Vyskúšajte tento voňavý, lahodný a extrémne chutný jablkový koláč s kefírom a čokoládovou polevou podľa receptu z youtube. Budete sa zalizovať až za ušami!
Potrebujeme:
Na cesto:
200 g kefíru
200 g masla
500 g hladkej múky
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
3 žĺtky
vanilín
štipku soli
1/2 ČL sódy bikarbóny
Na plnku:
900 g jabĺk
100 g hrozienok
100 g orechov
100 g kryštálového cukru
1 ČL škorice
kôru z 1 citróna
Na polevu:
4 PL kakaa
4 PL kryštálového cukru
100 ml mlieka
30 g masla
Postup:
Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a zmiešame s preosiatou múkou.
Miešame rukou, kým sa zložky nespoja a nevytvorí sa mrvenička.
Do samostatnej misy si nalejeme kefír izbovej teploty, pridáme sódu bikarbónu, vanilín s cukrom podľa chuti a spolu so žĺtkami vypracujeme na kompaktnú hmotu.
Potom kefírovú hmotu nalejeme k mrveničke a vypracujeme hladké cesto.
To zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme ho do chladničky na 40 minút.
Teraz si očistíme jablká a nastrúhame ich na hrubom strúhadle.
Pridáme škoricu, citrónovú šťavu, aj kôru, hrozienka a orechy podľa chuti.
Nakoniec ešte primiešame do plnky cukor.
Cesto vyberieme z chladničky, rozdelíme ho na 3 časti a každú vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu.
Pomocou papiera na pečenie sa nám bude cesto ľahko prenášať na plech.
Cesto položíme na plech tak, aby bol papier na pečenie navrchu a potom ho dáme dolu.
Cesto po okrajoch pritlačíme a navrstvíme časť plnky.
Takto navrstvíme aj ďalší plát cesta s druhou častou plnky a navrchu priklopíme tretím plátom cesta.
Okraje špachtľou zatlačíme.
Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 °C dozlatista asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme polevu tak, že zmiešame v hrnci všetky suroviny na polevu okrem masla a varíme na miernom ohni do zhustnutia.
Nakoniec primiešame maslo a necháme vychladnúť. Potom polejeme celý vrch koláč a necháme stuhnúť.
Hotovo, môžeme nakrájať a podávame.
Dobrú chuť!
Video návod: