Spracujte si tekvicu podľa týchto troch skvelých receptov z youtube a môžete si ju vychutnávať v sladkom multivatamíne, pripraviť si tekvicovú kožu alebo univerzálne pyré.
Skvelé zásoby na celú zimu!
Multivitamín s mrkvou a hruškami
Potrebujeme:
2 kg ošúpanej tekvice
1 kg očistenej mrkvy
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
1 kg očistených hrušiek
3,5 l vody
500 – 700 g kryštálového cukru
1 – 2 lyžičky kyseliny citrónovej
Postup:
Tekvicu, mrkvu, aj hrušky si umyjeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky.
Potom všetko vložíme do hrnca.
Zalejeme vodou a prikryjeme pokrievkou.
Varíme na miernom ohni, kým všetko nezmäkne. V prípade potreby priebežne odstraňujeme penu.
Keď všetko zmäkne, rozmixujeme obsah hrnca tyčovým mixérom.
V tejto fáze upravte hustotu a v prípade potreby môžete priliať vodu alebo ovocnú šťavu.
Pridáme kyselinu citrónovú, cukor podľa chuti. Znovu privedieme do varu a povaríme asi 5 – 7 minút.
Horúce nalejeme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom, otočíme hore dnom a necháme vychladnúť.
Takto si pripravíte chutný zdravý nápoj na celú zimu!
Jablkovo – tekvicová koža
Potrebujeme:
1 kg ošúpanej tekvice
2 kg očistených jabĺk
0,5 l vody alebo džúsu
100 – 150 g kryštálového cukru / medu
2 l vody
1 ČL kyseliny citrónovej
plech s rozmerom 27 x 30 cm
Postup:
Jablká aj tekvicu si očistíme, nakrájame a vložíme do veľkého hrnca.
Zalejeme dvoma šálkami vody a varíme za občasného premiešania na miernom ohni do mäkka.
Potom rozmixujeme tyčovým mixérom na pyré a prepasírujeme cez sito.
Podľa potreby dochutíme cukrom alebo medom, kyselinou citrónovou, môžeme dokonca pridať nasekané orechy a dobre premiešame.
Plech alebo špeciálne podložky na výrobu ovocnej kože si potrieme jemne olejom a vlejeme hmotu.
Sušíme v sušičke ovocia alebo v rúre pri nízkej teplote.
Hotovú kožu môžeme zrolovať a nakrájať.
Dobrú chuť!
Univerzálne tekvicové pyré
Potrebujeme:
4 kg očistenej tekvice
200 – 400 g kryštálového cukru
1/2 šálky vody
vanilkový cukor
Postup:
Očistenú tekvicu si pomelieme mlynčekom na mäso, potom ju zmiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a zalejeme vodou.
Varíme za občasného miešania na miernom ohni.
Naplníme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme viečkom a otočíme hore dnom.
Necháme úplne vychladnúť.
Hotovo.
Teraz poznáte tri chutné recepty na spracovanie tekvice, vďaka ktorým si urobíte zásoby na celú zimu.
Dobrú chuť!
Video návod: