21 absolútne neoceniteľných kuchynských trikov, o ktorých vie iba málo ľudí!

Perfektné triky, ktoré sa v kuchyni budú hodiť!

Perfektne napufkané rezne – žiaden problém!

Vymeňte hladkú múku za polohrubú a do rozšľahaných vajec kvapnite aj trochu piva. odporúča sa tiež obaliť 2x vo vajíčkovo pivnej zmesi a strúhanke.

Syr vám nevytečie

 

Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky. Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie. Vyprážajte VŽDY až vtedy,  keď je olej dobre rozpálený. Syr smažte asi 1 minútu z každej strany a následne osušte papierovým obrúskom.

Žiadna rozvarená ryža

Aby sa ryža nerozvarila, do vriacej vody pridáme lyžicu citrónovej šťavy, alebo niekoľko lyžičiek studeného mlieka.

Palacinky nadýchané a ešte chutnejšie

Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.

Chýbajú vám vajcia a chcete upiecť koláč? Týmto ich nahradíte!

Univerzálnou náhradou vajec je číra želatína, 1 sáčok nahradí až 3 vajcia v ktoromkoľvek recepte.

Čo s presolenou polievkou?

Občas sa nám stane, že do polievky pridáme viac soli ako sme chceli. Ak si mýlite, že polievka je nadobro stratená máme pre vás jednoduché riešene. Vhoďte do polievky niekoľko kúskov nakrájaných zemiakov a keď začnú mäknúť (asi po 10 minútach) z polievky ich jednoducho vyberte. Zemiaky stiahnu prebytočnú soľ a môžete ich ešte skvele využiť – napríklad na prípravu studeného zemiakového šalátu.

Kuracia pečienka nestvrdne

Ak sa vám pri príprave pečienky stáva, že po uvarení býva tvrdá, dávajte si pozor na solenie. Všetky druhy pečienok sa solia až ku koncu prípravy. Najlepší a najchutnejší výsledok tiež dosiahnete, ak ich na noc namočíte do mlieka.

Tip na vyprážanie bez zápachu

Aby ste nemuseli vetrať zápach po vyprážaní ešte po príprave mastných pochúťok, pridajte do oleja niekoľko plátkov mrkvy. Zabráni rýchlemu prepaľovaniu tuku a teda aj nepríjemnému zápachu.

Namočte fazuľu do mineráky

Namiesto obyčajnej vody skúste nabudúce na namáčanie fazule použiť minerálnu vodu. Možno vám to znie zvláštne, no tento trik funguje skutočne skvele. Vďaka obsahu solí a minerálov fazuľa rýchlejšie zmäkne a doba jej varenia sa výrazne skráti. Vyskúšajte tento trik a sami uvidíte, že fazuľa, ktorú ste predtým nevedeli dovariť, bude teraz pripravená neporovnateľne skôr.

Ako uchovávať bylinky čerstvé

Ako rýchlo odstrániť semienka a dužinu zo zeleniny?

Ak vyberáte semienka tekvice alebo cukety, použite lyžicu na zmrzlinu. Jeho ostrý okraj ľahko odstráni semienka z dužiny. Táto lyžica je tiež výborná na vytváranie jemných pásikov zo zeleniny.

Ako odstrániť prebytočný tuk z uvarených potravín

Ak je omáčka, alebo polievka príliš mastná, tuk ľahko odstránite pomocou utierky a kocky ľadu. Vložte kocky do utierky a prechádzajt po povrchu mstného jedla. Ľad priťahujemastnotu ako magnet.

Používajte potravinársku fóliu ako profesionálni kuchári

Máte vždy problém oddeliť kus prilepenej fólie, neviete nájsť začiatok, alebo sa vám fólia zamotala priamo na rolke? Profi kuchári práve z tohto dôvodu skladujú fóliu vždy v chladiacom boxe (vhladničke). So studenou fóliou sa oveľa lepšie pracuje, je menej lepkavá a nemusíte sa báť, že nenájdete začiatok.

Citrusové plody ľahko ošúpete

Máte príliš veľa pomaranča a citrónov a šupka je prilepená k plodu tak, že si na nej akurát tak poškodíte manikúru? Vložte plody do mikrovlnej rúry na 20 sekúnd a šúpanie pôjde jedna radosť.

Rýchlo ošúpané vajcia

Vložte ocot alebo sódu do vody, v ktorej varíte vajíčka. Prenikajú cez plášť vajec a uľahčujú ich šúpanie. Zároveň spôsobia, že vajce vám počas varenia nepraskne a nevytečie, na chuti to však žiadno nepocítite.

Ako získať viac šťavy z citrusov?

Ak chcete získať aj poslednú kvapku šťavy, najprv vložte citróny a pomaranče do chladničky a potom do mikrovlnnej rúry na 15 až 20 sekúnd (môžete použiť aj obyčajnú rúru, ale bude to trvať dlhšie).

Ako nastrúhať mäkký syr na krásne hoblinky ako z kuchárskej súťaže?

Pred začatím strúhania umiestnite syr na pol hodiny do mrazničky. Syr stvrdne a bude sa krásne dať nastrúhať.

Ako nakrájať cibuľu bez slz

V tomto prípade vám mraznička môže skvele tiež pomôcť. Cibuľu položte pol hodinu predtým, než ju chcete nakrájať do mrazničky. Majte však na pamäti, že tento trik funguje len vtedy, ak chcete cibuľu tepelne upravovať. Ak ju použijete na šalát, cibuľa už nebude taká chrumkavá.

Ako nakrájať celé kurča

Pri pečení kurčaťa, alebo inej hydiny, pri porciovaní položte vždy na hruď. Keďže väčšina hmoty je v prsníkoch. Krájanie pôjde omnoho jednoduchšie.

Papier na pečenie na muffiny

Ak nemáte špeciálnu formu na muffiny, použite miesto nej papier na pečenie. .

Ako ohriať kysnuté cesto

Keď ohrievate pizzu alebo iné cesto v mikrovlnnej rúre, dajte do nej aj pohár vody. Para zabráni vysušeniu cesta a pizza bude opäť vláčna a výborná.

Ako pripraviť perfektné vajcia

Rozbite vajcia do panvice a nalejte do nej vodu namiesto oleja. Potom pečte ako zvyčajne. Takže dostanete dokonalé smažené vajce s perfektne tekutým žĺtkom.

Ak zmrazíte byliny v držiakoch na kocky ľadu, ponechajú si obsah vitamínov. Zmrazte ich vo vode alebo olivovom oleji.

Ako udržať vaše orechy v škrupine čerstvé?

Zmrazte orechy v šupke, aby ste udržali obsah živín, chuť a arómu. Umiestnite do uzavretej plastovej nádoby alebo vrecka a vložte ju do mrazničky. Orechy bez škrupinky by takýmto postupom mohli zhorknúť.

 

Dnes najobľúbenejšie