s banánmi

Veľmi chutný dezert bez pečenia a zdĺhavej prípravy. Hodí sa na slávnostný stôl a rovnako aj na bežné popoludnie.

Postup:

500 g kyslej smotany

100 g práškového cukru

2 banány

2 bal. želatíny v prášku

Postup:

Do smotany (izbovej teploty) pridáme cukor a dobre premiešame. Želatínu pripravíme podľa návodu na obale, necháme vychladnúť a postupne všľaháme do smotany.

Banány nakrájame na kolieska alebo kocky a striedavo vrstvíme so smotanovým krémom do dezertných pohárov (môžeme použiť aj iné ovocie podľa chuti).

Môžeme ozdobiť kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Vložíme do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.