Táto metóda skladovania hrozna od záhradkára z youtube je veľmi jednoduchá a využívali ju už naši prarodičia.
Hrozno ostane krásne, ako čerstvo odtrhnuté až do Vianoc!
Postup:
Na takéto uskladnenie vyberajte vždy len najlepšie, zdravé a dozreté strapce hrozna.
Dozreté hrozno si odstrihneme ostrými záhradnými nožnicami.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Následne zo strapcov odtrhneme poškodené guľôčky hrozna.
Je dôležité, aby na strapci ostali len zdravé hrozná.
Teraz na koniec strapca uviažeme špagát.
Takto uväzujeme vždy dva strapce hrozna na jeden špagát.
Teraz ideme strapce zavesiť.
Špagáty s hroznom potom prevesíme napríklad cez tenkú drevenú lištu tak, aby sa hrozno navzájom nedotýkalo.
Následne ho umiestnime do chladnej tmavej miestnosti.
Najlepšie je umiestniť ho do komory, v ktorej skladujete aj zaváraniny.
Výsledok?
Hrozno je ako čerstvé celé týždne, môžete si na ňom dokonca pochutnať pri štedrovečernom stole.
Mrazené hrozno bez jadierok
Mraziť môžeme celé strapce hrozna, Umyté ich necháme odtiecť, dáme do mikroténového vrecka a zmrazíme.
Čas skladovania je však krátky – 2 týždne. Ak chceme takéto hrozno skladovať dlhšie (12 mesiacov), zmrazujeme ho v sirupe.
Skladovanie v sirupe:
Zdravé bobule umyjeme.
Rozrežeme ostrým nožom na dve časti, ak treba vyberieme zrniečka, plníme do vhodných nádob.
Zalejem sirupom (na 1 liter vody 300 g cukru).
Ovocie ponorené v sirupe zakryjeme celofánom, nádobu dobre uzatvoríme a zmrazíme.
Takto zmrazené ovocie môžeme použiť na prípravu múčnikov, alebo ako kompót.
Pred použitím necháme pri izbovej teplote voľne rozmraziť.
Veľa šťastia!